perjantaina, maaliskuuta 13, 2009

Bye, Bye ilmainen puistoruokailu

Sosiaali- ja terveyslautakunta keskusteli sosiaali- ja terveystoimen vuotta 2009 koskevista säästösuunnitelmista torstaina 12.3.
Espoon valtuuston enemmistöpuolueet (Kokoomus, Vihreät, Kristilliset) sopivat, että sosiaali- ja terveystoimen menoja vähennetään 13,6 milj.€ kuluvana vuonna. Demarit ja perussuomalaiset eivät olisi näin suuria säästöjä toteuttaa.

Virkamiehet valmistelevat esityksiä, joista lautakuntamme päättää pääsiäisen jälkeen. Luvassa voi olla mielenkiintoinen kokous, sillä säästöesitykset eivät vaikuta kovin hyviltä.

Palvelutaso heikkenee säästöjen seurauksena, mutta virkamiehet eivät eilen vastanneet kysymykseeni siitä, kuinka suuri vaikutus säästöillä on. Suurin osa säästöistä kohdistuu henkilöstömenoihin, kuten aina kuntien säästöissä. Avoimia toimia ja virkoja täytetään rajoitetusti ja tiukkaa rekrytointikieltoa jatketaan.

Asukaspuistoissa järjestetystä maksuttomasta puistoruokailusta luultavasti luovutaan. Tämä on itselleni vähän hankala kysymys. Perheeni on muistaakseni käyttänyt kerran ruokailuja, joten meiltä itseltämme se ei ole pois. Suurin osa Espoon perheistä pärjää vallan hyvin ilman illmaista ruokailua, mutta osalle lapsista se voi olla tarpeen. Mutta pitääkö sen takia olla kaikille ilmainen ruokailu? Pohdinta jatkuu. Säästöt ruokailusta luopumisesta ovat noin 350-450 000 €.

Puistoruokailu ei todellakaan ole merkittävin asia säästölistassa, vaikka se varmaan saa paljon huomiota. Paljon tärkeämpiä asioita ovat esimerkiksi se, pystytäänkö Puolarmetsän päivystystä lopettamaan 1.6 ja siirtämään koko kaupungin päivystys tämän jälkeen Jorviin. Siellä kun on remontti samaan aikaan meneillään. Ei vaikuta kovin fiksulta idealta, kun terveyskeskuspalveluita muutenkin supistetaan kesän ajaksi.

Tai miten käy omaishoidontuelle, kun kriteerejä tarkennetaan? Entä kotihoidolle, kun asiakkuuskriteerit määritellään uudelleen.

Avoimia kysymyksiä on paljon.

Ei kommentteja: