Siirry pääsisältöön

Vielä kerran - Suomenoja osa V ja lautakunnan kokous 25092014

Espoon liikunta- ja nuorisolautakunta käsitteli eilisessä kokouksessaan esimerkiksi ensi vuoden talousarviovalmistelua ja tulevia investointeja. Joudumme säästämään, mutta kohteita vielä mietitään. Luultavasti säästöjä haetaan esim. supistamalla kesän ulkoilusaarien vesibussien liikennöintiä, kenttien jäädytystä ja pohtimalla 5-ja 6-luokkalaisten uimaopetuksen supistamista. Itse en kannata uimaopetuksesta vähentämistä, sillä hyvä uimataito on erittäin tarpeellinen taito myös tulevaisuudessa.

Lautakunnassa kävimme vähän mielipiteenvaihtoa siitä kenen tehtävä uimataidon opettaminen. Oikeistopuoli korosti vanhempien vastuuta uimataidonn opettamisessa.  Valitettavasti tosiasia lienee se, että moni vanhempi ei syystä tai toisesta pysty kantamaan tätä vastuuta, joten mielestäni on ihan hyvä, että extra-uimaopetusta on Espoossa pikkuisen enemmän. Mutta aiheesta olisi hyvä joskus käydä enemmän keskustelua, meillä on selkeästi erilaisia näkökulmia asiasta lautakunnassa.

Espoon kaupungille sovittu investointikatto aiheuttaa sen, että useat suunnitellut investointihankkeet uhkaavat siirtyä vuosilla eteenpäin. Liikunta- ja nuorisotoimen kannalta on huolestuttavaa, että koulujen peruskorjauksissa osittain lipsutaan ja kauan kaivattujen nuorisotilojen rakentaminen näyttää taas siirtyvän tulevaisuuteen. Erityisen huolestuneita olimme siitä, että Matinkylän uimahallin rakentaminen roikkuu taas tyhjän päällä. Sivistystoimi kun on esittänyt Matinkylän uimahallin uudishankkeen  valmistumista 2018. Tilakeskuksen esityksessä kohde on selvityshanke 
ilman aikataulutavoitetta. Matinkylään on saatava uimahalli. 

Espoon keskuksen kouluissa on muuten huomattu, että uimahallin valmistuttua alueelle, lasten uimataito on parantunut selvästi. Kun löytyy paikkoja harrastaa, niin asukkaat myös käyttävät niitä . Matinkylän uimahallista on puhuttu vuosikymmeniä ja näytti että metron myötä se vihdoin saapuu, mutta nyt ollaan taas epätietoisessa tilanteessa.  Allas kasaan ja äkkiä.

Vaikein ja keskustteluin asia kokouksessa oli liikunta- ja nuorisotoimen maa- ja vesirakennustyöt, otto-oikeuden käyttäminen. Käytin syyskuun puolessavälin pj:n otto-oikeutta ja otin asian lautakunnn käsittelyyn. Tarkemmin asiasta aiemmissa kirjoituksissani.

HS haastatteli minua aiheesta ja kirjoitti asiasta jutun . Olin selvitellyt asiaa jo aiemmin ja olin johtopäätöksessä, että itse kilpailuttamisprosessi oli mennyt aivan oikein, eikä minusta ollut mitään syytä olla hyväksymättä tehtyä päätöstä. Itse kokouksessa meillä olisi ollut kolme vaihtoehtoa: tehdä sama päätös kuin esittelijä esitti (eli että tarjouskilpailun perusteella valittujen yritysten kanssa tehdään sopimukset), hylätä tarjous tai keskeyttää hankinta. Juridista perustetta hankintapäätöksen keskeyttämiselle ei kukaan ole esittänyt, joten olin sillä kannalla, että teemme sopimukset tarjouskilpailun perusteella valittujen yritysten kanssa.

Kaupunki ei sitoudu sopimusten perusteella ostamana mitään tiettyä euromäärää yrityksiltä, vaan niisä tulee ikään kuin kaupungin sopimustuottajia.  Espoon kaupunki ei sitoudu tiettyihin
hankintamääriin sopimuskauden aikana, vaan palvelua ostetaan tarjouksen perusteella saadun hinnan mukaisesti.

Kokouksessa lautakuntamme perussuomalaiset esittivät, että päätös asiast jätetään pöydälle, mutta lautakunta päätti kuitenkin äänin 7-3 hyväksyä esittelijän esityksen. Eli sen, että tarjouskilpailun voittaneiden yritysten kanssa tehdään sopimukset.

Jos epäselvyyksiä tulee (esim tämän yhden julkisuudessa mainitun yrityksen kanssa), sopimus irtisanotaan.

Kokous oli tiukka myös minulle puheenjohtajana, mutta sellaista päätöksenteko välillä on.

Alla vielä kuva Espoon kaupungin Luukin leirikeskuksen saunasta. Vuosikausia peruskorjausta odottanut sauna on vihdoin valmis. Totesimme kokouksen päätteeksi saunan löylyt hyviksi. Olkaa hyvä espoolaiset lapset ja nuoret!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v