Siirry pääsisältöön

UImahalli Matinkylään

Mielipidekirjoitukseni Länsiväylä-lehdessä 25.10.2014

Matinkylä tarvitsee uimahallinsa

Vuosikymmeniä Matinkylään kaivattu uimahalli taas kerran siirtymässä jonnekin tulevaisuuteen, sillä uimahalli on taas tippumassa kaupungin investointiohjelmasta vuosille 2017-2020. Matinkylän uimahallin rakentaminen ei ole viivästymässä kaavoituksen takia. Asemakaava saadaan valmistelluksi ensi vuoden alkupuolella, ja luultavasti kaava saataisiin vahvistumaan siten, että uimahallin rakentaminen voisi tapahtua vuosina 2017-2018, jolloin halli voisi olla käytössä ehkä jo syksyllä 2018.

Ongelmana on tietenkin raha. Valtuusto on päätöksellään rajoittanut Espoon kaupungin investoinnit vuosittaiseen 180 miljoonan euron tasoon. Uimahallin toteuttamista on virkamiesten taholta suunniteltu toteutettavaksi elinkaarihankkeena eli yksityisenä investointina siten, että kaupunki ei suoranaisesti investoisi hankkeeseen, vaan vuokraisi uimahallin tilat käyttöönsä yksityiseltä hallin toteuttajalta. Kaupungin tilakeskus kuitenkin tulkitsee, että budjettikatto estää hallin toteuttamisen tällä tavoin.

Alun perin uimahallin rakentaminen suunniteltiin rahoitettavan alueelta saatavilla maankäyttötuloilla. Tämä ilmeisesti olisi yhä mahdollista, joskin vaadittavien maankäyttötulojen syntyminen vaatii vielä joidenkin asemakaavojen valmistelua ja hyväksymistä.  Vielä ei pidä hylätä sitä vaihtoehtoa, että kaupunki itse rakentaa ja ottaa hoitaakseen uimahallin.

Asukkaille on vuosien ajan asukastapahtumissa kerrottu kuinka metron tulon myötä kauan odotettu uimahalli saadaan toteutettua. Asukasmäärän kasvaessa tarve uimahallille on pysyvä. Espoon neljässä uimahallissa on noin miljoona käyntikertaa vuodessa. Isoimpiin kaupunkeihin verrattuna Espoossa uimahallitilan määrä per asukas on matala. Mitä kauemmin Matinkylän uimahallin rakentaminen viivästyy, sitä kauemmin viivästyy myös Espoon isoimman uimahalli Espoonlahden peruskorjaus. Etelä-Espoon aluetta ei voi jättää pelkästään pienen Tapiolan uimahallin varaan. Jo nyt Espoon uimahalleissa uidaan kuin sillit purkissa.

Tiukassa taloustilanteessa investoinnit ovat tiukassa syynissä.  Itse pidän investointeja kaupungin liikuntatiloihin ennaltaehkäisevinä investointeina, joiden kautta lisätään asukkaiden hyvinvointia.  Siksi toivon, että Espoossa pidetään kiinni aiemmista suunnitelmista ja laitetaan Matinkylän uimahalli rakenteille.

Antti Aarnio

Liikunta- ja nuorisolautakunnan pj (sd)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v