keskiviikkona, maaliskuuta 01, 2023

Espoolaistentalon arkkitehtuurikilpailun ehdotukset

Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokous pidettiin 1.3.  Tällä kertaa päätettävänä oli vain kaksi kaavahdotusta, Kivimiehen asemakaavan muutosehdotus Otaniemestä ja Metsätontun asemakaavan muutosehdotus Niittykummusta. 

Ennen kokous esiteltiin Espoolaistentalon arkkitehtuurikilpailun ehdotuksia. Espoon keskuksesta, aseman vierestä purettujen virastotalojen tilalla on nyt tyhjä tontti, johon on suunniteltu rakennettavan espoolaistentalo. Talo, johon tulisi tiloja niin kaupungin kuin kuntalaisen käyttöön. Kaupunginvaltuusto käynnisti tarveselvityksen tekemisen jo vuoden 2018 alussa ja mutkien kautta arkkitehtuurikilpailu on nyt järjestetty. 

Asemakaavan muutosta ryhdytään laatimaan voittaneen kilpailutyön pohjalta. Arvioiden mukaan asemakaava on hyväksymismenettelyssä vuonna 2025. 

Rakennusten korkeudet vaihtelevat, eivätkä ne ole aivan pieniä rakennuksia. Ohessa on yksi kuva ehdotuksista. Ehdotuksiin voi tutustua ja kommentoida tämän linkin kautta. Kannattaa vaikuttaa ja tuoda mielipiteensä esille. 

Se täytyy todeta, että vielä ei kaupunginvaltuusto ei ole päättänyt tälle hankkeelle rahoitusta, joten tiukkoja keskusteluja on vielä edessä. 

Espoon keskuksen kannalta hanke on tärkeä siinäkin mielessä, että tämä uusi rakennus keskittää kaupungin hallinnon takaisin Espoon keskukseen. Nyt hallinto on levinnyt ympäri Espoota ja siinä ei ole mielestäni suurta järkeä. 

Itse lista-asiat

- Kivimies, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen nähtäville (MRA 27 §), alue 220209, 10. kaupunginosa Otaniemi


Asemakaavan muutoksella mahdollistetaan Otaniemen alueen tiivistäminen raideliikenteen pysäkkien läheisyyd
essä ja alueen toimintojen kehittäminen nykyisten toimijoiden tarpeiden muututtua. 

Otaniemi on tärkeä alue Espoolle, siellä sijaitsee Aalto yliopisto ja Alvar Aallon kädenjälki näkyy siellä voimakkaana. Alue siis herättää paljon mielenkiintoa. 

Tällä kaavaehdotuksella mahdollistetaan tiivistetysti täydennysrakentamista parkkipaikan paikalle sekä hieman purkavaa täydennysrakentamista. Mielestäni muutokset ovat suhteellisen pieniä ja kaava on hyvin mennä nähtäville. 

- Metsätonttu, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen nähtäville (MRA 27 §), alue 210808, 15. kaupunginosa Niittykumpu

Koivu-Mankkaantien ja Tontunmäentien risteyksessä, Urheilupuiston metroaseman vastapäätä, on tällä hetkellä kaksikerroksia 70-80- luvuilla rakennettuja kerrostaloja. Kolme taloyhtiötä aikoo purkaa huonokuntoiset rakennukset ja rakennuttaa tilalle kerrostaloja. Kyse on siis purkavasta täydennysrakentamisesta. 

Kaavaehdotus aiheuttaa varmasti paljon keskustelua, sillä alueelle aiotaan rakentaa kokonaiskerrosalaa 55 850 k-m2, joka on huomattavasti enemmän kuin alueella on nykyisin. Mutta minusta tehokkuus on perusteltua sijainnin takia. 

Tästä tuli paljon keskustelua ja päätimme jättää ehdotuksen pöydälle seuraavaan kokoukseen. 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Terveisiä Metsätontunkujalta ja kiitos hankkeen puoltamisesta.