keskiviikkona, syyskuuta 17, 2008

Espoo tarvitsee uuden jätevedenpuhdistamon

Tästä olemme kaikki yhtä mieltä: Suomenojan jätevedenpuhdistamo pitää uusia lisääntyneen jätevesimäärän ja kiristyneiden säännösten takia. Mutta mihin uusi puhdistamo sijoitetaan? Olen lukemassa Espoon veden ympäristöselvitystä ja lukemani perusteella vain kaksi vaihtoehtoa on järkevä toteuttaa: Sammalvuori tai Suomenoja.

Suomenojan jätevedenpuhdistamon tilalle mahtuisi uusi asuinalue, mutta minulle on epäselvää, miten hyvin alue sopii rakentamiseen. On puhuttu, että rakennuspohja on huonoa ja rakentaminen on kallista. Mutta alue on vähän liian hyvällä paikalla hukattavaksi, meren rannalla tulevan metroyhteyden varrella. Ei tuollaisia alueita liikene enää paljon asuinrakentamiseen. Helsingin Arabianrantaan rakennettiin entiselle teollisuusalueelle (ja kaatopaikka-alueelle) hieno alue, jossa ihmiset viihtyvät. Miksi emme Espoossa pystyisi samaan? Mutta entä se Fortumin voimala, onko se häipymässä?

Olen lukemani tiedon perusteella melko vakuuttunut, että mahdollisen kalliopuhdistamon paikka on Sammalvuoressa. Sen sijainti on paras ja sen luontovaikutukset ovat vähäisimmät. Puhdistamon välittömässä läheisyydessä ei ole asuinrakennuksia ja puhdistamon tulo säilyttäisi kuitenkin Sammalvuoren virkistysalueena. Asukkaat pelkäävät jätevedenpuhdistamoa, mutta ovatko pelot vähän ylimitoutettuja?

Jos Suomenojalle pystytään rakentamaan asuntoja , kalliopuhdistamo tulee rakentaa Sammalvuoreen. En lyö kantaani kuitenkaan vielä kiinni, koska minulla ei ole tarkempaa tietoa Suomenojan suunnitelmista.

Ei kommentteja: