maanantaina, helmikuuta 27, 2012

Jääkiekosta ja vanhuksista valtuustossa

Espoon kaupunginvaltuustossa esityslista oli pitkä kuin Espoon kaupungintalonpäätöshistoria. Loppua ei näkynyt. Asialistalla oli kaava-asioita, jäähallin takauspäätös, Espoon sairaalan hankesuunnitelman hyväksyminen ja ikuisuuskysymys Espoon kaupungintalon purkamisesta.

Kävin pöntössä kaksi kertaa. Ensimmäisellä kyllästyin Tapiolan urheilupuistoon toteutettavan harjoitusjäähallin takauspäätöksen tarkistamisesta käytävään keskusteluun. Kolmen miljooonan lisäyksestä takauspäätökseen ja laina-ajan pidentämisestä jaksettiin vääntää aivan liikaa. Kävin toteamassa, että taidan olla ainoa jääkiekon lisenssipelaaja valtuustosalissa ja että tehdään nyt päätös jotta halli saadaan rakenteille. Tarve on suuri. Pilkuista ei kannata viilata liian kauan. Ymmärrän, että riskeistä ollaan huolissaan, mutta nyt puhutaan harjoitusjäähallin rakentamisesta, ei vaikkapa start up-yrityksestä. Valtuusto päätti lopulta yksimielisesti takauksen myöntämisestä.  Valtuustossa oli muuten paikalla ainakin kaksi minua selvästi parempaa kiekkoilijaa, kaupunginjohtaja Mäkelä ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Merra, mutta heilläpä ei ole voimassa olevaa jääkiekkoliiton lisenssiä.

Kävin puhumassa myös Espoon sairaalan hankesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä. Erinäisten vaiheiden jälkeen Espoon kaupunginsairaala päätetään rakentaa Jorvin sairaalan yhteyteen aikaisemmin päätetyn Puolarmetsän sijasta. Olen hieman pettynyt suunnitelman muutokseen. En yhtään epäile, etteikö Jorvi ole sairaalalle hyvä paikka ja etteikö toiminnallisia hyötyjä tule uuden paikan myöten. Mutta uusi rakennettava Espoon sairaala on aivan eri asia kuin alkuperäinen Orkidea-suunnitelma. Ohessa puheenvuoroni tästä asiasta:

"Orkidea-suunnitelma oli erinomainen. Muistan kuinka täällä valtuustossa ja sosiaali- ja terveyslautakunnassa hehkutettiin kuinka espoolaiset vanhukset ansaitsevat tämän hienon Orkidea-sairaalan.

Espoo olisi pystynyt luomaan jotain aivan uutta suomalaisessa vanhustenhuollossa. Kampuksen,jossa olisi ollut esim. kuntoutussairaala, elä ja asu-seniokeskus, terveyskeskus ja  avopalvelukeskus.

Nyt saamme tilalle Espoon sairaalan, josta puuttuu elä ja asu-seniorikeskus, terveyskeskus ja avopalvelukeskus. Lisäksi meille jää rapistuvan Puolarmetsän kohtalo täysin auki. Mitä ihmettä sille tehdään ja paljonkohan sen tuleva korjaaminen mihin tahansa käyttöön maksaa?

Espoon sairaalan rakentamisella Jorviin toteutamme siis riisutun Orkidean mallin, joka on kopio Oulun kaupungin sairaalasta. Tämä sairaala rakennettiin kymmenen vuotta sitten yliopistosairaalan viereen ja on hyvin samanlainen kuin Jorviin rakennettava sairaala. Rakennettiin muuten vuonna 2002.  Vanhustenpalvelunjohtaja Jukka Louhija kumppaneineen toivottavasti ottaa mallia Oulun kaupunginsairaalasta.

Kaiken kaikkiaan koko Espoon sairaala on  surullinen esimerkki jossa vanhuksille aiotaan toteuttaa ehkä vähän luxsusta, mutta huonon projektinhallinnan ja elinkaarimallihankinnasta väkisin kiinni pitäminen johtaa siihen, että politiikot säikähtävät kustannuksia ja vetävät liinat kiinni." 

Ei kommentteja: