keskiviikkona, syyskuuta 03, 2014

Suomenojalla myrskyää - satamaviranomainen selittelee

Syksy tuo tyrskyjä ja myrskyjä merelle, mutta nyt myrskyää myös Espoon kaupungin liikuntatoimessa. Ensin kaupunki joutui vaikeuksiin espoolaisen venekorjaamoyrittäjän toimilupaprosessin kanssa. Yhteistyö yrittäjän kanssa ei sujunut syystä tai toisesta, toimilupa peruttiin, mutta julkisen paineen takia (ja ehkä vähän myös itsetutkistelun takia) yrittäjän kanssa päästiin sopuun. Yrittäkaverille annettiin lupa jatkaa toimintaansa ja näytti siltä, että rauha saatiin maahan.

Kaupunki päätti tehdä sisäisen selvityksen satamatoimintoihinsa liittyen ja tehdä sen jälkeen tarvittavia korjauksia omassa toiminnassaan, mutta päätti virkamiespäätöksellä tehdä selvityksestä salaisen. Johtamalleni lautakunnalle selvitys luvattiin (luonnollisesti) tuoda ja käydä lautakunnan kanssa keskustelua asiasta.

Itsellekin kävi nopeasti selväksi, että kaupungin ei pitäisi tehdä mitään salaisia selvityksiä, koska kuntalaisten ja median kiinnostus asiaan vain kasvaa tämän johdosta. Yritin osaltani vaikuttaa virkamiehiin siinä, että kaupunki toimisi avoimesti julkisuuteen päin. Oma elämänkokemukseni ja vaistoni sanoi, että tämä ei jää tähän.

Eilen sain tietää, että Helsingin sanomat on tekemässä uutta juttua merelliseen ulkoiluun liittyen ja tänään lehti julkaisikin jutun Suomenojan satamasta. Jutussa ihmeteltiin miksi yksi yritys on laskuttanut kymmeniä tuhansia euroja kaupungilta, vaikka uutta sopimusta (tai hankintaprosessia ei ole tehty). Itse hankintaprosessiin on lautakunnan pj:nä vaikea ottaa kantaa, koska niitä ei lautakunnassa ole käsitelty, eikä käsitellä. Mutta lehden jutusta jää kuva, että hankintaprosessi ei ole tehty hankintalainsäädännön mukaisesti.  Jos näin on, Espoon kaupungin hankintakeskus asettuu kyllä kummaan valoon.

Jutusta jäi myös kuva, että kaupungin itse omistama kalusto makaa tyhjän panttina kaupungin satamassa kun samaan aikaan ostetaan ulkopuoliselta toimijalta samantapaisia palveluja. Tämä tietenkin antaa aihetta ihmettelyyn ja lautakunta tulee tästä vaatmaan selvitystä. 

Itseäni haastateltiin tänään HS:n toimittajan toimesta, joten jatkoa uutisointiin tullee lisää (tulikin jo ). Edellytin haastattelussa, että lautakuntaan tuodaan kirjallinen selvitys niin tästä tapauksesta kuin siitä aiemmasta veneyrittäjätapauksesta.  Nyt ei kannata hyssytellä asioita maton alle, vaan tuoda asiat avoimesti esille, jotta turha epätietoisuus vähenee ja päästään tekemään normaalia toimintaa. 


Espoossa on loistavat mahdollisuudet nauttia merellisestä Espoosta esimerkiksi hyvin hoidetuilla kaupungin ulkoilusaarilla, jonne pääsee hyvin toimivalla kaupungin tukemalla vesibussiliikenteellä. Meillä on lisäksi erittäin hyvät ja edulliset satamapalvelut kaupungin asukkaille.  Sitä ei saa unohtaa tässäkään myrskyssä.

Ei kommentteja: