maanantaina, lokakuuta 15, 2012

Vanhuksille moderneja palveluja

Kirjotin tämän mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomien vaalilupauspalstalle, mutta palsta taisi kadota lehdestä tällä viikolla. Joten vain verkkoon:

Isoisäni kuoli 70-vuotiaana juuri työelämän jätettyään, kun taas 73-vuotias isäni jumppaa ukkojen kanssa uimahallilla melko hyväkuntolujaisena.  Hän viettää aktiivisen vanhuksen elämää.  Elintason nousu näkyy myös vanhusten eliniän pidentymisessä, yhä useampi vanhus viettää parempaa vanhuutta kuin omat vanhempansa viettivät.  Tätä on kuitenkin tuettava kaupungin toimesta. Moderneilla kaupungin palveluilla pystytään vaikuttamaan vanhusten elämänlaatuun ja hyvinvointiin. 

Espoon on oltava edelläkävijä terveyden edistämisessä 2010-luvun vanhuksille. Espoon kaupungin sporttikortilla yli 68-vuotiaat kuntalaiset liikkuvat maksutta kaupungin kuntosaleilla ja jumpparyhmissä. Näin vanhuksia kannustetaan pitämään yllään toimintakuntoaan ja ehkäisemään tulevia sairauksia.  Monelle vanhukselle liikkuminen hajanaisessa kaupungissa tuottaa vaikeuksia, eikä esimerkiksi liikuntapalveluja sen takia käytetä. Palvelulinjoja kehittämällä ja kutsubusseja lisäämällä yhä useampi vanhus pääsee halutessaan mukaan kaupungin järjestämään liikuntaan.

Espoossa on vielä vähän vanhuksia verrattuna esimerkiksi Helsinkiin, mutta heidän määränsä nousee koko ajan.  Meidän on uskallettava kehittää ja kokeilla uudenlaisia palveluita, jotta saamme pidettyä vanhusten elämänlaadun hyvänä mahdollisimman pitkään. Yhteiskunta kehittyy ja niin myös vanhusten palvelut. Se mikä miellytti isoisääni neljäkymmentä vuotta sitten, ei välttämättä miellytä isääni 2010-luvun Espoossa.

Antti Aarnio
varavaltuutettu (sd)

Sokerina pohjalle huippuhauskat videot saavat jatkoa (nyt kokeilen Youtube-versiota). 

Viikonloppuna ärsytti vaalirahoitus. Minua alkoi ärsyttää, kun yksi kokomuuslainen espoolaisehdokas käyttää 20 000 euroa kampanjaansa ja suurimmalla osalla minun jäsenyhdistyksen Keski-Espoon demarien ehdokkaista budjetti on muutamia kymppejä. Ei ole pienituloisella helppo päästä valtuustoon.
Itse käytän noin 1000-1500 euroa tähän kampanjaan. 


3 kommenttia:

vanhus toisesta kunnasta kirjoitti...

Olet oikeassa videopätkässäsi rahan merkityksestä läpimenoon.

Antti Aarnio kirjoitti...

Varsinkin demokratian kannalta se on huono asia. Pitää joskus yrittää ehtiä pohtia ratkaisuja tarkemmin.

Antti Aarnio kirjoitti...

Kirjoitus julkaistiin HS:ssa tänään 17.10.2012.