Siirry pääsisältöön

Kuihtunut Orkidea

Muutama vuosi sitten Espoossa oltiin täpinöissä, kaupunkiin aiottiin rakentaa uusi, moderni ja Suomessa ainutlaatuinen vanhusten sairaala ja seniokeskus. Kuten Espoossa on tapana, sairaalasta järjestettiin kansainvälinen suunnittelukilpailu.  Kilpailun voitti Arkkitehtitoimisto K2S Oy:n ehdotus Orkidea. Monipuolisen sairaalakampuksen sijaintipaikaksi päätettiin nykyisen Puolarmetsän sairaalan tontti osoitteessa Puolarinportti 1. (kirjoitin aiheesta esim. vuosi sitten )

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa ja kaupunginvaltuustossa oltiin innoissaan. Suunnitelmat näyttivät hienolta ja vaikutti, että nyt Espoo saa kehitettyä aivan uudenlaisen vanhuksia palvelevan sairaalan ja kuntouttamiskeskuksen. Ajattelin itsekin, että tuosta sairaalasta hyötyvät varmasti omatkin vanhempani. Valtuustossa kehuttiin puheenvuoroissa kuinka espoolaiset vanhukset ansaitsevat tämän sairaalakokonaisuuden.

Hankkeen toteutttamisvaihtoehdoista väännettiin pitkään kättä. Kokoomus ja virkamiehet halusivat väkisin että hanke toteutetaan elinkaarimallilla, siten että rakennuttajat ja huolto ynnä muut palvelut toteutettaisiin kaupungin ulkopuolisten tahojen toimesta. Kaiken piti tulla halvemmaksi ja mahdollistaa niin kutsuttuja synenergiaetuja. Demarit olisivat halunneet toteuttaa hankkeen kaupungin taseen alla.

Kuinka kävikään? Kas kummaa, hanke osoittautui niin hankalasti toteutettavaksi, että yksityisiä yhtiöitä ei saatu kiinnostumaan hankkeesta. Vielä vuosia sitten puhutttiin virkamiesten toimesta, että jopa kansainväliset sijoittajat ovat kiinnostuneita Orkidea-hankkeesta. Todellisuudessa kiinnostusta ei tainnut paljoa olla. 

Ja kuten Espoossa on myös tapana, päättäjien ja virkamiesten keskuuteen on levinnyt ajatus, että suunnittelukilpailun tuloksilla voi pyyhkiä takapuolta.  Kustannukset kuulemma meinaavat karata käsistä. (Jotenkin tämä sama väite tulee eteen jokaisen julkisen rakennushankkeen yhteydessä).

Nyt Espoon sosiaali- ja terveystoimi esittää selvitettäväksi vaihtoehtoa, jossa Espoon sairaala sijoitettaisiin Jorvin sairaalan läheisyyteen, sillä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välille halutaan rakentaa entistä tiiviimpää yhteistyötä. Orkidean innovatiivinen toimintamalli aiotaan säilyttää, vaikka sijaintipaikka vaihtuisikin.

Minä en ainakaan ole vielä kuoppaamassa alkuperäisiä Orkidea-suunnitelmaa. Vanhukset ansaitset alkuperäisen orkidea-idean mukaisen keskuksen, joka on arkkitehtoonisesti hieno. Laatua ei tule halvalla, enkä halua rakentaa mitään koppisairaalaa Jorvin muiden koppirakennusten viereen. Minua risoo, että Espoossa on tapana järjestää suunnittelukilpailuita, jotka sitten vähin äänin haudataan roskakoriin. Jonkin mielestä se kertoo järkevästä ajattelusta ja kyvystä ajatella asioita uudelleen. Minusta se kertoo sähläämisestä ja poliittisen johdon puutteesta.

Kohta meillä on käsissämme vain kuihtunut orkidea.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Tosi Vihreä

Innokkaat blogilukijani kommentoivat taannoin, että kirjoita välillä niistä remonttiprojekteista, kun polittisia juttuja ei jaksa lukea. Mitä? Eikö kaikkia ihmisiä kiinnosta mitä Espoon sos. ja terveyslautakunta päättää? Ymmärrän yskän ja pyrin parantamaan tapani. Olen päättänyt, että yritän jotenkin raportoida mitä lautakunnassa tapahtuu, että jokin innokas kuntalainen voisi halutessaan lukea lautakunnan asioista tai ottaa yhteyttä. En aio sitä lopettaa, vaan jatkan katkeraan (?) loppuun saakka. Yritän omalta osaltani vaikuttaa siihen, että politiikka olisi avointa. Kaunopuheisuus sivuun ja asiaan. Remonttiasioista on tosiaan tullut kirjoitettua aiottua vähemmän. Se ei meinaa sitä, etten olisi mitään tehnyt, sillä pientä projektia on totta kai ollut meneillään. Toukokuussa kyllästyin pienen vajaan 20 neliön nurmikkoon takapihallamme. Olin sitä kolme vuotta yrittänyt kasvattaa, aika huonolla menestyksellä. Kärsimättömyyttäni en aikoinaan tehnyt tarpeeksi huolellista työtä. Kuulostane