maanantaina, lokakuuta 13, 2008

Kestävää kehitystä ja viihtyisää ympäristöä

Espoon valtti on viihtyisä ympäristö, espoolaiset arvostavat erityisesti kaupungimme hienoa luontoa. Meillä on mahtavat ulkoilusaaret merellä, erämainen Nuuksio Pohjois-Espoossa ja suuri keskuspuisto aivan Espoon sydämessä. Ja kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä! Myös minulle luonto on tärkeää ja haluan varjella luonnon säilymistä. Rakastan pyöräilyä, unelmoin melomisesta ja tunnelmoin tulistellen nuotiopaikoilla.

Luonnon säilyminen edellyttää kestävän kehityksen periaatteiden noudattamista. Espoon valtuusto voi vaikuttaa eniten luonnon säilymiseen päättäessään asuntojen sijoittumisesta ja rakentamisen laadusta sekä liikenteen sujumisesta. Miten minä ohjaisin näitä asioita?

Antin teesit:

- Rakennetaan tiiviitä asuinalueita riittävillä viheralueilla joukkoliikenneyhteyksien varteen. Tiivis rakentaminen ei tarkoita aina kerrostaloja, vaan myös nauhamaisia rivitaloja ja pieniä omakotitaloja pienille tonteille.

- Tiivistetään nykyisiä asuinalueita. Osassa Espoota on rakennettu erittäin väljästi verrattuna esimerkiksi Etelä-Espooseen. Keski-Espoossa on täydennysrakennettu monin paikoin ja mielestäni jälki on ollut hyvää, lisärakentaminen ei ole ollut alueille haitaksi. Kaikki tyhjät tontit pitää saada rakennettua.

- Ohjataan rakentamista tehokkaalla kaavoituksella. Päivitetään yleiskaavoja tehokkaasti ja laaditaan tarvittaessa uusia asemakaavoja. Fakta on, että asuntoja pitää rakentaa lisää, mutta ohjataan tehokkaalla kaavoituksella asuntotuotantoa.

- Tehostetaan rakennuttajien energianeuvontaa. Kiinnitetään enemmän huomiota rakennusten energiatehokkuuteen, luodaan rakentajille energiatehokkuuskoulutus, kuten Oulussa on tehty. Kiinnitetään erityishuomio julkisten rakennusten energiatehokkuuteen niitä korjattaessa.

- Rakennetaan uudet asuinalueet julkisten liikenneyhteyksien varaan. Seuraava suurempi asuinalue tulisi rakentaa junaradan varteen. Tutkitaan mahdollisuttta lisärakentamiseen Kauklahden ja Espoon Keskuksen välille.

- Edistetään julkisen liikennettä tukemalla kaupunkilaisten lipunhintoja nykyistä suuremmalla summalla. Rakennetaan kaupunkirata Espoon keskukseen saakka.

- Edistetään pyöräilyä huolehtimalla, että asemilla on katetut pyöräsuojat. Kehitetään pyöräilytieverkostostosta Suomen paras.

- Kierrätetään jätteet nykyistä paremmin. Lisätään energiajätteen keräyspaikkoja. Kokeillaan kerran kuukaudessa kiertäviä keräysautoja nykyisten kaksi kertaa vuodessa kiertävien sijasta.

Ei kommentteja: