sunnuntaina, lokakuuta 12, 2008

Seudullisia terveyspalveluita

Tapahtui tosielämässä: tyttömme on nukkunut viime yöt hyvin levottomasti, hän on heräillyt ja itkeskellyt vähän väliä. Lähdimme sunnuntai-iltapäivänä kyläilemään Helsingin Töölöön ja perillähän syy selvisi, kun silmät olivat punaiset ja rähmäiset: silmätulehdus.

Paluumatkalla poikkesimme Puolarmetsän sairaalassa, jossa on ilta- ja viikonloppupäivystys espoolaisille. Jonoa oli yksi potilas ja lääkäri diagnisoi ja kirjoitti reseptin. Saimme siis nopeasti hyvää hoitoa. Tyytyväisyyteni julkiseen terveydenhuoltoon kasvoi entisestään.

Mutta Espoossa ei sunnuntai-iltana ole auki apteekkia kello 18 jälkeen, vaan lähin apteekki löytyy Helsingin Mannerheimintieltä, aivan kyläilypaikkamme naapurista. Saimme onneksi lääkäriltä ensiavuksi voidetta, jolla pärjäämme (toivottavasti) aamuun saakka, joten vältyin 20 kilometrin ajomatkalta.

Pääkaupunkiseudulla tulisi siirtyä kaupunginrajat ylittäviin terveyspalveluihin perusterveydenhuollossa. Meidän tulisi lisätä asukkaiden valinnanvapautta ja palvelujen käytön joustavuutta häivyttämällä vähitellen kuntarajat. Asukkaan voisi olla mahdollista satunnaisesti tai jopa pysyvästi käyttää pääkaupunkiseudun eri terveysasemien palveluja.

En ole ensimmäinen joka tämän on hoksannut, sillä pääkaupunkiseudun kunnat ovat miettineet mm. yhteistä terveyspäivystä illoille, viikonlopuille ja pyhäpäiville. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungin yhteisen tiedotteen mukaan yhteinen terveyspäivystys on tavoitteena vuoden 2009 alusta. Mikähän on valmistelun tilanne? Onko sekin hautunut jonnekin yhteistyökaivon pohjattomaan kuiluun?

On turha puhua pääkaupunkiseuden kuntien yhdistämisestä, jos ei ensin pystytä toteuttamaan niinkin yksinkertaista juttua kuin kuntien yhteistä terveyspäivystystä.





2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti silmätulehdus on jo paranemaan päin. Kirjoituksessasi osuit naulan kantaan. Tämä kunta- ja paikkasidonnaisuus on aika käsittämätöntä.

Apteekkien aukiolo ajat tosin selittyvät ihan liiketaloudellisin perustein. Jollei työvoiman näkökulmasta kalliita ja kävijä määrän suhteen hiljaisia tunteja aleta tukemaan yhteiskunnan taholta niin tuskin yksityinen elinkeinonharjoittaja tai vast tappiokseen apteekkia avoinna pitää.

Antti Aarnio kirjoitti...

Hei,

Kiitos kysymästä, silmätulehdus paranee hyvin ja yökin sujui mainiosti.

Ymmärrän toki, miksi Espoon apteekit eivät olleet auki, ei liene kannattavaa ja kun kukaan ei pakota, niin tappiolla toimintaa ei pyöritetä. Mutta pieni ihminen ihmettelee, että miten Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa ei ole läpi yön päivystävää apteekkia...

Ajatelkaa kuinka helppoa olisi, jos lääkäri kirjoittaisi reseptin, joka siirtyisi sähköisesti päivystävälle apteekille ja joka toimittaisi halutun lääkkeen kotia kuljetuspalvelulla. Tai päästäisiin edes siihen, että resepti siirtyisi sähköisesti apteekkiin. Paljon on vielä tekemistä.