tiistaina, maaliskuuta 21, 2017

Vihreää somepolitiikkaa parkkipaikoista

Maanantaina 20.3 valtuuston kokouksessa käytiin kovaa keskustelua autojen parkkipaikoista, joista tuntuu juttua riittävän vuodesta toiseen. Jälkiseuraamukset olivat mielenkiintoiset ja kuvaavat nykyistä some-ajan politiikantekoa.

Mistä kaikki alkoi?


Parkkipaikkoihin eksyttiin vähän mutkan kautta. Käsittelyssä oli Kari Uotilan (vas) valtuustoaloite opiskelija-asumisen tuotanto-ohjelmasta. Arvostamani  Kari oli tehnyt valtuustoaloitteen, jossa esitettiin, että Espoo laatii pitkäjänteisen ja kunniahimoisen opiskelija-asuntojen tuotanto-ohjelman ja kartoittaa ohjelman laatimisen yhteydessä opiskelija-asuntojen keskeiset pullonkaulat sekä esittää keinot, jolla voidaan jatkossa taata riittävät opiskelija-asuntojen rakentamisedellytykset Espoossa.

Vastaus valtuustoaloitteeseen oli hyväksytty kaupunginhallituksessa ja vastaus oltiin hyväksymässä myös valtuustossa.  Vastaus oli minusta ihan hyvä ja toimenpiteitä esittävä.

Kari teki kaksi toivomusta valtuustolle. Ensimmäisessä hän toivoi, että opiskelija-asuntojen tuotanto-ohjelma tuodaan valtuuston päätettäväksi vielä tänä vuonna. Toisessa hän toivoi, että selvitettäisiin pysäköintinormin keventämisen kautta vapautuvien parkkipaikkojen käyttämistä uusien opiskelija-asuntojen asuntojen rakentamiseen. 

Vihreiden Saara Hyrkkö teki myös kaksi toivomusta: 

"Valtuusto toivoo, että opiskelija-asuntoihin sovelletaan tavallista kevyempää parkkipaikkanormia ja että erinomaisten joukkoliikenneyhteyksien äärelle voidaan jatkossakin kaavoittaa myös kokonaan autottomia opiskelija-asuntokohteita, kuten Tapiolan Tuuliniityssä
sekä
Valtuusto toivoo, että kaupunki osaltaan varmistaa, että laadittavan suunnitelman mukaisilla opiskelija-asunnoilla on tosiasialliset edellytykset toteutua ja että opiskelija-asuntojen tuottajat ovat jatkossakin tiiviisti mukana Espoon opiskelija-asuntotuotannon suunnittelussa.

Keskustelu lähti lapasesta, kuten se lähtee joka kerta pysäköinnistä keskusteltaessa. Persulainen taksikuski ja vihreä nainen ovat parkkipaikoista keskusteltaessa hyvin kaukana toisistaan. Kumpikaan ei jousta tuumaakaan.

Vihdoin päästiin äänestämään. Kari Uotilan toivomukset valtuuston enemmistö jyräsi, pääosin persujen ja kokoomuslaisten äänillä. Hyrkön toivomuksia vastustivat yhä persut ja kokoomuslaiset, myös muut demarit itseäni lukuun ottamatta vastustivat ainakin toivomusta, jossa esitettiin mahdollisuutta kaavoittaa kokonaan autottomia opiskelija-asuntokohteita. Ryhmäni demareita luultavasti epäilytti ehdoton linjaus täysin autopaikattomista  opiskelija-asuntokohteista, itse olen valmis kokeilemaan myös sitä.

Jälkipelit somessa

Vihreät osaavat käyttää somea erittäin hyvin ja niin he tekivät nytkin. Räväköillä mainostetuilla postauksilla muutamat vihreät valtuutetut loivat mielikuvaa, että vain he puolustivat opiskelija-asuntojen rakentamista. "Enemmistö valtuutetuista vastustaa opiskelija-asuntojen rakentamista! Kokoomus, perussuomalaiset ja demarit torppasivat ehdotuksia, joilla edistettäisiin kohtuuhintaista vuokra-asumista. Onneksi tulee kuntavaalit!"

Tämä oli kuntavaaleihin liittyvä operaatio, hyvä sellainen, vihreiltä. Näin luodaan kuvaan edistyksellisestä puolueesta, joka on aina hyvien asioiden puolella. 


Muuten hyvä, mutta vihreät unohtivat tarkoituksella sen, että kaupunkisuunnittelulautakunnassa päätettiin tammikuussa, että Otaniemen opiskelija-asuntojen tulevaa autopaikkanormia kevennettiin merkittävästi. Se on nyt yhteneväinen Helsingin kanssa. 

 Se oli kaupunginsuunnittelulautakunnalta hyvä linjaus ja edistää uusien, aiempaa edullisempien opiskelija-asuntojen rakentemista tulevaisuudessa. Tämä on meidän demareiden tavoite.

Asiat etenevät yleensä parhaiten ilman turhaa kouhkaamista. 


L
Ta
Ei kommentteja: