Siirry pääsisältöön

Vanhuksille moderneja palveluja

Kirjotin tämän mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomien vaalilupauspalstalle, mutta palsta taisi kadota lehdestä tällä viikolla. Joten vain verkkoon:

Isoisäni kuoli 70-vuotiaana juuri työelämän jätettyään, kun taas 73-vuotias isäni jumppaa ukkojen kanssa uimahallilla melko hyväkuntolujaisena.  Hän viettää aktiivisen vanhuksen elämää.  Elintason nousu näkyy myös vanhusten eliniän pidentymisessä, yhä useampi vanhus viettää parempaa vanhuutta kuin omat vanhempansa viettivät.  Tätä on kuitenkin tuettava kaupungin toimesta. Moderneilla kaupungin palveluilla pystytään vaikuttamaan vanhusten elämänlaatuun ja hyvinvointiin. 

Espoon on oltava edelläkävijä terveyden edistämisessä 2010-luvun vanhuksille. Espoon kaupungin sporttikortilla yli 68-vuotiaat kuntalaiset liikkuvat maksutta kaupungin kuntosaleilla ja jumpparyhmissä. Näin vanhuksia kannustetaan pitämään yllään toimintakuntoaan ja ehkäisemään tulevia sairauksia.  Monelle vanhukselle liikkuminen hajanaisessa kaupungissa tuottaa vaikeuksia, eikä esimerkiksi liikuntapalveluja sen takia käytetä. Palvelulinjoja kehittämällä ja kutsubusseja lisäämällä yhä useampi vanhus pääsee halutessaan mukaan kaupungin järjestämään liikuntaan.

Espoossa on vielä vähän vanhuksia verrattuna esimerkiksi Helsinkiin, mutta heidän määränsä nousee koko ajan.  Meidän on uskallettava kehittää ja kokeilla uudenlaisia palveluita, jotta saamme pidettyä vanhusten elämänlaadun hyvänä mahdollisimman pitkään. Yhteiskunta kehittyy ja niin myös vanhusten palvelut. Se mikä miellytti isoisääni neljäkymmentä vuotta sitten, ei välttämättä miellytä isääni 2010-luvun Espoossa.

Antti Aarnio
varavaltuutettu (sd)

Sokerina pohjalle huippuhauskat videot saavat jatkoa (nyt kokeilen Youtube-versiota). 

Viikonloppuna ärsytti vaalirahoitus. Minua alkoi ärsyttää, kun yksi kokomuuslainen espoolaisehdokas käyttää 20 000 euroa kampanjaansa ja suurimmalla osalla minun jäsenyhdistyksen Keski-Espoon demarien ehdokkaista budjetti on muutamia kymppejä. Ei ole pienituloisella helppo päästä valtuustoon.
Itse käytän noin 1000-1500 euroa tähän kampanjaan. 


Kommentit

vanhus toisesta kunnasta sanoi…
Olet oikeassa videopätkässäsi rahan merkityksestä läpimenoon.
Antti Aarnio sanoi…
Varsinkin demokratian kannalta se on huono asia. Pitää joskus yrittää ehtiä pohtia ratkaisuja tarkemmin.
Antti Aarnio sanoi…
Kirjoitus julkaistiin HS:ssa tänään 17.10.2012.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v