Siirry pääsisältöön

Suomenojalla myrskyää - satamaviranomainen selittelee

Syksy tuo tyrskyjä ja myrskyjä merelle, mutta nyt myrskyää myös Espoon kaupungin liikuntatoimessa. Ensin kaupunki joutui vaikeuksiin espoolaisen venekorjaamoyrittäjän toimilupaprosessin kanssa. Yhteistyö yrittäjän kanssa ei sujunut syystä tai toisesta, toimilupa peruttiin, mutta julkisen paineen takia (ja ehkä vähän myös itsetutkistelun takia) yrittäjän kanssa päästiin sopuun. Yrittäkaverille annettiin lupa jatkaa toimintaansa ja näytti siltä, että rauha saatiin maahan.

Kaupunki päätti tehdä sisäisen selvityksen satamatoimintoihinsa liittyen ja tehdä sen jälkeen tarvittavia korjauksia omassa toiminnassaan, mutta päätti virkamiespäätöksellä tehdä selvityksestä salaisen. Johtamalleni lautakunnalle selvitys luvattiin (luonnollisesti) tuoda ja käydä lautakunnan kanssa keskustelua asiasta.

Itsellekin kävi nopeasti selväksi, että kaupungin ei pitäisi tehdä mitään salaisia selvityksiä, koska kuntalaisten ja median kiinnostus asiaan vain kasvaa tämän johdosta. Yritin osaltani vaikuttaa virkamiehiin siinä, että kaupunki toimisi avoimesti julkisuuteen päin. Oma elämänkokemukseni ja vaistoni sanoi, että tämä ei jää tähän.

Eilen sain tietää, että Helsingin sanomat on tekemässä uutta juttua merelliseen ulkoiluun liittyen ja tänään lehti julkaisikin jutun Suomenojan satamasta. Jutussa ihmeteltiin miksi yksi yritys on laskuttanut kymmeniä tuhansia euroja kaupungilta, vaikka uutta sopimusta (tai hankintaprosessia ei ole tehty). Itse hankintaprosessiin on lautakunnan pj:nä vaikea ottaa kantaa, koska niitä ei lautakunnassa ole käsitelty, eikä käsitellä. Mutta lehden jutusta jää kuva, että hankintaprosessi ei ole tehty hankintalainsäädännön mukaisesti.  Jos näin on, Espoon kaupungin hankintakeskus asettuu kyllä kummaan valoon.

Jutusta jäi myös kuva, että kaupungin itse omistama kalusto makaa tyhjän panttina kaupungin satamassa kun samaan aikaan ostetaan ulkopuoliselta toimijalta samantapaisia palveluja. Tämä tietenkin antaa aihetta ihmettelyyn ja lautakunta tulee tästä vaatmaan selvitystä. 

Itseäni haastateltiin tänään HS:n toimittajan toimesta, joten jatkoa uutisointiin tullee lisää (tulikin jo ). Edellytin haastattelussa, että lautakuntaan tuodaan kirjallinen selvitys niin tästä tapauksesta kuin siitä aiemmasta veneyrittäjätapauksesta.  Nyt ei kannata hyssytellä asioita maton alle, vaan tuoda asiat avoimesti esille, jotta turha epätietoisuus vähenee ja päästään tekemään normaalia toimintaa. 


Espoossa on loistavat mahdollisuudet nauttia merellisestä Espoosta esimerkiksi hyvin hoidetuilla kaupungin ulkoilusaarilla, jonne pääsee hyvin toimivalla kaupungin tukemalla vesibussiliikenteellä. Meillä on lisäksi erittäin hyvät ja edulliset satamapalvelut kaupungin asukkaille.  Sitä ei saa unohtaa tässäkään myrskyssä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Tosi Vihreä

Innokkaat blogilukijani kommentoivat taannoin, että kirjoita välillä niistä remonttiprojekteista, kun polittisia juttuja ei jaksa lukea. Mitä? Eikö kaikkia ihmisiä kiinnosta mitä Espoon sos. ja terveyslautakunta päättää? Ymmärrän yskän ja pyrin parantamaan tapani. Olen päättänyt, että yritän jotenkin raportoida mitä lautakunnassa tapahtuu, että jokin innokas kuntalainen voisi halutessaan lukea lautakunnan asioista tai ottaa yhteyttä. En aio sitä lopettaa, vaan jatkan katkeraan (?) loppuun saakka. Yritän omalta osaltani vaikuttaa siihen, että politiikka olisi avointa. Kaunopuheisuus sivuun ja asiaan. Remonttiasioista on tosiaan tullut kirjoitettua aiottua vähemmän. Se ei meinaa sitä, etten olisi mitään tehnyt, sillä pientä projektia on totta kai ollut meneillään. Toukokuussa kyllästyin pienen vajaan 20 neliön nurmikkoon takapihallamme. Olin sitä kolme vuotta yrittänyt kasvattaa, aika huonolla menestyksellä. Kärsimättömyyttäni en aikoinaan tehnyt tarpeeksi huolellista työtä. Kuulostane