tiistaina, lokakuuta 18, 2011

Todellista draamaa

Espoon kaupunginvaltuuston kokous maanantaina 18.10 oli dramaattisuudessaan ehkä minun lyhyen poliitikkourani merkittävin. Ministeri Guzenina-Richardsson ei päässyt paikalle, joten minä varavaltuutettuna olin kutsuttu kokoukseen.


Pyöräillessäni kauniissa syyssäässä kohti valtuustotaloa en osannut arvata mitä tuleman pitää. Kaupunginhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Saija Äikäs-Idänpää-Heikkilä oli ilmoittanut eroavansa tehtävästä. Lehtitietojen ja valtuustopuheiden mukaan hän ei ollut vaivautunut informoimaan omaa ryhmäänsä kovinkaan hyvin päätöksensä jälkeen.

Kokoomuksen valtuustoryhmä oli äänestyksen jälkeen päättänyt esittää kaupunginhallituksen uudeksi jäseneksi ja myös puheenjohtajaksi valtuustoryhmänsä puheenjohtajaa Tommi Laaksoa. Samaan pakettiin kuului se, että Nina Pelkonen (kok) on jättämässä kaupunginhallituksen ja Tommi Laakso olisi valittu hänen tilanneen kaupunginhallitukseen ja sitten suoraan hallituksen puheenjohtajaksi.

Odotin siis, että valtuuston kokouksessa valtuusto valitsee Tommin kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Ennen kokousta kuulin supinaa, että kokoomus on repeämässä ja esittää Tommille kilpailevan ehdokkaan eli Martti Merran. Näin kävi kokouksessa kun kokouksessa valtuutettu Heikki Seppä marssi puhujapönttöön ja ehdotti Martti Merraa tehtävään.

Kokoomuksen ryhmä oli pahasti hajallaan ja oli suorastaan noloa, että valtuusto joutui todistamaan kokoomuksen ryhmän hajaannuksen. Käydyssä keskustelussa muut puolueet pitivät suunsa supussa, eivätkä ottaneet puheenvuoroissaan kantaa Laakson tai Merran ehdokkuuteen. Näin toimimme korrektisti kokoomusta kohtaan.

Kokoomuksen toiminta oli merkillisen huonosti hoidettu. Kokoomuksen ryhmä on niin iso, että sen koossa pitäminen on vaikeaa ja siinä ei kokoomuksen ryhmän johto ole onnistunut. Muuten ryhmällä ei olisi ollut kahta ehdokasta.

Merraa kannattaneissa puheenvuoroissa korostettiin sitä, että heidän mielestään myös kokoomuksen pitäisi pitää kiinni tasa-arvoperiaatteistaan, siitä, että kokoomuksen kaupunginhallitusedustajien sukupuolijakauma on tasainen eli kuudesta edustajasta kolme on naista ja kolme miestä. Kun kokoomuksen kaupunginhallituksen jäsen Nina Pelkonen on myös eroamassa, hänen korvaamisensa Tommi Laaksolla olisi johtanut miesenemmistöön kokoomuksen kaupunginhallitusryhmässä. Tämä oli seikka minkä takia äänestin Martti Merraa valtuuston kokouksessa. Minusta tasa-arvoperiaatteen vaaliminen on tärkeä seikka ja ihmettelin suuresti miksi kokoomuksen enemmistö halusi pyyhkiä tällä periaatteella lattiaa. Voi tietenkin olla, että taustalla on jotain aivan muuta, mutta näin päätös saatiin verhottua kauniiden tasa-arvoasioiden taustalle.

Valtuusto valitsi selvin numeroin Martti Merran kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Oikeastaan yllättävän selvin numeroin, mutta se oli odotettavaa. On politiikan raadollinen lainalaisuus, että isointa puoluetta vähän näpäytetään, kun siihen on tilaisuus. Uskon, että näin kävi eilen ja kokoomuksen sähläyksen takia näpäyttäminen kohdistui nyt Tommi Laaksoon. Mutta takana on ilmeisesti vähän muutakin, osa valtuustoryhmistä on ilmeisen pettynyt Tommi Laakson toimintaa, syystä tai toisesta. Minulla itselläni on hänestä vain positiivisia kokemuksia.

Sotkun seurauksena Tommi Laakso ilmoitti jättävänsä poliittiset luottamustehtävänsä – kaikki kerralla. Toivon todella, että Tommi vielä harkitsee päätöstään. Voin rehellisesti sanoa, että ilman Tommi Laakson ja Jaana Leppäkorven vuosia kestänyttä työtä Espoon keskuksen puolesta, oma kotialueeni olisi paljon huonommassa jamassa. Siitä työstä Tommikin ansaitsee kiitoksen. Siksi toivon, että kölin alta vedetty Tommi tulee vielä takaisin hieman nöyrempänä.

Mielestäni eilinen tapahtuma osoitti jälleen kerran, kuinka ihmisillä karkaa välillä mopo käsistä ja terve suhteellisuudentaju katoaa. Tommi Laakso ja Saija Äikäs-Idänpää-Heikkilä pelasivat korttinsa väärin ja eivätkä ehkä tajunneet, että heidän suunnitelmansa ei ollut kaikkien mieleen. Vallanhimo sokaisi terveen järjen käytön ja nöyryys jäi taustalle.

Nyt jäljellä ovat vain savuavat rauniot, mutta talo voidaan rakentaa vielä uudelleen.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oli miten oli, niin mielestäni kokoomusryhmän enemmistön kantaa olisi pitänyt noudattaa eikä mennä sorkkimaan heidän sisäisiä asioitaan. Ei tykkää demaritkaan, jos joku välistä tulee vetämään, jos ryhmä on erimielinen.

Antti Aarnio kirjoitti...

kommentoija on oikeassa, eipä tuntuisi demareistakaan mukavalta jos muut sorkkisivat. Itse pohdin kyllä tyhjän äänestämistä, mutta tasa-arvokortti ratkaisi.

mutta ei savua ilman tulta, miksi porukka äänesti sitten Merraa niin voimakkaasti. Ehkä kaikki ajattelivat tasa-arvonäkökulmaa kuten minä...

Petri Mustakallio kirjoitti...

Nimetön on oikeassa. Mutta ei tuosta voi muita syyttää kuin KOK-ryhmää. Sen puheenjohtajan - tai siis varapuheenjohtajan, koska pj oli itse ehdolla - olisi pitänyt kutsua muiden valtuustoryhmien edustajat koolle ennen kokousta ja infota että heidän ryhmästään esitetään toistakin ehdokasta, mutta Tommi Laakso on ryhmän ehdokas ja sitä tulee kunnioittaa.

Vähän tuntuu siltä, että tämä on yksi ilmentymä siitä ettei järjestötyötä nykyään arvosteta niin että siinä toimittaisiin ja osattaisiin pelisäännöt - ja siksi touhusta on tullut noin amatöörimäistä. Enpä itse haluaisi olla tuollaisessa touhussa mukana.

Antti Aarnio kirjoitti...

juuri niin kuten Pete sanoi olisi pitänyt toimia, mutta eipä näyttänyt toimivan. Tai olisi pitänyt edes käydä pöntössä tämä sanomassa. Eihän tämä nyt mitenkään mukavaa ollut demarileiristäkään käsin.

Järjestötyön arvostuksen osalta myös kokoomus pyyhki lattiaa oman kunnalisjärjestönsä päätöksillä naisten ja miesten määrästä.

Mutta osataan sitä demareissakin, turha sitäkään on kaunistella.

Antti Aarnio kirjoitti...

Tämä sotku on kyllä jäänyt vähän mielenpäälle. Fiksuinta olisi varmaan ollut se, että olisi jättänyt asian kokoomuksen sisäiseksi sotkuksi, ja kaikki muut olisivat äänestäneet tyhjää. Ei mennyt niin.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Ehkä se varapj ei tiennyt mitä on tulossa tai oli siinä mukana? En tiedä, mutta juuri siksihän kaikki tapahtui salissa, koska vain osa oli etukäteen valmistautunut.

Olen ollut Tommiin yhteydessä ja toivonut, että hän jaksaisi jatkaa. Espoon keskuksessa on vielä paljon tehtävää. Hän on kuitenkin ratkaisussaan ehdoton ja on siis aika kiittää yhteistyöstä.
- Ikävää, että se päättyi näin.

Anonyymi kirjoitti...

Luulen että Merran tuen taustalla on vahva tyytymättömyys Tommin viimeaikaiseen toimintaa - ei pelkästään 'sisäpiirin' mutta myös kentän taholta. Monen mielestä pelurina tunnettu mies on sortunut aikamoiseen ylimielisyyteen omiaan kohtaan.