Siirry pääsisältöön

Nuorten areena Espoon keskukseen?

Nuorten tulevaisuus huolestuttaa laajalti Espoon kaupungin virkamiesjohtoa ja poliittisia toimijoita. Espoon kaupungin uuteen strategiaan, siihen kuuluisaan Espoo-tarinaan, sisältyy viisi poikkihallinnollista kehitysohjelmaa, joilla vauhditetaan uusien ratkaisujen aikaansaamista valtuustokauden tärkeimpiin haasteisiin.

 Nuorten elinvoimaisuus –kehittämisohjelman tavoitteet ovat-       Nuorten hyvinvointi lisääntyy ja mahdollisuudet jatko-opintoihin paranevat-       Turvataan kaikille nuorille mielekäs vapaa-ajantoiminta sosioekonomisista tai muista lähtökohdistaan huolimatta-       Nuorten asunnottomuus vähenee-       Nuorten työttömyys vähenee
Tämä Nuorten elinvoimaisuus-ohjelmaryhmä, puheenjohtajanaan demarivaltuutettu Martti Hellström, on pistänyt tuulemaan ja ideoita syntyy kuin Elviksellä ikään.

Yksi liikunta- ja nuorisotoimenjohdon konkreettisista ideoista on nuorten areenan perustaminen.  Eilen osa valtuuston ryhmien kuuli suunnitelmista. Nyt espoolaisten nuorten palvelut ovat hajallaan eri puolilla kaupunkia. Opiskeluun ja työllistymiseen liittyvät asiat jossain, vapaa-aikaan ja harrastuksiin liittyvät toisaalla, erilaiset ohjaus- ja neuvontapalvelut taas siellä ja terveyteen, asumiseen ja elämänhallintaan liittyvät palvelut siellä täällä. Ei ole olemassa mitään pistettä missä nuori saisi apua vähän mihin tahansa, hengailun lomassa. 

Nuorten areenan toiminnan tavoitteena olisi espoolainen nuori saisi tarvitsemansa avun ja tuen nopeasti ja helposti, ja tietäisi mistä palveluja saa. Nuorten palvelut ja neuvonta keskitettäisiin areenaan, mutta sen lisäksi siellä olisi tilaa harrastaa liikuntaa, kulttuuria, bänditiloja ja kaikkea mitä nyt keksittäisiin - yhdessä nuorten kanssa. 


Uutta olisi se, että areenaan tulisivat (toivottavasti) mukaan Uudenmaan TE-toimiston nuorten palveluita, Omnian palveluita, asumiseen ja talous- ja velkaneuvontaan liittyviä palveluita ja seurakuntien erityisnuorisotyöpalveluita. Yhteen areenaan kasattaisiin siis tietoa ja palveluita kattavasti, mutta samalla luotaisiin tilat nuorille harrastaa mitä erilaisempia juttuja. Areenasta tulisi sellainen nuorisokeskus, jota Espoolla ei ole tähän asti vieä ollut.

Olen innostunut ideasta. Areena voisi olla jotan ainutlaatuista koko Suomessa. Ja on selvää, että Espooseen tarvitaan lisää matalan kynnyksen harrastustiloja lapsille ja nuorille. Espoolaisten hyvinvoinnin tila 2013-tutkimus kertoi karua tietoa siitä kuinka Espoossa taloudelliset haasteet vaikeuttavat perheiden harrastamista lähes 20 %:n kohdalla. Perheiden harrastuksiin käytettävät varat eroavat osin huomattavastikin alueellisessa tarkastelussa. Tilanne on erityisen hyvä Tapiolan alueella, kun taas haasteellisin tilanne on Keski-Espoon ja Matinkylä-Olarin alueiden perheillä. Jos areena pitää jonnekin saada, niin Espoon keskukseen.

Mutta mihin areenaa suunnitellaan ja mistä rahat? 

Espoon keskuksessa Keski-Espoon urheilupuistossa., puolen kilometrin päässä Tuomarilan asemalta, Turunväylän kupeessa, on A-link-areena, jossa on jalkapallo- ja monitoimihalli, joka pistettiin pystyyn yksityisellä rahalla muutama vuosi sitten. Ilmeisesti hallin omistavat haluavat luopua hallista ja ovat tarjonneet sitä kaupungille ostettavaksi. Sarkastisesti sanoen todella yllättävää. Itse tontti on käsittääkseni vain vuokrattu A-link areenalle. 

Alunperin kyseisen hallin paikalle suunniteltiin jäähallia, mutta kun yrittäjillä oli halu ja varaa rakentaa halli, niin rakennusluvat myönnettiin. Kaupunki suunnitteli aluksi, että hallin yhteyteen tulisivat myös Keski-Espoon urheilupuiston puuttuvat sosiaalitilat, mutta yrittäjät eivät halunneet silloin mitään kaupungin tiloja omaan halliinsa. En ymmärrä miksei kaupunki yksinkertaisesti laittanut rakennusluvan saannin ehdoksi sitä, että hallin yhteyteen rakennetaan myös kaupungin urheilupuiston sosiaalitilat.  Nyt kävi niin, että halliin ei tullut kaupungin tiloja ja kaupunki rakentaa 3,5 miljoonalla eurolla sosiaalitilat hallin viereen. Todella järkevää.

Areenan kauppahinta ei varmasti olisi montaa sataa tuhatta euroa, mutta velkaa tulisi kaupan kylkiäisinä monta miljoonaa. Halli siirtyisi kaupungin omistukseen ja tilaskeskus vuokraisi sen sitten sivistystoimen käyttöön. Vuokra olisi satoja tuhansia euroja. Vuokranmaksajina olisivat lisäksi Omnia, kaupungin muita toimialoja, ehkä TEM ja muita kumppaneita. 

Pohdintaa 

Olin eilen valtuustoryhmässä innoissani areenasta ja kerroinkin sen. Alustavat suunnitelmat ova hienoja ja tarvetta näille palveluille ja tiloille on. Konsepti on hyvä. Mutta kannattaako pistää satojatuhansia euroa  uutta vuokramenoa peltihalliin? Saadaanko kumppaneita mukaan rahoittamaan hanketta? Voidaanko olla varma, että hanke ei uhkaa muuta liikunta- ja nuorisotoimen toimintaa?

VIelä kannattaa siis olla varovaisella mielellä liikkeellä eikä poksautella kuohuviinipulloja.

Edit16.10: blogissani esittämiin kysymyksiin on tänään ainakin osittain vastannut liikuntajajohtaja Martti Merra, käy katsotamassa Nuorten elinvoimaisuus-ryhmän blogista


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v