tiistaina, lokakuuta 28, 2014

UImahalli Matinkylään

Mielipidekirjoitukseni Länsiväylä-lehdessä 25.10.2014

Matinkylä tarvitsee uimahallinsa

Vuosikymmeniä Matinkylään kaivattu uimahalli taas kerran siirtymässä jonnekin tulevaisuuteen, sillä uimahalli on taas tippumassa kaupungin investointiohjelmasta vuosille 2017-2020. Matinkylän uimahallin rakentaminen ei ole viivästymässä kaavoituksen takia. Asemakaava saadaan valmistelluksi ensi vuoden alkupuolella, ja luultavasti kaava saataisiin vahvistumaan siten, että uimahallin rakentaminen voisi tapahtua vuosina 2017-2018, jolloin halli voisi olla käytössä ehkä jo syksyllä 2018.

Ongelmana on tietenkin raha. Valtuusto on päätöksellään rajoittanut Espoon kaupungin investoinnit vuosittaiseen 180 miljoonan euron tasoon. Uimahallin toteuttamista on virkamiesten taholta suunniteltu toteutettavaksi elinkaarihankkeena eli yksityisenä investointina siten, että kaupunki ei suoranaisesti investoisi hankkeeseen, vaan vuokraisi uimahallin tilat käyttöönsä yksityiseltä hallin toteuttajalta. Kaupungin tilakeskus kuitenkin tulkitsee, että budjettikatto estää hallin toteuttamisen tällä tavoin.

Alun perin uimahallin rakentaminen suunniteltiin rahoitettavan alueelta saatavilla maankäyttötuloilla. Tämä ilmeisesti olisi yhä mahdollista, joskin vaadittavien maankäyttötulojen syntyminen vaatii vielä joidenkin asemakaavojen valmistelua ja hyväksymistä.  Vielä ei pidä hylätä sitä vaihtoehtoa, että kaupunki itse rakentaa ja ottaa hoitaakseen uimahallin.

Asukkaille on vuosien ajan asukastapahtumissa kerrottu kuinka metron tulon myötä kauan odotettu uimahalli saadaan toteutettua. Asukasmäärän kasvaessa tarve uimahallille on pysyvä. Espoon neljässä uimahallissa on noin miljoona käyntikertaa vuodessa. Isoimpiin kaupunkeihin verrattuna Espoossa uimahallitilan määrä per asukas on matala. Mitä kauemmin Matinkylän uimahallin rakentaminen viivästyy, sitä kauemmin viivästyy myös Espoon isoimman uimahalli Espoonlahden peruskorjaus. Etelä-Espoon aluetta ei voi jättää pelkästään pienen Tapiolan uimahallin varaan. Jo nyt Espoon uimahalleissa uidaan kuin sillit purkissa.

Tiukassa taloustilanteessa investoinnit ovat tiukassa syynissä.  Itse pidän investointeja kaupungin liikuntatiloihin ennaltaehkäisevinä investointeina, joiden kautta lisätään asukkaiden hyvinvointia.  Siksi toivon, että Espoossa pidetään kiinni aiemmista suunnitelmista ja laitetaan Matinkylän uimahalli rakenteille.

Antti Aarnio

Liikunta- ja nuorisolautakunnan pj (sd)

Ei kommentteja: