keskiviikkona, marraskuuta 22, 2006

Alkoholipolitiikan ylistys

Olen saavuttanut sen iän, että alkoholi nautintoaineena ei enää kovin paljoa kiinnosta, en yksinkertaisesti saa siitä hirveitä kiksejä. En aio kuitenkaan alkaa absolutistiksi, sillä olut silloin tällöin kyllä maistuu. Lapsiperheen isänä en halua tuhlata päivääni krapulaan, sillä se aika ei ole enää pelkästään omasta ajastani pois, vaan myös lasten oikeudesta viettää kanssani aikaa. En kuitenkaan yritä luoda itsestäni mitään pyhimys-kuvaa, vaan sanonta "aikansa kutakin" pätee myös alkoholin ja minun suhteeseeni.

Viikonlopun lehdissä kirjoitettiin, että suurimmat puolueet ovat nostanemassa alkoholiveroa ensi hallituskaudella. Toivon sitä todella. En pidä nykyistä alkoholipolitiikkaa kovinkaan onnistuneena, vaikka veronalennus onkin ilmeisesti vähentänyt viinantuontia Virosta.
Kun Vanhasen hallitus päätti alentaa alkoholiverotusta, olin töissä Tehyssä. Niin Tehyn kentältä kuin muualtakin sosiaali- ja terveydenhuollon piiristä kuului huolestuneita kommentteja siitä, miten veronalennuksilla tulee olemaan hyvin negatiiviset seuraamukset (niin kuin sitten kävikin). Alkoholiasioista vastaava ministeri Hyyssälä oli puhumassa jossain Tehyn tilaisuudessa ja kertoi kuinka ministeriö on laatimassa ohjelmaa,jolla veronalennusten haittavaikutuksia tullaan torjumaan. Kissan viikset! Ohjelmilla ei ole ollut mitää tehoa, niistä ei juuri julkisuudessa puhuttu, eikä kuntien resurseja ennaltaehkäisevään työhön ole tarpeeksi lisätty.

Seurauksena on ollut "luova tuho" alan miesten (tuota sanontaa käytti eräs henkilö yhdessä kokouksessa puhuttaessa alkoholipolitiikasta, minua se kyllä hieman kouraisi).

Se, miksi minulla alkaa olla nykyään aika negatiivinen suhtautuminen liialliseen alkoholinkäyttöön, johtuu siitä, että olen nähnyt suht lyhyellä työurallani jo liian monet alkoholin takia saadut potkut. Samalla on mennyt muutamat avioliitot rikki ja lapset menettäneet äitinsä. Ei kiva.

Joten anna lapselle raitis joulu!

Ei kommentteja: