tiistaina, huhtikuuta 30, 2013

Vaihtoehtoinen vappupuhe

Hyvät kuulijat!

Vappufiilikseni on pilalla. Olin eilen murheissani. Luin aamulla Jari Tervon blogin YLE:n sivuilta. Jari perkule onnistui pilaamaan vappufiilikseni olemalla osittain oikeassa. Kaiken lisäksi YLE uutisten kannatusmittauksissa tuli vettä niskaan kuin saavista ikään.

Me demarit emme koe itseämme konservatiiveiksi, mutta hyvät kuulijat, sillä mitä me ajattelemme, ei ole mitään väliä. Kansa pitää meitä menneisyyden puolueena. Hävettää tunnustaa, mutta jotain on mennyt vikaan kun patavanhoillisia kokoomusporvareita pidetään uudistusmielisinä ja meitä uudistajia, konservatiiveina.

Mutta olemmeko sittenkään uudistajia? Olemme kyllä innokkaasti sanoneet ei monelle asialle, asettaneet kynnyskysymyksiä monelle asialle, mutta millloin olemme sanoneet kyllä uudistuksille? Milloin olemme olleet puolustusasemien sijasta hyökkäämässä dynaamisesti uudistusten puolesta? Hyvät kuulijat, liian harvoin.

Veljet ja sisaret, pidämme kansaa tyhmänä.Vannomme uudistusten voimaan, mutta sekoilemme niiden toteuttamisessa. Emme uskalla tunnustaa, että kusessa ollaan oltu, vaan kirkkain silmin vakuuttelemme kaiken sujuvan kuin rasvattu. Vaikka ei suju. Ja vika on aina jossain muissa kuin meissä. Kiihkoilemme tuloerojen vähentämisen puolesta, mutta samaan aikaan teemme veret seisauttavan yritysverouudistuksen, joka paljastuu todella valuvikaiseksi. Emmekö koskaan opi, musta ei muutu valkoiseksi vaikka kuinka todistelemme.

Työtä ja oikeudenmukaisuutta on iskulauseemme. Mutta lupaammeko liikaa, pystymmekö olemaan teesiemme mittainen puolue? Työttömyystilastojen valossa olemme epäonnistuneet ja oikeudenmukaisuus - mitä se edes tarkoittaa?

Hyvät kuulijat, mielikuvilla tehdään politiikkaa. Mielikuva voi olla meidän mielestämme väärä, mutta me olemme mielikuvissa liiaksi vanhojen ja perinteisen työväenluokan puolue. Hei, työväenluokka oli voimissaan 1900-luvulla, mutta nyt elämme eri vuosituhannella. Miksi  emme onnistu puhuttelemaan uusia työmiehiä ja -naisia, koulutettua keskiluokkaa ja erityisesti nuoria?

Ystävät hyvät, toivoa kuitenkin on! Kapteenin on nyt tartuttava ruoriin tiukasti ja otettava uusi suunta. Ministerinvaihdokset on tehtävä. On osoitettava kansalla, että otamme kannatusluvut tosissaan ja teemme kurssimuutoksia ministereitä vaihtamalla.

Katseemme on kuitenkin oltava kaukana horisontissa. Meidän on käynnistettävä laaja pohdinta ja ohjelmatyö siitä millaista sosialidemokratiaa tavoittelemme 2020-luvun maailmassa. Millaista maailmaa tavoittelemme? Millaisin keinoin ja tavoitteiden pystymme saamaan puolueestamme sellaisen, että sen kokevat  omakseen niin maisteri kuin duunarikin? Sillä vain laajan kannatuspohjan omaavalla puolueella on valtaa muuttaa maailmaa.

Hyvät kuulijat, seisoin eilen illalla Prisman kassajonossa satojen muiden ihmisten kanssa. Ostoskärryt pullistelivat perinteisiä vappuostoksia. Ruuhkista huolimatta ihmisistä huokui iloisuus ja tyytyväisyys. Hyvät ihmiset, elämä on ihanaa. Ei unohdeta sitä tänäkään vappuna.

Hyvää vappua!

ps, olen kirjoitellut aiheesta jo aika monta kertaa esim:
http://www.anttiaarnio.net/2011/11/miksi-demarien-kannatus-laahaa.html

Ei kommentteja: