Siirry pääsisältöön

Bye, Bye ilmainen puistoruokailu

Sosiaali- ja terveyslautakunta keskusteli sosiaali- ja terveystoimen vuotta 2009 koskevista säästösuunnitelmista torstaina 12.3.
Espoon valtuuston enemmistöpuolueet (Kokoomus, Vihreät, Kristilliset) sopivat, että sosiaali- ja terveystoimen menoja vähennetään 13,6 milj.€ kuluvana vuonna. Demarit ja perussuomalaiset eivät olisi näin suuria säästöjä toteuttaa.

Virkamiehet valmistelevat esityksiä, joista lautakuntamme päättää pääsiäisen jälkeen. Luvassa voi olla mielenkiintoinen kokous, sillä säästöesitykset eivät vaikuta kovin hyviltä.

Palvelutaso heikkenee säästöjen seurauksena, mutta virkamiehet eivät eilen vastanneet kysymykseeni siitä, kuinka suuri vaikutus säästöillä on. Suurin osa säästöistä kohdistuu henkilöstömenoihin, kuten aina kuntien säästöissä. Avoimia toimia ja virkoja täytetään rajoitetusti ja tiukkaa rekrytointikieltoa jatketaan.

Asukaspuistoissa järjestetystä maksuttomasta puistoruokailusta luultavasti luovutaan. Tämä on itselleni vähän hankala kysymys. Perheeni on muistaakseni käyttänyt kerran ruokailuja, joten meiltä itseltämme se ei ole pois. Suurin osa Espoon perheistä pärjää vallan hyvin ilman illmaista ruokailua, mutta osalle lapsista se voi olla tarpeen. Mutta pitääkö sen takia olla kaikille ilmainen ruokailu? Pohdinta jatkuu. Säästöt ruokailusta luopumisesta ovat noin 350-450 000 €.

Puistoruokailu ei todellakaan ole merkittävin asia säästölistassa, vaikka se varmaan saa paljon huomiota. Paljon tärkeämpiä asioita ovat esimerkiksi se, pystytäänkö Puolarmetsän päivystystä lopettamaan 1.6 ja siirtämään koko kaupungin päivystys tämän jälkeen Jorviin. Siellä kun on remontti samaan aikaan meneillään. Ei vaikuta kovin fiksulta idealta, kun terveyskeskuspalveluita muutenkin supistetaan kesän ajaksi.

Tai miten käy omaishoidontuelle, kun kriteerejä tarkennetaan? Entä kotihoidolle, kun asiakkuuskriteerit määritellään uudelleen.

Avoimia kysymyksiä on paljon.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Tosi Vihreä

Innokkaat blogilukijani kommentoivat taannoin, että kirjoita välillä niistä remonttiprojekteista, kun polittisia juttuja ei jaksa lukea. Mitä? Eikö kaikkia ihmisiä kiinnosta mitä Espoon sos. ja terveyslautakunta päättää? Ymmärrän yskän ja pyrin parantamaan tapani. Olen päättänyt, että yritän jotenkin raportoida mitä lautakunnassa tapahtuu, että jokin innokas kuntalainen voisi halutessaan lukea lautakunnan asioista tai ottaa yhteyttä. En aio sitä lopettaa, vaan jatkan katkeraan (?) loppuun saakka. Yritän omalta osaltani vaikuttaa siihen, että politiikka olisi avointa. Kaunopuheisuus sivuun ja asiaan. Remonttiasioista on tosiaan tullut kirjoitettua aiottua vähemmän. Se ei meinaa sitä, etten olisi mitään tehnyt, sillä pientä projektia on totta kai ollut meneillään. Toukokuussa kyllästyin pienen vajaan 20 neliön nurmikkoon takapihallamme. Olin sitä kolme vuotta yrittänyt kasvattaa, aika huonolla menestyksellä. Kärsimättömyyttäni en aikoinaan tehnyt tarpeeksi huolellista työtä. Kuulostane