perjantaina, kesäkuuta 28, 2013

Nuorille töitä- Espoon kaupungilta!

Tarjosin oheista kirjoitus Länsiväylään, aihe on tärkeä.

Nuorille töitä- Espoon kaupungilta!

Espoolaisten nuorten työttömyysluvut ovat hurjassa kasvussa. Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli TEM:n työnvälitystilaston mukaan 1004 henkeä toukokuun 2013 lopulla. Muutos vuotta aikaisempaan on ollut suorastaan hurja, työttömien nuorten määrä on kasvanut 78 prosenttia vuoden aikana. Vuosimuutos on toiseksi korkein kaikista Uudenmaan kunnista.

Nuorten vaikeuksista löytää työpaikkoja kertovat myös Espoon kaupungin kesätyöpaikkojen hakumäärät. Yhtä tarjolla ollutta kesätyöpaikkaa kohden tuli 29 hakemusta, haettavia työpaikkoja oli noin 700. Hakemuksia tuli lähes 4000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.  Myös Espoon kaupungin kesäsetelit, joilla tuetaan nuorten työllistymistä yksityissektorille maksamalla 300 euroa työnantajalle, loppuivat kesken.

Samaan aikaan maan hallituksen yksi kärkihankkeista on nuorten yhteiskuntatakuu. Jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tulisi tarjota työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Tavoite on erittäin haastava nykyisessä taloustilanteessa.

Espoon kaupungin vuoden 2014 budjettia suunnitellaan jo täyttä häkää. Suunnittelussa on otettava huomioon kasvanut nuorisotyöttömyys entistä huolellisemmin. On hyvin todennäköistä, että maan talouskasvu on erittäin heikkoa myös ensi keväänä, jolloin nuorten on vielä nykyistäkin vaikeampaa löytää niin työpaikkoja. Siksi kaupungin on ensi vuoden budjetissaan panostettava aikaisempaa enemmän nuorten työllisyyden edistämiseksi.

Konkreettisin keino on lisätä Espoon kaupungin työllisyysmäärärahoja, jolla voidaan palkata nuoria kaupungin erilaisiin tehtäviin. Myös erilaisia työharjoittelupaikkoja ja kuntouttavan työtoiminnan määrärahoja on lisättävä, ei leikattava. Vuoden 2014 kesänä on pystyttävä palkkaamaan tätä kesää enemmän nuoria kaupungille kesätöihin. Myös kesäsetelien määrää on kasvatettava. Jos yksityinen sektori ei työllistä nuoria, kaupungin on lisättävä omia työllistämistoimia. Se on järkevää politiikkaa.

Antti Aarnio
liikunta- ja nuorisolautakunnan puheenjohtaja (sd)

HYVÄÄ KESÄÄ KAIKILLE!

1 kommentti:

Martti Hellström kirjoitti...

Todella tärkeä asia. Ehkä tässäkin haasteessa pitäisi sopia (1) kriisitoimenpiteet ja (2) laatia pitkän aikavälin suunnitelma.

Pitkällä aikavälillä on valmennettava kaikki nuoret työntekokuntoon. On motivoitava työnantajat kantamaan oma vastuunsa. On löydettävä keinoja järjestää nuorille monipuolisia kokemuksia työstä.

Kesätyöpaikat ova tässä avainasemassa.