perjantaina, tammikuuta 19, 2024

Espoontorin kaava etenee nähtäville

Kaupsun kokous 17.1.2024

Ja niin pääsi myös kaupunkisuunnittelulautakunta aloittamaan työnsä vuonna 2024, mukana totutusti AA  Ensimmäisen kokouksen anti: 

§ 3 Espoontori, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen uudelleen nähtäville (MRA 32 §), alue 613802, 40. kaupunginosa Espoon keskus

Tämä asemakaavaehdotus oli viimeksi nähtäville reilut kymmenen vuotta sitten, mutta ei silloin edennyt pidemmälle. Pari vuotta sitten kiinteistön omistajat jättivät asemakaavan muutosehdotukset ja omistuksetkin vaihtuivat matkan varrella.

Nyt kaava asetetaan nähtäville ja toivottavasti etenee ripeästi. Tiivistetysti: Espoontorin itäpuolelle tulisi hypermarket ja asuntoja, radan varteen matkakeskus ja E-torin länsipuolelle myös asumista. Liikennejärjestelyt muuttuisivat, bussien kulkureitit myös. 

Keskusteltiin erityisesti liikenteestä, mutta laitettiin yksimielisesti nähtäville. Lautakunta järjestää asukastilaisuuden kaavasta to 29.2. klo 17 Entressen kirjastossa. Olen puheenjohtajana tilaisuudessa

Toivottavasti kaava nyt etenee, jokainen Espoon keskuksen asukas varmasti toivoo aseman seudun kehittyvän nopeasti.  (Kuva on havainnekuva Espoontorin kaavasta).§ 4
Haukilahden keskusta, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen nähtäville (MRA 27 §), alue 230970, 14. kaupunginosa Haukilahti

Haukilahden ostarin uudistamista mahdollistavaa kaavaa on valmisteltu nelisen vuotta. Kiinteistönomistajat haluavat purkaa huonokuntoisen ostarin ja rakentaa tilalle uusia asuinkerrostaloja liiketiloineen. 

Alueelle tulisi korkeintaan kuusikerroksia kerrostaloja, torialuea ja esim. Maanalainen pysäköintihalli. 
Kaavaehdotus herättää alueen asukkaissa paljon mielenkiintoa ja myös lautakunnassa. Oli erilaisia näkemyksiä talojen korkeudesta, autopaikoista, kaupunkikuvasta jne. Liisan kanssa päätimme, että laitetaan kaavaehdotus nyt nähtäville ja katsotaan millaisia näkemyksiä sieltä tulee. 

Haukilahden ostarin tapauksessa on kyse aivan samoista asioista kuin kaikkien vanhojen ostarien (Viherlaakso, Suvela, Karakallio jne) tapauksissa. Asukkaat haluavat liiketiloja ja palveluja, kiinteistön omistajat eivät pysty tai halua korjata kiinteistöjä nykyvaatimuksia vastaaviksi, vaan näkevät ainoan taloudellisen mahdollisuuden rakentaa kiinteistöjen tilalle uusia asuntoja liiketiloineen. Siinä sitten tasapainoillaan tilanteen kanssa. 
§ 5
Vanha Lillhemtintie, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen nähtäville (MRA 27 §), alue 330602, 21. kaupunginosa, Henttaa

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on avata Vanha Lillhemtintie kaksisuuntaiselle ajoneuvoliikenteelle. Kaavamuutos on tullut vireille kaupunginhallituksen päätöksestä (5.12.2022).
Kovasti tuli alueen asukkailta viestejä tähän kaavaan liittyen. Olimme meidän demareiden kaupunginhallitusryhmän kansa  samalla linjalla: asemakaavaa ei tulisi avata. 

Enemmistö päätti toisin ja muutosehdotus asetettiin nähtäville. 

§ 6
Laaksolahti II, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 140308, 60. kaupunginosa Laaksolahti

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa kahden uuden rakennuspaikan muodostaminen sekä kaava-alueelle osoitetun rakennusoikeuden maltillinen kasvattaminen.

Hyväksyttiin yksimielisesti. 

§ 7
Seiliniitty, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 240124, 26. kaupunginosa Mankkaa
Asemakaavan muutoksella lisätään voimassa olevaan asemakaavaan lisärakennusoikeuspykälä. 
Hyväksyttiin yksimielisesti. 

§ 8
Kaupunkisuunnittelun työohjelma 2024

Tämä jätettiin pöydälle seuraavaan kokoukseen. Puheenjohtajalla on joku juttu tähän liittyen, jota hän haluaa tarkemmin käydä lävitse. 

1 kommentti:

Heikki kirjoitti...

Jättikauppa keskus ihan keskustaan, kuten Kivenlahdessa tai Matinkylässä? Tosin aika huonolta näyttää nyt.