Siirry pääsisältöön

Espoolainen edustusurheilu - kriisissä?

Viime viikkoinan on käyty keskustelua espoolaisen edustusurheilun tilasta, osallistun keskusteluun: 

Mielipidekirjoitus Länsiväylä-lehdessä 27.1.2016

Edustusurheilun menestys on sen omissa käsissä

Jatkan keskustelua Espoon edustusurheilun alennustilasta, joka itse asiassa näkyy tai on näkynyt vain miesten jalkapallossa, jääkiekossa ja koripallossa. Aleksi Valavuori nosti keskeiseksi ongelmaksi sen, että espoolainen edustusurheiu on repaleista toimintaa. Espoolaiset urheiluvaikuttajat Färid Ainetdin ja Mika Numminen eivät olleet samaan mieltä (LS 20.1). Oman näkemykseni mukaan yhteistyö eri urheiluseurojen välillä toimii hyvin, mutta pakkaa sekoittavat liikaa eri osapuolten taloudelliset intressit.

Kaikki kulminoituu Tapiolan urheilupuistoon, jossa kaupungin omistamalla maalla toimii erilaisilla vuokrasopimuksilla yksityisiä toimijoita: Espoo Metro areena- jäähalli, Esport Center ja Ratiopharm-areena sekä Honka-halli, kaikki omien taustayhtiöidensä kautta.  Alueella toimivasta edustusurheilusta esimerkiksi jääkiekko ja jalkapallo myös toimivat omien osakeyhtiöiden kautta, koripallo yhä yhdistyspohjaisesti.

Metron valmistumisen myötä Tapiolan urheilupuistosta muotoutuu houkutteleva urheilu- ja viihdekeskus, jonka kävijämäärät kasvavat melkoisesti. Alueen liiketoimintamahdollisuudet kiinnostavat luonnollisesti eri yrityksiä ja erilaisia suunnitelmia uusista tiloista ovat esittäneet ainakin Esport Centerin taustayhtiö ja uutta Espoon jalkapallostadionin ajava yhtiö. Suunnitelmat ja ideat ovat olleet päällekkäisiä ja kilpailevia.

Edustusurheilua pyörittävien yhtiöiden taustalla toimii osittain samoja ihmisiä kuin osassa alueen tiloja pyörittävissä yhtiöissä. Ulkopuolisen silmin alueella toimii liian monta kilpailevaa leiriä, joiden intressit menevät ristiin ja yhteistyötä ei ole syntynyt riittävästi.
Myös Espoon kaupungin toiminnassa on vikaa. Tapiolan urheilupuiston kehittäminen on ollut hidasta ja isännän ääni kadoksissa. Esimerkiksi vasta kuukausi sitten päätettiin tehdä Tapiolan urheilupuiston kokonaissuunnitelma yhdessä alueen toimijoiden kanssa. Ainakin viisi vuotta liian myöhään.

Kaupunki ei voi pelastaa pulassa olevia edustusurheiluyrityksiä. Mutta kaupungin pitää rakentaa pohjaa tulevalle menestykselle. Ränsistynyt Tapiolan urheiluhalli on purettava ja tilalle rakennettava, kaupungin omistukseen, uusi monitoimihalli harrastajien ja edustusurheilun käyttöön. Myös jalkapallostadion-jahkailulle on saatava piste. Loppujen lopuksi espoolaisten edustusurheilun menestyminen on kuitenkin kiinni sen omista toimista.

Antti Aarnio
Liikunta- ja nuorisolautakunnan puheenjohtaja (sdp)

Espoo

Kommentit

Nimetön sanoi…
Näin ilmaistyna tästä saa kuvan että Espoolainen edustusurheilu=Tapiolan urheilupuiston vuokralainen. Kaiken kaikkiaan espoolaisena urheiluihmisenä mielestäni on väärin jättää muut seurat ulos keskusteluista. Ongelma saattaa olla repaleisuus tai juurettomuus jota urheilupiireissä muoviseuroiksi kutsutut omistajaansa ja linjaansa kausittain vaihtavat joukkueet vain tukevat.
Edustusurheilu voi kasvaa terveesti vain kannattajakulttuurin kautta, ei sikarimiesten lompakoiden tai kunnan tai valtion tukien kautta.
T. Espoolaisen edustusurheiluseuran edustusjoukkueen joukkueenjohtaja, espoolaisen edustusurheiluseuran hallituksen jäsen
Antti Aarnio sanoi…
Hei, kiitos palautteesta. Mielipidekirjoitukseen mahtuu vain yksi näkökulma ja tässä se keskittyi Tapiolan urheilupuiston ympärille. Jos joku niin minä on yrittänyt pitää keskustelussa kaikkia espoolaisia seuroja - ja lajeja. Keskustelu jatkukoon. Tsemppiä kauteen!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Tosi Vihreä

Innokkaat blogilukijani kommentoivat taannoin, että kirjoita välillä niistä remonttiprojekteista, kun polittisia juttuja ei jaksa lukea. Mitä? Eikö kaikkia ihmisiä kiinnosta mitä Espoon sos. ja terveyslautakunta päättää? Ymmärrän yskän ja pyrin parantamaan tapani. Olen päättänyt, että yritän jotenkin raportoida mitä lautakunnassa tapahtuu, että jokin innokas kuntalainen voisi halutessaan lukea lautakunnan asioista tai ottaa yhteyttä. En aio sitä lopettaa, vaan jatkan katkeraan (?) loppuun saakka. Yritän omalta osaltani vaikuttaa siihen, että politiikka olisi avointa. Kaunopuheisuus sivuun ja asiaan. Remonttiasioista on tosiaan tullut kirjoitettua aiottua vähemmän. Se ei meinaa sitä, etten olisi mitään tehnyt, sillä pientä projektia on totta kai ollut meneillään. Toukokuussa kyllästyin pienen vajaan 20 neliön nurmikkoon takapihallamme. Olin sitä kolme vuotta yrittänyt kasvattaa, aika huonolla menestyksellä. Kärsimättömyyttäni en aikoinaan tehnyt tarpeeksi huolellista työtä. Kuulostane