Siirry pääsisältöön

Lähikirjasto, aluekirjasto – vai mikä se nyt on?

Kaikki rakastavat lähikirjastoja, ainakin demarit. Lähikirjastoille löytyy aina puolustajia, niiden sanotaan olevan yksi tärkeimmistä palveluista kuntalaisille. Kukaan ei halua lakkauttaa lähikirjastoja, koska ne tarjoavat lapsille, työttömille ja vanhuksille mahdollisuuden nauttia kirjastojen palveluista. Näin ainakin yleinen mantra menee.
Mutta, mutta. Onko Espoossa lähikirjastoja kaikille? Espoossa on 14-15 kirjastoa eri puolilla kaupunkia. Aluekirjastoja on Leppävaarassa Sellossa, Matinkylä-Olarissa Isossa-Omenassa ja Espoon keskuksessa Entressessä. Aluekirjastot sijaitsevat kauppakeskuksissa. Loput kirjastoista ovat lähikirjastoa, jotka sijaitsevat eri puolilla kaupunkia.
Osassa Espoota ei ole enää lähikirjastoja. Espoon keskuksen alueella tai Keski-Epoon (Ymmersta, Tuomarila, Suvela, Suna, jne) on vain yksi kirjasto: aluekirjasto. Samoin Leppävaaran alueella on vain yksi iso kirjasto Sellossa. Muut kirjastot on sijoiteltu eri alueille vähän miten sattuu.
Espoolaiset ovat sillä lailla erilaisessa asemassa asuinalueensa suhteen, että joissain alueilla on lähikirjasto, toisille ei. Kaupunginvaltuusto on linjannut, että toimintoja yhdistetään isommiksi kokonaisuuksiksi. Suomeksi tämä tarkoittaa, että myös lähikirjastoja yhdistellään. Jos tähän ryhdytään, niin meteli on varmaan kauhea. Mutta asukkaille voi olla vähän vaikeaa selittää, että kyllä esimerkiksi Karhusuon lähikirjasto pitää säilyttää, vaikka esimerkiksi Leppävaarassa ei ole lähikirjastoja ollenkaan.
Toisaalta jos jossain on hyvin tilanne, niin paraneeko muiden tilanne huonontamalla yhden alueen tilannetta? Ei, mutta miten turvataan samalla tasapuolisuus eri alueilla asuville. Kahden kerroksen väkeä ei saa olla.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi sanoi…
Really fascinating website.

Scandinavian Search Engne Optmization advisor tendering low cost all-encompassing service (sokoptimering).
[url=http://www.smotop.se/smotopbloggen/]SMOTop[/url]
http://www.smotop.se

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v