Siirry pääsisältöön

Positiivisia tunnelmia?

Vaalit on käyty, mutta maan suunta on vähintääkin epäselvä. Tiedä häntä, mihin tässä vielä päädytään. Onneksi minun kunnallispolitiikkona tarvitseen keskittyä vain Espoota koskeviin asioihin (vaikka tekisi mieli kyllä puuttua vähän muuhunkin).  Mutta keväisenä toukokuun päivänä, kesäpuuhien jo pyöriessä mielessä, ei jaksa olla negatiivinen. Annetaan jonkin muun olla negatiivinen tällä kertaa.

Ensin kuitenkin tarina typeryydestä. Istuskelin tuossa lounaalla terassilla, ensimmäistä kertaa tälle vuodelle. Vieressä istui kaksi siinä neljäkymmppistä jätkää. Toinen jätkistä oli roudannut ulkomailta jonkin kohtuu hienon auton ja oli tympääntynyt saamaansa tulliviranomaisen kohteluun. Ilmeisesti tullivirkamiehen sähköpostivastaus oli ollut tylyhkö tai kömpelö, ihan miten vain, mutta sen vastaanottanutta jätkää se oli ärsyttänyt. Ei siinä mitään, virkamiehen pitää olla vastauksissaan kohtelias ja korrekti. Mutta lounaspöydän kaksi jätkää alkoivat keskenään morkata virkamiestä: "tuollainen kaveri joka ei mistään muualta saa mitään muuta työtä, kuin se kehtaa. Se oli vaan kateellinen siitä (ilmeisen) hienosta autosta, jos auto olisi ollut Toyota, niin mitään ongelmia ei olisi ollut".  Särähti niin maan perkuleesti korvaani, sillä jos jotain inhoan, niin ylimielisyyttä ja itsensä toisten yläpuolelle asettamista. Ja minusta jätkien käytös edusti juuri sitä.

Mutta takaisin Espooseen, kotikaupunkiimme. Torstaina sos. ja terveyslautakunnassa ei käsitellä kovin kummoisia asioita. Mielenkiintoisin on sosiaali- ja terveystoimen asiakaspalautekatsaus. Espoon kaupunki kerää yllättävän paljon erilaista tietoa kaupunkilaisten suhtautumisesta kaupunkin palveluihin.

On kohdennettuja asiakaskyselyjä, kuntapalvelut Espoossa-tutkimus, dokumentoitua spontaania palautetta, asiakkaan osallisuutta tukevia palautemenetelmiä ja niin edelleen. Tietoa tuntuu olevan.

Kuntapalvelut Espoossa- tutkimuksen mukaan (708 espoolaista vastaajaa), on muutama mielenkiintoinen kohta. Vastaajilta kysyttiin että ”Jos ajattelette elämistä Espoossa yleensä, miten hyvin seuraavat asiat on hoidettu?”. Terveysasemien lääkärivastaanottoihin ja hammaslääkäriasemien palveluihin on erittäin tai hyvin tyytyväisiä noin 40 prosenttia. Terveysasemien lääkärivastaantottoihin kohdistuu myös paljon tyytymättömyyttä, sillä 41 prosenttia pitää niiden toimivuutta erittäin tai melko huonona.

On siis selvää, että terveysasemien toiminnan pistäminen on erittäin tärkeää ja kiireellistä. Omat teesinin olen esittänyt edellisessä blogikirjoituksessani. Lautakunnan kokouksessa torstaina 12.5 ilmassa oli kuitenkin muutoksen tuulia. Tuntui, että yhä useamman puolueen edustaja haluaa yhteistuumin pistää palvelut kuntoon. Sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Juha Metso lupasi harkita erillisen terveysasemien "talkoo"ryhmän kokoon kutsumista. Minusta se olisi erittäin tärkeä asia, sillä terveysasemat pelastetaan vain laajalla yhteistyöllä ja yli puoluerajojen menevällä sitoutumisella.

Ajattelen positiivisesti, muutoksen tuulia on ilmassa. 

Kommentit

Antti Aarnio sanoi…
Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa tuntui, että positiivisia tuulahduksia on todellakin ilmassa.

Nimittäin terveystoimen johtaja Juha Metso kertoi, että hän harkitsee ja pohtii poliitikoista ja virkamiehistä koostuvan ryhmän, joka keskittyisi terveysasemien kuntoon pistämiseen, perustamista.

Jos tämä ryhmä saisi aikaan enemmän yhteistyötä, kuten edellisessä blogikirjoituksessa esitin, olisin erittäin iloinen.

Sillä vain näin voimme pelastaa terveysasemat.

YES!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v