Siirry pääsisältöön

Hankintaan kaupungille lisää maata - halvempaa asumista espoolaisille!


Tämä on kolmas vaalitavoitteeni. Ensimmäinen on Terveysasemat kuntoon - lääkäreitä lisää!, toinen panostetaan lapsiin - satsataan kouluihin ja perheisiin


Hankitaan kaupungille lisää maata - halvempaa asumista espoolaisille!

Espoon väkiluku kasvaa vuodesta toiseen. Espooseen on rakennettava vuositasolla enemmän asuntoja kuin tähän asti on tehty. Vain siten meillä on mahdollisuus estää asumiskustannusten nousu kestämättömälle tasolle ja tarjota uusille espoolaisille kohtuuhintaista asumista.

Asuntopolitiikassa kaikki lähtee maapolitiikasta, siitä miten kaupunki hankkii maata ja kaavoittaa sen asuntoalueiksi. Espoon kaupunki on suosinut maankäyttösopimuksia, jolloin maanomistajien kanssa sovitaan alueiden käytöstä ja infrastruktuurin käytöstä.


  • Espoossa on pistettävä asuntopolitiikassa uusi vaihde päälle. Kaupungin on käytettävä kaikkia lain sallimia keinoja niin maanhankinnassa kuin jo kaavoitettujen tonttien saamisessa rakennustuotantoon. Kaupungilla on lain sallima oikeus pakkolunastaa maata, jos sopimuksiin ei muuten päästä. Keinoja on, mutta kokoomusjohtoisessa Espoossa ei ole haluttu suututtaa maanomistajia.
  • Espoon kaupungin on hankittava omistukseensa nykyistä enemmän espoolaista maata. Nyt kaupungin vähäinen maanomistus haittaa esimerkiksi sopivien tonttien löytämistä vanhusten palvelukeskuksille. 
  • Asuntopolitiikan on oltava monipuolista. Tarvitaan lisää kerros-, rivi- ja omakotitaloja. On rakennettava lisää vuokra-asuntoja eri puolille kaupunkia. Kaupungin on kaavoitettava riittävästi tontteja vuokra-asuntotuotantoa varten. Espoon asunnot Oy on saatava toimimaan asukasystävällisesti ja tehokkaasti.
  • Kaavoituksen yhteydessä on kiinnitettävä huomiota rakentamismääräyksiin ja pyrittävä näin alentamaan rakentamisen hintaa. Kaikkialla ei tarvitse olla luksusta. Vähennetään normeja ja nopeutetaan prosesseja, luodaan mahdollisuuksia rakentamisen hinnan alentamiseksi.
Kaupunkirakennetta on tiivistettävä ja luotava siten uusia mahdollisuuksia uudisrakennuksille vanhojen asuinalueiden keskelle. Asumme Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa, metropolialueella. Kaupunkimaista pöhinää syntyy vain kaupunkimaisessa ympäristössä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Tosi Vihreä

Innokkaat blogilukijani kommentoivat taannoin, että kirjoita välillä niistä remonttiprojekteista, kun polittisia juttuja ei jaksa lukea. Mitä? Eikö kaikkia ihmisiä kiinnosta mitä Espoon sos. ja terveyslautakunta päättää? Ymmärrän yskän ja pyrin parantamaan tapani. Olen päättänyt, että yritän jotenkin raportoida mitä lautakunnassa tapahtuu, että jokin innokas kuntalainen voisi halutessaan lukea lautakunnan asioista tai ottaa yhteyttä. En aio sitä lopettaa, vaan jatkan katkeraan (?) loppuun saakka. Yritän omalta osaltani vaikuttaa siihen, että politiikka olisi avointa. Kaunopuheisuus sivuun ja asiaan. Remonttiasioista on tosiaan tullut kirjoitettua aiottua vähemmän. Se ei meinaa sitä, etten olisi mitään tehnyt, sillä pientä projektia on totta kai ollut meneillään. Toukokuussa kyllästyin pienen vajaan 20 neliön nurmikkoon takapihallamme. Olin sitä kolme vuotta yrittänyt kasvattaa, aika huonolla menestyksellä. Kärsimättömyyttäni en aikoinaan tehnyt tarpeeksi huolellista työtä. Kuulostane