Siirry pääsisältöön

Kaupsun kokousraportti 19.1.2022

Kaupsun kokousraportti 19.1.2022
- Kaupunkisuunnittelun työohjelma 2022, pöydälle 9.12.2021
Työohjelma on kuin läpileikkaus siitä, mitä tulevana vuotena on valmistelussa kaupunkisuunnittelun toimialalla. Vihreät haluavat poistaa kaikki Espoonväylää koskevat kaava-asiat kaikista mahdollisista dokumenteista, joten jouduimme äänestyksiin. Ohjelmasta ei poistettu, eikä sinne lisätty, muuta kuin yksi pieni tarkennus aikataulusta.
  • 4 Haukilahden keskusta, asemakaavan muutos, kaavan lähtökohdat ja tavoitteet, alue 230970, 14. kaupunginosa Haukilahti
Haukilahden ostarin maanomistajat ovat yhdessä YIT:n kanssa hakeneet asemakaavan muutosta. He haluavat purkaa vanhan ostarin ja rakentaa siihen asuin- ja liiketiloja. Nyt oli päätettävinä tulevan kaavan lähtökohdat ja tavoitteet. Asia on herättänyt kiinnostusta alueella. Lautakunta teki tarkennuksia lähtökohtiin, siten että jo rakennettu ympäristö otetaan paremmin huomioon suunnittelun edetessä, eikä rakennuksista muodostu liian korkeita alueelle. Tästä tulee pitkä prosessi.
  • Hannusranta, ehdotus kaupunginhallitukselle asemakaavan muutokseksi, alue 441416, 31. kaupunginosa Kaitaa (Kh-Kv-asia)
Viime kesänä edellinen kaupsu madalsi alueelle suunniteltujen talojen korkeuksia, kh ei tästä tykännyt, vaan palautti kaavan kaupsuun. Nyt kaavaehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
  • Tuurinmäenlaita, asemakaavaehdotuksen ja asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen uudelleen nähtäville (MRA 32 §), alue 331100, 21. kaupunginosa Henttaa
Suurpelto rakentuu tulevaisuudessa osissa, tällä kaavalla mahdollistetaan pientalojen ja puukerrostalojen täydennysrakentaminen Opinmäen kampuksen länsipuolelle. Yksimielisesti eteenpäin.
  • 7 Kirsikkakuja, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen nähtäville (MRA 27 §), alue 150528, 61. kaupunginosa Viherlaakso
Tavoitteena on muuttaa pientaloalueen keskellä sijaitseva teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue erillispientalojen korttelialueeksi. Yksimielisesti eteenpäin.
- Avaruuskatu, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 322030, 22. kaupunginosa Olari
Opiskelija-asuntokäytössä olleet talot puretaan ja tilalle rakennetaan uusia kerrostaloja. Kun lautakunta käsitteli syksyllä asemakaavan muutosehdotusta, siitä poistettiin äänestyksen jälkeen poistettiin autopaikkojen vähimmäismäärää koskevat lievennykset (jotka olivat valtuuston hyväksymän asunto-ohjelman mukaisia). Nyt äänestettiin uudelleen tästä, mutta enemmistö ei halunnut lievennyksiä kaavaan. Jos Kh ei käytä otto-oikeuttaan, kaava menee eteenpäin (en tiedä maksaako vaivaa, päätös ei taida muuttua sielläkään).
  • 9 Kääntöpiiri, vaiheittaisen asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue VK3003, 22. kaupunginosa Olari
Tällä muutetaan muutaman korttelin pysäköintimääräyksiä. Jatkoon yksimielisesti.
10 Laaksonpohjantie, vaiheittaisen asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue VK1002, 60. kaupunginosa Laaksolahti
Muutoksella mahdollistetaan korttelin täysimääräinen käyttö asuinrakentamiseen. Jatkoon.

Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaavasta saimme pienen infon. Syksyllä valtuuston hyväksymästä yleiskaavasta on valittanut halllinto-oikeuteen ainakin ELY-keskus, kenties muitakin. Muistaakseni ELY-keskuksen valitus koskee ainakin Histan suunnitelmia.
Torstaiterveisin AA

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v