Siirry pääsisältöön

Seudullisia terveyspalveluita

Tapahtui tosielämässä: tyttömme on nukkunut viime yöt hyvin levottomasti, hän on heräillyt ja itkeskellyt vähän väliä. Lähdimme sunnuntai-iltapäivänä kyläilemään Helsingin Töölöön ja perillähän syy selvisi, kun silmät olivat punaiset ja rähmäiset: silmätulehdus.

Paluumatkalla poikkesimme Puolarmetsän sairaalassa, jossa on ilta- ja viikonloppupäivystys espoolaisille. Jonoa oli yksi potilas ja lääkäri diagnisoi ja kirjoitti reseptin. Saimme siis nopeasti hyvää hoitoa. Tyytyväisyyteni julkiseen terveydenhuoltoon kasvoi entisestään.

Mutta Espoossa ei sunnuntai-iltana ole auki apteekkia kello 18 jälkeen, vaan lähin apteekki löytyy Helsingin Mannerheimintieltä, aivan kyläilypaikkamme naapurista. Saimme onneksi lääkäriltä ensiavuksi voidetta, jolla pärjäämme (toivottavasti) aamuun saakka, joten vältyin 20 kilometrin ajomatkalta.

Pääkaupunkiseudulla tulisi siirtyä kaupunginrajat ylittäviin terveyspalveluihin perusterveydenhuollossa. Meidän tulisi lisätä asukkaiden valinnanvapautta ja palvelujen käytön joustavuutta häivyttämällä vähitellen kuntarajat. Asukkaan voisi olla mahdollista satunnaisesti tai jopa pysyvästi käyttää pääkaupunkiseudun eri terveysasemien palveluja.

En ole ensimmäinen joka tämän on hoksannut, sillä pääkaupunkiseudun kunnat ovat miettineet mm. yhteistä terveyspäivystä illoille, viikonlopuille ja pyhäpäiville. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungin yhteisen tiedotteen mukaan yhteinen terveyspäivystys on tavoitteena vuoden 2009 alusta. Mikähän on valmistelun tilanne? Onko sekin hautunut jonnekin yhteistyökaivon pohjattomaan kuiluun?

On turha puhua pääkaupunkiseuden kuntien yhdistämisestä, jos ei ensin pystytä toteuttamaan niinkin yksinkertaista juttua kuin kuntien yhteistä terveyspäivystystä.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Toivottavasti silmätulehdus on jo paranemaan päin. Kirjoituksessasi osuit naulan kantaan. Tämä kunta- ja paikkasidonnaisuus on aika käsittämätöntä.

Apteekkien aukiolo ajat tosin selittyvät ihan liiketaloudellisin perustein. Jollei työvoiman näkökulmasta kalliita ja kävijä määrän suhteen hiljaisia tunteja aleta tukemaan yhteiskunnan taholta niin tuskin yksityinen elinkeinonharjoittaja tai vast tappiokseen apteekkia avoinna pitää.
Antti Aarnio sanoi…
Hei,

Kiitos kysymästä, silmätulehdus paranee hyvin ja yökin sujui mainiosti.

Ymmärrän toki, miksi Espoon apteekit eivät olleet auki, ei liene kannattavaa ja kun kukaan ei pakota, niin tappiolla toimintaa ei pyöritetä. Mutta pieni ihminen ihmettelee, että miten Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa ei ole läpi yön päivystävää apteekkia...

Ajatelkaa kuinka helppoa olisi, jos lääkäri kirjoittaisi reseptin, joka siirtyisi sähköisesti päivystävälle apteekille ja joka toimittaisi halutun lääkkeen kotia kuljetuspalvelulla. Tai päästäisiin edes siihen, että resepti siirtyisi sähköisesti apteekkiin. Paljon on vielä tekemistä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v