Siirry pääsisältöön

Asuminen halpenee vain kaavoittamalla

Meidän kaikkien tuloista asuminen vei leijonaosan. Asuminen niin omistus- kuin vuokra-asunnossa on tavalliselle ihmiselle kallista Espoossa, kasvavassa kaupungissa. Ja se ei siitä muuksi muuta, ellemme lisää asuntojen kaavoitusta roimasti.

Espoon ongelma on ollut vuosikymmenet nihkeä suhtautuminen vuokralla asuviin. Tontteja vuokra-asunnoille ei tunnu löytyvän millään, ja jos löytyy, ne ovat yleensä huonoja ja kalliita rakentaa. Siksi Espoossa on vain muutamina vuosina pystytty rakentamaan tavoiteltu määrä vuokra-asuntoja.  Kun ei ole ollut riittävästi poliittista tahtoa, niin tuloksia ei ole tullut. Tähän on tultava muutos.


Omistusasumisen puolella tilanne ei ole paljon parempi. Espooseen muuttaa yli 4000 ihmistä vuosittain, väestö kasvaa kovalla vauhdilla, eikä asuntoja ole kaavoitettu riittävästä kasvavan kaupungin ihmisten tarpeisiin.  On tärkeää kaavoittaa ja rakentaa uusia isoja asuinalueita, kuten Keran ja Finnoon alue, ja samalla täydennysrakentaa vanhoja alueita. On koko ajan kasvatettava kaupungin kaavavarantoa, sillä me tarvitsemme kymmeniä tuhansia uusia asuntoja tulevina vuosina.
 
Me rakennamme tulevaisuuden Espoota omille lapsillemme ja uusille muualta muuttaville espoolaisille. Jos oikeasti haluamme, että myös he pystyvät asumaan kohtuuhintaisissa asunnoissa Espoossa, meidän lisättävä asuntojen kaavoittamista. Se on vastuullista ja tulevaisuuteen katsovaa politiikan tekoa.


Antti Aarnio

Liikunta- ja nuorisolautakunnan pj 

(Kirjoitus julkaistu Espoon demarien Ruusu-vaalilehdessä 25.3.2017) 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v