keskiviikkona, tammikuuta 27, 2016

Espoolainen edustusurheilu - kriisissä?

Viime viikkoinan on käyty keskustelua espoolaisen edustusurheilun tilasta, osallistun keskusteluun: 

Mielipidekirjoitus Länsiväylä-lehdessä 27.1.2016

Edustusurheilun menestys on sen omissa käsissä

Jatkan keskustelua Espoon edustusurheilun alennustilasta, joka itse asiassa näkyy tai on näkynyt vain miesten jalkapallossa, jääkiekossa ja koripallossa. Aleksi Valavuori nosti keskeiseksi ongelmaksi sen, että espoolainen edustusurheiu on repaleista toimintaa. Espoolaiset urheiluvaikuttajat Färid Ainetdin ja Mika Numminen eivät olleet samaan mieltä (LS 20.1). Oman näkemykseni mukaan yhteistyö eri urheiluseurojen välillä toimii hyvin, mutta pakkaa sekoittavat liikaa eri osapuolten taloudelliset intressit.

Kaikki kulminoituu Tapiolan urheilupuistoon, jossa kaupungin omistamalla maalla toimii erilaisilla vuokrasopimuksilla yksityisiä toimijoita: Espoo Metro areena- jäähalli, Esport Center ja Ratiopharm-areena sekä Honka-halli, kaikki omien taustayhtiöidensä kautta.  Alueella toimivasta edustusurheilusta esimerkiksi jääkiekko ja jalkapallo myös toimivat omien osakeyhtiöiden kautta, koripallo yhä yhdistyspohjaisesti.

Metron valmistumisen myötä Tapiolan urheilupuistosta muotoutuu houkutteleva urheilu- ja viihdekeskus, jonka kävijämäärät kasvavat melkoisesti. Alueen liiketoimintamahdollisuudet kiinnostavat luonnollisesti eri yrityksiä ja erilaisia suunnitelmia uusista tiloista ovat esittäneet ainakin Esport Centerin taustayhtiö ja uutta Espoon jalkapallostadionin ajava yhtiö. Suunnitelmat ja ideat ovat olleet päällekkäisiä ja kilpailevia.

Edustusurheilua pyörittävien yhtiöiden taustalla toimii osittain samoja ihmisiä kuin osassa alueen tiloja pyörittävissä yhtiöissä. Ulkopuolisen silmin alueella toimii liian monta kilpailevaa leiriä, joiden intressit menevät ristiin ja yhteistyötä ei ole syntynyt riittävästi.
Myös Espoon kaupungin toiminnassa on vikaa. Tapiolan urheilupuiston kehittäminen on ollut hidasta ja isännän ääni kadoksissa. Esimerkiksi vasta kuukausi sitten päätettiin tehdä Tapiolan urheilupuiston kokonaissuunnitelma yhdessä alueen toimijoiden kanssa. Ainakin viisi vuotta liian myöhään.

Kaupunki ei voi pelastaa pulassa olevia edustusurheiluyrityksiä. Mutta kaupungin pitää rakentaa pohjaa tulevalle menestykselle. Ränsistynyt Tapiolan urheiluhalli on purettava ja tilalle rakennettava, kaupungin omistukseen, uusi monitoimihalli harrastajien ja edustusurheilun käyttöön. Myös jalkapallostadion-jahkailulle on saatava piste. Loppujen lopuksi espoolaisten edustusurheilun menestyminen on kuitenkin kiinni sen omista toimista.

Antti Aarnio
Liikunta- ja nuorisolautakunnan puheenjohtaja (sdp)

Espoo

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näin ilmaistyna tästä saa kuvan että Espoolainen edustusurheilu=Tapiolan urheilupuiston vuokralainen. Kaiken kaikkiaan espoolaisena urheiluihmisenä mielestäni on väärin jättää muut seurat ulos keskusteluista. Ongelma saattaa olla repaleisuus tai juurettomuus jota urheilupiireissä muoviseuroiksi kutsutut omistajaansa ja linjaansa kausittain vaihtavat joukkueet vain tukevat.
Edustusurheilu voi kasvaa terveesti vain kannattajakulttuurin kautta, ei sikarimiesten lompakoiden tai kunnan tai valtion tukien kautta.
T. Espoolaisen edustusurheiluseuran edustusjoukkueen joukkueenjohtaja, espoolaisen edustusurheiluseuran hallituksen jäsen

Antti Aarnio kirjoitti...

Hei, kiitos palautteesta. Mielipidekirjoitukseen mahtuu vain yksi näkökulma ja tässä se keskittyi Tapiolan urheilupuiston ympärille. Jos joku niin minä on yrittänyt pitää keskustelussa kaikkia espoolaisia seuroja - ja lajeja. Keskustelu jatkukoon. Tsemppiä kauteen!