perjantaina, lokakuuta 12, 2012

Itsetyytyväisyys ei kanna mihinkään




Espoossa sijaitsee hyvin moni suomalainen pörssiyritys. Nokian Keilaniemessä sijaitseva pääkonttori on kaikkien tuntema.  Nokian menestys synnytti Keilaniemen ja Otaniemen alueelle työpaikkoja ja toi ennen kaikkea verotuloja kaupungin kassaan.  Siihen Espoon vauraus on pitkälti pohjautunutkin (ja sekös helsinkiläisiä on aina harmittanut).

Nokian jatkuva menestys aiheutti Espoossa itsetyytyväisyyden aallon. Unohdettiin se, että kaupunkia on kehitettävä koko ajan. Tuleen ei saa jäädä makaamaan, myöskään elinkeinopolitiikassa.  Espoossa jäätiin nauttimaan Nokia hedelmistä liian tyytyväisinä, liian kauan.

Espoon valtuustossa ei näy elinkeinopolitiikka mitenkään. Kaupunginhallituksen elinkeinojaos puuhailee pienessä porukan kesken elinkeinopolitiikan saralla, mutta työ ei näy valtuustoon asti. Olen osallistunut noin ¾ valtuuston kokouksista vuosina 2009-2012 ja elinkeinopolitiikka ei ole näkynyt mitenkään. 

Miksi sen pitäisi näkyä? Siksi, että jos haluamme Espoon olevan rikas kunta myös tulevaisuudessa, on meidän saatava uusia työpaikkoja ja yrityksiä Espooseen. Kaikki talousennusteet lupaavat vain hidasta kasvua tuleville vuosille, joten on panostettava entistä enemmän uuden kasvun luomiseen. Myös Espoossa.

Katsoin muutama viikko sitten muistaakseni TV2:n Kotimaan katsausta. Siinä oli juttu vanhasta kotikaupungistani Oulusta, jossa Nokian irtisanomiset ovat mittavia (kuten ovat muuten Espoossakin). Mutta oululaiset eivät jää tuleen makaamaan vaan satsaavat voimakkaasti tulevaisuuteen.  Kaupunki ottaa jopa riskisijoittajan roolia. Mutta jutun paras anti oli se henki, mikä oululaisesta porukasta tuli ilmi. He olivat innolla yhdessä tekemässä elinkeinopolitiikkaa. Periksi ei anneta.

Meillä Espoossa toimii yritysespoo Otaniemessä.  Tärkeä paikka, mutta se on puuhastelua! Missä on Espoon poliittisten ryhmien yhteishenki ja ylimpien viranhaltijoiden yhteistahto elinkeinopolitiikan saralla? Miten kehitämme Aaltoyliopiston ja Espoon kaupungin yhteisyötä. Mihin tähtäämme? Mitä toimialoja havittelemme? Miksi Espoo toimii kuin kauppala, vaikka on maan toiseksi suurin kaupunki.

Surkeaa. Päästäkää minut valtaan!

Ei kommentteja: