tiistaina, huhtikuuta 28, 2009

Olisinpa norjalainen

Taloustaantuma kohdistuu kaikkiin pohjoismaihin. Islannissa ajauduttiin lähes konkurssiin, Ruotsissa työttömyys nousee ja Tanskakin on vaikeuksissa. Mutta Norja sen kun porskuttaa öljyrahastonsa avulla. Maan hallitus elvyttää voimakkaasti, mutta lainarahaa ei elvytykseen tarvita – se otetaan öljyrahastosta.

Norjan valtion kulutus nousee tänä vuonna kymmenen prosenttia. Yhteensä valtion budjetti ja ylimääräiset kriisipaketit nostavat bruttokansantuotetta tänä vuonna viisi prosenttia. Aika paljon. Meillä Suomessa lainataan rahaa ulkomailta, mutta Norjan serkut ne vaan pistävät varoja sukanvarresta elvytykseen.

Optimisteja nuo norjalaiset, sillä Norjan keskuspankin pääjohtajan mukaan maan talouskasvu saattaa muuttua positiiviseksi jo vuoden toisella puoliskolla, mikäli öljyn hinta pysyttelee 50-65 dollarin tasolla ja öljy-yhtiöt toteuttavat investointejaan suunnitellusti. Norjan talous on hyvin öljyriippuvainen, ja öljyn hinnan tippuminen saattaa pienentää öljy-yhtiöiden halukkuutta investointeihin. Silloin keskuspankkiiri saa vain haaveilla talouskasvun positiivisuudesta.

Öljyrahasto on myös kärsinyt rahoitusmarkkinoiden turbulenssista, sillä viime vuonna rahasto teki 633 miljardin tappion. Se ei kuitenkaan estänyt maksamasta 43,5 miljoonaa kruunua bonuksia työntekijöille. Tästä on arvatenkin hieman keskusteltu Norjan mediassa.

Kuten aina kriiseissä, isot pelaajat ovat vahvoilla. Norjan öljyrahaston omistamista osakkeista 40 prosenttia on ostettu viime vuonna kurssilaskun jälkeen. Öljyrahasto omistaa nyt noin 0,77 prosenttia globaaleilla markkinoilla olevista osakkeista. Uskomatonta!

Viisi miljoonaa norjalaista omistaa lähes yhden prosentin maailmanmarkkinoilla olevista osakkeista. Kansankapitalismi kunniassaan.

Ei kommentteja: