torstaina, tammikuuta 31, 2013

Uinnin SM-kisoja avaamassa


Espoossa järjestetään lyhyen radan mestaruusuinnit ja vammaisuinnin SM-kisat Espoonlahden jäähallissa 31.1-3.2.2013. Espoolainen uimaseura Cetus järjestään kisat. Kävin liikunta- ja nuorisolautakunnan puheenjohtajana avaamassa kisat.  Pidin pienen puheen ja pääsin jakamaan palkintoja. Sain kohteliaat ablodit ja buuauksia ei kuulunut. Oli oikeastaan aika mukava tilaisuus, järjestelyt sujuivat hyvin ja uimarit tekivät hyviä suorituksia.

Olen ihan hyvä esiintyjä, mutta hieman luonnollisesti jännitti, kun en ole vastaavissa tilaisuuksissa ennen ollut. Mutta elämä yllättää, enpä olisi muutama vuosi sitten arvannut avaavani SM-uinteja. Taas yhtä kokemusta rikkaampi.
Kuva: Olipa kiva käydä avaamassa SM-uinnit Espoonlahden uimahallissa. Pääsin jopa jakamaan palkintoja. Eniten jännitti altaaseen tippuminen palkintojenjakokorokkeelta kipeän jalan takia. Säästin yleisön myötähäpeältä ;)
Puhe pidettiin korokkeelta, yleisö hurrasi toisella puolella..

Hyvä uintiväki,

Urheilija ei tervettä päivää näe. Eikä myöskään kaltaiseni harrasteurheilija, kuten ehkä kävelystäni huomaatte. Tekevälle sattuu. Toivottavasti kuitenkin kaikki kisoihin osallistuvat kilpailijat ovat parhaassa mahdollisessa iskussa, valmiina tekemään loistavia suorituksia.

Minulla on ilo ja kunnia toivottaa teidät kaikki tervetulleeksi Espooseen ja tänne Espoonlahden uimahalliin. Espoossa on järjestetty jo monet SM-kisat menestyksellisesti, kiitos niistä kuuluu erityisesti Cetus Espoo-seuralle. Kuten urheiluseuroissa yleensä, CETUK:sen toiminta nojautuu pitkälti vapaaehtoistyöhön.
Mikään toiminto ei onnistuisi ilman näitä palkatta työskenteleviä vapaehtoisia. Seurassa on 50 päätoimista ja 120 oto-työntekijää sekä noin 300 vapaaehtoista eri toiminnoissa.  Kiitos kaikille vapaaehtoisille, jotka mahdollistavat näidenkin kisojen toteutumisen.

Cetus on merkittävä espoolaisten liikuttaja. Seuran toiminnassa mukana on yli 22 000 espoolaista vuosittain. Toimintaa on vauvasta vaariin, tarjontaa on kaikenikäisille ja tasoisille liikkujille.  Espoon kaupungin liikuntavirasto tekee merkittävää yhteistyötä seuran kanssa. Toivottavasti pystymme entisestään parantamaan yhteistyötä ja lisäämään uintiharrastajien määrää kaupungissa.

Uinnin harrastaminen kipukohta Espoossa, kuten monessa muussakin kasvavassa kunnassa, on jatkuva pula uimaradoista. Tulijoita toimintaan on paljon enemmän kuin seurat ja kaupunki voivat ottaa vastaan.  Tämä koskee uimakouluja, kursseja, harrasteuintia, valmennusta - kaikkia mahdollisia toimintoja. Perheenisänä olen itse huomannut kuinka nopeasti lasten uimakurssit täyttyvät.  

Espoossa peruskorjataan Leppävaaran uimahallia, joka valmistunee vuoden 2014 lopulla. Uusi uimahalli on tulossa Matinkylään vuonna 2017, jolloin hallille pitäisi päästä uudella Länsimetrolla. Samaan aikaan Espoon ja lähikuntien väestömäärä kuitenkin kasvaa, joten uimahallikapasiteetista on tulee olemaan pulaa myös tulevaisuudessa. Haasteita siis riittää.

Mutta uskon, että yhteistyöllä kuntien ja uinnin kentän kanssa, niin Espoossa kuin koko maassa, voidaan voidaan rakentaa uinnille hyvä tulevaisuus niin kilpailu-urheilussa kuin harraste- ja terveysliikuntana. Tässä työssä tarvitsemme kaikkia seuroja, kuntia sekä valtiota.

Haluan vielä lopuksi kiittää Suomen uimaliittoa siitä, että lyhyen radan mestaruusuinnit ja vammaisuinnin SM-kilpailut järjestetään samaan aikaa täällä Espoossa.  Siinä on esimerkkiä kyllikseen koko suomalaiselle urheiluväelle. Urheilijat ovat erilaisia, mutta kaikki arvokkaita.

Onnea ja menestystä kaikille uimareille viikonlopun SM-kisoihin.