Siirry pääsisältöön

550 vuotta

  • Espoolla on ensi vuonna 550-vuotisjuhlat ja ohjelmat löytyvät netistä. Luvassa on monenmoista tapahtumaa, osa vaikuttaa mielenkiintoiselta. Kuten esimerkiksi perheiden piknik-tapahtuma ja keskiaikaiset markkinat Glims-kotiseutumuseossa. Tässähän tulee ihan juhlatuulelle: olen espoolainen! Toivottavasti ohjelmassa on myös jotain merellistä, koska Espoon saaristossa on oivia virkistyspaikkoja kaikille kaupunkilaisille.
  • Kävin tänään parturissa poikkeuksellisesti toimistomme katutason parturissa. Mikä virhe ja esimerkki lammasmaisesta asiakkaasta. Aikatalon katutasossa on monta drive-in parturia; tukanleikkuu ilman ajanvarausta 20 €. Yleensä käyn (ja myös tästä lähtien) käyn Krunikassa parturissa, joka maksaa 18 €, ja jossa palvelu on hyvää. Astuin sisään parturiin ja minut istutettiin tuoliin. Kerroin mitä halusin ja täti alkoi leikata. Aluksi otettiin koneella, joka tuntui takertuvan koko ajan hiuksiini ja katkoi hiuksiani nipistäen. Tuttu rentouttava tunnelma oli kaukana. Täti selitti jotain, että hiukseni ovat kuivat (in my ass!) ja siksi kone takeltelee. Minä lammas en älynnyt, että se johtuu terän tylsyydestä. Sitten täti leikkasi vielä vähän saksilla, mutta samaan aikaan liikkeeseen tuli naisasiakas, joka jäi odottamaan leikkausta. Tädille tuli kiire ja hän saksitti yhä nopeammin. Valmista tuli ja minä en saanut nähdä edes lopputulosta peilistä. Mitä minä tein? Maksoin kiltisti 12 minuutin palvelusta 20 €. Leikkaus sinällään onnistui ihan hyvin, mutta olo oli kuin lampaalla kerittävänä. Lammasmaista oli minunkin asiakaskäyttäytyminen. Miksi en osaa olla kuningas-asiakas, vaan olen lammas-asiakas?
  • Missasin tänään minua aika paljon kiinnostava keskustelutilaisuuden. Kansanedustaja Ilkka Kantola (juuri se p...) alusti Vimman (Vimma - sosialidemokraattinen keskustelufoorumi") tilaisuudessa uskonnon ja politiikan suhteesta. Suhteeni kirkkoon on aika lämmin, joten olisin halunnut olla mukana. Priorisoin lapsia kuitenkin tänään enemmän. Minulle tulevat Vimman meilit - jostain kumman syystä.
  • Puhuin työkaverini kanssa tänään kahvipöydässä avioeroista. Yksi tutuista oli eronnut, pienten lasten isä. Surkeaa! Mietimme, että onko avioeroista tehty sellaisia tutkimuksia, jossa tarkastellaan niiden yhteiskunallisia merkityksiä. Yksinhuoltajista on kyllä tehty, mutta onko avioerojen merkitystä tutkittu laajemmin. Voisiko se syyllistää liikaa eronneita?
  • Espoon poliittinen päätöksenteko on aika soutamista ja huopaamista. Juuri kun rantareitti-ongelmaan oli saatu ratkaisu, alkaa samantyyppinen eipäs-juupas-leikki koululaisten siirtymisestä Kuitinmäestä Keski-Espoon kouluun. Lautakunta päätti, että ei siirretä, vaan laitetaan parakkikoulut. Sitten huomattiin, että parakit tulevat liian kalliiksi eli siirretään. Sitten taas pohditaan, että onko sitä tilaakaan Keski-Espoossa. Surkeaa valmistelua ja päätöksentekoa. Ja loppujen lopuksi kyse on siitä, että Keski-Espoon koululla on niin huono maine, että Kuitinmäen koululaisten vanhemmat pelkäävät lähettää lapsensa Keski-Espooseen. Ja sitähän kukaan ei sano suoraan, mutta siitä tässäkin on kyse.
  • Ostin tänään liput Kansallisteatterin Tuntemattomaan sotilaaseen. Odotan innolla ikonien ampumista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v