tiistaina, kesäkuuta 21, 2011

Saaret kuuluvat kaikille

Bloggailuni on ollut todella vähäistä. Oma mielenkiintoni kohdistui niin voimakkaasti eduskuntavaaleihin ja hallituksen muodostamiseen, että motivaatiota kirjoittamiseen ei oikein löytynyt.

Näin minä uskottelen itselleni. Oikeasti kevään suurin henkilökohtainen mielenkiintoni on ollut aivan muualla kuin politiikassa. Nimittäin veneilyssä. Huhtikuussa, sattumalta, heräsi ajatus kimppapurjeveneen ostamisesta. Mutkien kautta päädyin pienen avoveneen omistajaksi. Viimeisen kuukauden aikana olen sitten harjoitellut pienimuotoista veneilyharrastusta. Eikä kaduta tippaakaan! Minulle taitaa käydä kuten venepaikkanaapurilleni, joka totesi, että kun kerran pääsee veneilyn lumoon, ei siitä voi enää luopua koskaan.

Eräs puoluetoverini totesi pilke silmäkulmassa, että minusta tuli veneen oston myötä porvari. Helpolla se näyttää käyvän, jos muutaman tonnin veneellä porvariksi pääsee. Marxin mukainen jatkuva luokkataistelu porvariston ja proletariaatin välillä on ainakin Suomessa hiljentynyt, sillä siellähän ne istuvat sulassa sovussa (ainakin toistaiseksi) samassa hallituksessa.

Minulle veneilyssä hienointa on luonto ja retket saarille. Espoon edustalla on monia hyviä retkikohteita, joihin voi mennä nauttimaan kauniista merimaisemista hyvien eväiden kanssa. Kaltaiselleni ulkoihmiselle, jolle pienet seikkailut ovat elinehto, saaret mahdollistavat mahtavia retkiä. Tästä on kiittäminen hienoa suomalaista jokamiehenoikeutta, jonka ansiosta voimme, muita häiritsemättä, liikkua luonnossa myös yksityisten omistamilla mailla. Jokamiehenoikeus on yksi hienoimmista jokaisen kansalaisen oikeuksista Suomessa ja sitä tulee puolustaa ikuisesti.

Kiitokseni kohdistuvat myös Espoon kaupungille. Espoo omistaa useita saaria Espoon edustalla. Monet niistä toimivat virkistysalueina, joihin kaupunki on järjestänyt erilaisia palveluita tulipaikoista veneen kiinnityslenkkeihin. Osa saarista on enemmän luonnontilaisia, mutta silti avoinna kulkijoille. Saariin pääsee myös ilman omaa venettä, sillä kaupunki järjestää reittiliikennettä saariin. Tutustukaa ja nauttikaa, sillä se on meidän kaikkien omaisuutta!

Espoolla on kuitenkin selkeästi vähemmän virkistysalueita kaupunkilaisten käytössä verrattuna esimerkiksi Helsinkiin. Siksi olen huolestuneena seurannut yksityisen tahon tekemiä suunnitelmia Tvijälpin saaren osalta. Yksityinen yhtiö haluaa rakentaa saareen vierasvenesataman, asuntoja, kappelin ja luontopolun muun muassa. Saarelle halutaan siis asuinkäyttöön. Paikka olisi kieltämättä upea ja mahdollisuuden valtavat. Mutta tämän jälkeen meillä on jälleen yksi kaikille kaupunkilaisille tarkoitettu saari vähemmän. Minusta kaupungin omistamat saaret ovat sellainen kruununjalokivi, joista ei saisi mistään hinnasta luopua. Espoon väestömäärän kasvaessa tulemme tarvitsemaan lisää virkistysalueita kaupunkilaisille ja silloin Tvijälpin saari voi tarjota yhden vaihtoehdon uudeksi nykyistä laajemmaksi virkistysalueeksi.

Porvari tai ei, virkistyssaarten ja jokamiehenoikeuksien puolustaminen olkoon pyhä tehtäväni täst edes….
Tämä kuva on kesältä 2010, helteisen päivän jälkeen vesi oli alhaalla. Soutuvene on Lohi-merkkinen, saman merkkinen kuin pieni avoveneeni.

Ei kommentteja: