Siirry pääsisältöön

Jääkiekosta ja vanhuksista valtuustossa

Espoon kaupunginvaltuustossa esityslista oli pitkä kuin Espoon kaupungintalonpäätöshistoria. Loppua ei näkynyt. Asialistalla oli kaava-asioita, jäähallin takauspäätös, Espoon sairaalan hankesuunnitelman hyväksyminen ja ikuisuuskysymys Espoon kaupungintalon purkamisesta.

Kävin pöntössä kaksi kertaa. Ensimmäisellä kyllästyin Tapiolan urheilupuistoon toteutettavan harjoitusjäähallin takauspäätöksen tarkistamisesta käytävään keskusteluun. Kolmen miljooonan lisäyksestä takauspäätökseen ja laina-ajan pidentämisestä jaksettiin vääntää aivan liikaa. Kävin toteamassa, että taidan olla ainoa jääkiekon lisenssipelaaja valtuustosalissa ja että tehdään nyt päätös jotta halli saadaan rakenteille. Tarve on suuri. Pilkuista ei kannata viilata liian kauan. Ymmärrän, että riskeistä ollaan huolissaan, mutta nyt puhutaan harjoitusjäähallin rakentamisesta, ei vaikkapa start up-yrityksestä. Valtuusto päätti lopulta yksimielisesti takauksen myöntämisestä.  Valtuustossa oli muuten paikalla ainakin kaksi minua selvästi parempaa kiekkoilijaa, kaupunginjohtaja Mäkelä ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Merra, mutta heilläpä ei ole voimassa olevaa jääkiekkoliiton lisenssiä.

Kävin puhumassa myös Espoon sairaalan hankesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä. Erinäisten vaiheiden jälkeen Espoon kaupunginsairaala päätetään rakentaa Jorvin sairaalan yhteyteen aikaisemmin päätetyn Puolarmetsän sijasta. Olen hieman pettynyt suunnitelman muutokseen. En yhtään epäile, etteikö Jorvi ole sairaalalle hyvä paikka ja etteikö toiminnallisia hyötyjä tule uuden paikan myöten. Mutta uusi rakennettava Espoon sairaala on aivan eri asia kuin alkuperäinen Orkidea-suunnitelma. Ohessa puheenvuoroni tästä asiasta:

"Orkidea-suunnitelma oli erinomainen. Muistan kuinka täällä valtuustossa ja sosiaali- ja terveyslautakunnassa hehkutettiin kuinka espoolaiset vanhukset ansaitsevat tämän hienon Orkidea-sairaalan.

Espoo olisi pystynyt luomaan jotain aivan uutta suomalaisessa vanhustenhuollossa. Kampuksen,jossa olisi ollut esim. kuntoutussairaala, elä ja asu-seniokeskus, terveyskeskus ja  avopalvelukeskus.

Nyt saamme tilalle Espoon sairaalan, josta puuttuu elä ja asu-seniorikeskus, terveyskeskus ja avopalvelukeskus. Lisäksi meille jää rapistuvan Puolarmetsän kohtalo täysin auki. Mitä ihmettä sille tehdään ja paljonkohan sen tuleva korjaaminen mihin tahansa käyttöön maksaa?

Espoon sairaalan rakentamisella Jorviin toteutamme siis riisutun Orkidean mallin, joka on kopio Oulun kaupungin sairaalasta. Tämä sairaala rakennettiin kymmenen vuotta sitten yliopistosairaalan viereen ja on hyvin samanlainen kuin Jorviin rakennettava sairaala. Rakennettiin muuten vuonna 2002.  Vanhustenpalvelunjohtaja Jukka Louhija kumppaneineen toivottavasti ottaa mallia Oulun kaupunginsairaalasta.

Kaiken kaikkiaan koko Espoon sairaala on  surullinen esimerkki jossa vanhuksille aiotaan toteuttaa ehkä vähän luxsusta, mutta huonon projektinhallinnan ja elinkaarimallihankinnasta väkisin kiinni pitäminen johtaa siihen, että politiikot säikähtävät kustannuksia ja vetävät liinat kiinni." 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v