lauantaina, syyskuuta 29, 2012

Kiinteistöveroa uskallettava käyttää


Mielipidekirjoitus Länsiväylässä (29.9.2012)

Ulf Johansson kirjoitti (LS 19.9) kiinteistöverosta niin tunteella, että unohti järjen äänen kiinteistöveroa kritisoidessaan. Demarit ovat yrittäneet jo vuosia nostaa rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroa, mutta kokoomuksen ja RKP:n ideologinen suhtautuminen veronkorotukseen on estänyt korotuksen. Tunne on voittanut järjen äänen.

Rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistövero koskee asuntotarkoitukseen kaavoitettua rakentamatonta rakennuspaikkaa. Ei mitään mummonmökkejä, joihin usein viitataan. Alueella on oltava voimassa asemakaava ja rakennuspaikan rakennusoikeudesta yli puolet pitää olla kaavoitettu asuntotarkoitukseen, Veron kohteena olevalla rakennuspaikalla ei saa lisäksi sijaita käytössä olevaa asuinrakennusta.

Taloustieteestä vähänkään ymmärtävä tietää, että maan hinta nousee jatkuvasti pääkaupunkiseudulla kysynnän ylittäessä tarjonnan. Verotuksen keinoin on ohjattava rakennuskäytäntöön sopivia kaavoitettuja tontteja asuntotuotantoon. Rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveron nostaminen ei ratkaise asuntopulaa, mutta se on yksi askel kohti tehokkaampaa asuntopolitiikkaa Espoossa, jota todella tarvitaan.

Asuntopolitiikassa kaikki lähtee maankäytöstä ja maan hankinnasta. Espoon kaupungin maanomistus on vähäistä, koska Espoossa ei ole nähty järkeväksi hankkia kaupungin omistukseen riittävästi maata. On sijoitettu maailmalle pörsseihin, eikä espoolaiseen maahan. Seurauksena Espoon vähäinen maanomistus haittaa myös palveluverkon suunnittelua, esimerkiksi vanhusten palvelutaloille on vaikea löytää kaupungin omistuksessa olevia tontteja. 
Veronkorotusta vaatimalla haluamme viestittää, että kaikki keinot on otettava käyttöön asuntopolitiikan saralla. Myös verotukselliset.  Demarit kantavat huolta myös tulevaisuuden Espoon asukkaista.

Antti Aarnio
Elinkeinoasioiden päällikkö, varavaltuutettu (sd)

Ei kommentteja: