Siirry pääsisältöön

Espoon sivistystoimen organisaatiota myllätään?


Tänään kokoontui Espoon sivistystoimen alaisten lautakuntien puheenjohtajiston, ns. Aito-neuvottelukunta, jossa käydään noin kerran kuukaudessa läpi sivistystoimen asioita. Nyt Espoon sivistytoimessa puhuttaa sivistystoimen palvelujen tuleva kehittäminen ja organisointi. Eli laatikkoleikit.

Isoimmat muutokset suunnitelmissa ehkä koskevat aikuiskoulutusta ja vapaata sivistystyötä. Suunnitelmissa on siirtää Omnian alle aikuislukio ja työväenopisto (Espoon työväenopiston on maan toiseksi suurin). Tähän liittyy monenlaisia näkökulmia ja mielipiteitä.  Lähtökohtaisesti en osaa oikein vastustaa suunnitelmia. Käsittääkseni ainakin työväenopiston rehtori näkee uudistuksen hyvänä ja mahdollisuutena. 

Aikuiskoulutuksen määrä tulee takuuvarmasti lisääntymään tulevaisuudessa, samoin maahanmuuttajakoulutus. Siihen lähtökohdasta työväenopiston toimiminen sopii hyvin Omniaan. Toisaalta työväenopisto toimii paljon myös vapaan sivistystyön kentässä. Suurin osa työväenopiston asiakkaista on kuitenkin yli 55-vuotiaita naisia, eikä kaikkea opiskeluja tehdä työelämää varten.  Virkamiesten mielestä tämä ei ole ongelma, vaan vapaa sivistystyö jatkuisi aivan normaalisti uudessa keskuksessa.  Mutta intohimoja uudistus tulee aiheuttamaan ja varsinkin demareiden kesken, sillä sana TYÖVÄENopisto velvoittaa (vaikka suurin osa espoolaisista työväenopiskelijoista onkin keski-luokkaisia korkeakoulutettuja naisia). Asiakasprofiilin yksipuolistuminen ei muuten ole kovin hyvä asia.

Johtamani lautakuntaa koskettavat eniten nuoriso- ja liikuntatoimen suunnitelmat.  Virkamiestyöryhmässä, jossa oli edustettuna päällikkötason jäseniä, asetelmat olivat olleet (työryhmäraporttien mukaan) selvät: liikuntapalvelut haluavat yhteen ja nuorisopalvelut haluavat tiukasti pysyä omillaan. Lopputuloksena oli, että työryhmä ei pystynyt jättämään yhteistä raporttia. Luottamushenkilön näkökulmasta aika mielenkiintoinen tilanne, hieman ihmetyttää miten näkemyserot voivat olla niin kaukana toisistaan. Mutta kaupungin organisaatiossa ei yhteistyötä tehdä yli rajojen (pääluottamusmiehen sanoin).

Tiivistetysti liikuntatoimia haluaisi enemmän yhteistyötä, koska sen yksi painopiste on matalan kynnyksen harrastetoiminnan lisääminen. Erilaisissa tila-asioissa, suunnittelutoiminnassa, markkinoinnissa ja viestinnässä yhdistäminen toisi synenergiahyötyjä.  Nuorisopalveluiden näkökulmasta suunnitelmat lähtevät liikaa liikunnan näkökulmasta, unohtaen asiakasnäkökulman, lasten ja nuorten kasvun tukemisen, syrjäytymisen ehkäisyn, nuorten arjenhallintakykyjen kasvattamisen sekä vanhemmuuden tukemisen. Hienoja tavoitteita, jotka tulevat osittain lainsäädännöstä. Nuorisopalvelut katsovat heidän tärkeimpien yhteistyökumppaniensa olevan muualla kuin liikuntapuolella.

Näillä näkymin sivistystoimenjohtaja tulee esittämään, että liikunta- ja nuoriso sulautetaan yhden tulosyksikön alle, yhden johtajan alle. Tämä vaatii valtuuston päätöksen, joten luvassa on vielä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Itse ehkä liputan tällä hetkellä ehkä enemmän yhdistämisen puolesta. Pidetään vetoketju kuitenkin auki, jotta takin kääntäminen vielä onnistuu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v