Siirry pääsisältöön

Alkoholipolitiikan ylistys

Olen saavuttanut sen iän, että alkoholi nautintoaineena ei enää kovin paljoa kiinnosta, en yksinkertaisesti saa siitä hirveitä kiksejä. En aio kuitenkaan alkaa absolutistiksi, sillä olut silloin tällöin kyllä maistuu. Lapsiperheen isänä en halua tuhlata päivääni krapulaan, sillä se aika ei ole enää pelkästään omasta ajastani pois, vaan myös lasten oikeudesta viettää kanssani aikaa. En kuitenkaan yritä luoda itsestäni mitään pyhimys-kuvaa, vaan sanonta "aikansa kutakin" pätee myös alkoholin ja minun suhteeseeni.

Viikonlopun lehdissä kirjoitettiin, että suurimmat puolueet ovat nostanemassa alkoholiveroa ensi hallituskaudella. Toivon sitä todella. En pidä nykyistä alkoholipolitiikkaa kovinkaan onnistuneena, vaikka veronalennus onkin ilmeisesti vähentänyt viinantuontia Virosta.
Kun Vanhasen hallitus päätti alentaa alkoholiverotusta, olin töissä Tehyssä. Niin Tehyn kentältä kuin muualtakin sosiaali- ja terveydenhuollon piiristä kuului huolestuneita kommentteja siitä, miten veronalennuksilla tulee olemaan hyvin negatiiviset seuraamukset (niin kuin sitten kävikin). Alkoholiasioista vastaava ministeri Hyyssälä oli puhumassa jossain Tehyn tilaisuudessa ja kertoi kuinka ministeriö on laatimassa ohjelmaa,jolla veronalennusten haittavaikutuksia tullaan torjumaan. Kissan viikset! Ohjelmilla ei ole ollut mitää tehoa, niistä ei juuri julkisuudessa puhuttu, eikä kuntien resurseja ennaltaehkäisevään työhön ole tarpeeksi lisätty.

Seurauksena on ollut "luova tuho" alan miesten (tuota sanontaa käytti eräs henkilö yhdessä kokouksessa puhuttaessa alkoholipolitiikasta, minua se kyllä hieman kouraisi).

Se, miksi minulla alkaa olla nykyään aika negatiivinen suhtautuminen liialliseen alkoholinkäyttöön, johtuu siitä, että olen nähnyt suht lyhyellä työurallani jo liian monet alkoholin takia saadut potkut. Samalla on mennyt muutamat avioliitot rikki ja lapset menettäneet äitinsä. Ei kiva.

Joten anna lapselle raitis joulu!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Tosi Vihreä

Innokkaat blogilukijani kommentoivat taannoin, että kirjoita välillä niistä remonttiprojekteista, kun polittisia juttuja ei jaksa lukea. Mitä? Eikö kaikkia ihmisiä kiinnosta mitä Espoon sos. ja terveyslautakunta päättää? Ymmärrän yskän ja pyrin parantamaan tapani. Olen päättänyt, että yritän jotenkin raportoida mitä lautakunnassa tapahtuu, että jokin innokas kuntalainen voisi halutessaan lukea lautakunnan asioista tai ottaa yhteyttä. En aio sitä lopettaa, vaan jatkan katkeraan (?) loppuun saakka. Yritän omalta osaltani vaikuttaa siihen, että politiikka olisi avointa. Kaunopuheisuus sivuun ja asiaan. Remonttiasioista on tosiaan tullut kirjoitettua aiottua vähemmän. Se ei meinaa sitä, etten olisi mitään tehnyt, sillä pientä projektia on totta kai ollut meneillään. Toukokuussa kyllästyin pienen vajaan 20 neliön nurmikkoon takapihallamme. Olin sitä kolme vuotta yrittänyt kasvattaa, aika huonolla menestyksellä. Kärsimättömyyttäni en aikoinaan tehnyt tarpeeksi huolellista työtä. Kuulostane