Siirry pääsisältöön

Itsetyytyväisyys ei kanna mihinkään
Espoossa sijaitsee hyvin moni suomalainen pörssiyritys. Nokian Keilaniemessä sijaitseva pääkonttori on kaikkien tuntema.  Nokian menestys synnytti Keilaniemen ja Otaniemen alueelle työpaikkoja ja toi ennen kaikkea verotuloja kaupungin kassaan.  Siihen Espoon vauraus on pitkälti pohjautunutkin (ja sekös helsinkiläisiä on aina harmittanut).

Nokian jatkuva menestys aiheutti Espoossa itsetyytyväisyyden aallon. Unohdettiin se, että kaupunkia on kehitettävä koko ajan. Tuleen ei saa jäädä makaamaan, myöskään elinkeinopolitiikassa.  Espoossa jäätiin nauttimaan Nokia hedelmistä liian tyytyväisinä, liian kauan.

Espoon valtuustossa ei näy elinkeinopolitiikka mitenkään. Kaupunginhallituksen elinkeinojaos puuhailee pienessä porukan kesken elinkeinopolitiikan saralla, mutta työ ei näy valtuustoon asti. Olen osallistunut noin ¾ valtuuston kokouksista vuosina 2009-2012 ja elinkeinopolitiikka ei ole näkynyt mitenkään. 

Miksi sen pitäisi näkyä? Siksi, että jos haluamme Espoon olevan rikas kunta myös tulevaisuudessa, on meidän saatava uusia työpaikkoja ja yrityksiä Espooseen. Kaikki talousennusteet lupaavat vain hidasta kasvua tuleville vuosille, joten on panostettava entistä enemmän uuden kasvun luomiseen. Myös Espoossa.

Katsoin muutama viikko sitten muistaakseni TV2:n Kotimaan katsausta. Siinä oli juttu vanhasta kotikaupungistani Oulusta, jossa Nokian irtisanomiset ovat mittavia (kuten ovat muuten Espoossakin). Mutta oululaiset eivät jää tuleen makaamaan vaan satsaavat voimakkaasti tulevaisuuteen.  Kaupunki ottaa jopa riskisijoittajan roolia. Mutta jutun paras anti oli se henki, mikä oululaisesta porukasta tuli ilmi. He olivat innolla yhdessä tekemässä elinkeinopolitiikkaa. Periksi ei anneta.

Meillä Espoossa toimii yritysespoo Otaniemessä.  Tärkeä paikka, mutta se on puuhastelua! Missä on Espoon poliittisten ryhmien yhteishenki ja ylimpien viranhaltijoiden yhteistahto elinkeinopolitiikan saralla? Miten kehitämme Aaltoyliopiston ja Espoon kaupungin yhteisyötä. Mihin tähtäämme? Mitä toimialoja havittelemme? Miksi Espoo toimii kuin kauppala, vaikka on maan toiseksi suurin kaupunki.

Surkeaa. Päästäkää minut valtaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v