Siirry pääsisältöön

Harrastepolitiikon viikko - SOTE huolettaa

Tämä viikko on ollut harrastelijapolitiikolle vähän liian raskas, joka ilta maaantaista-perjaihin jokin Espoon luottamustehtäviin liittyvä tapahtuma ja nyt lauantaina istutaan vielä Järvenpäässä Uudenmaan demaripuheenjohta tapaamisessa. Lisäpainetta on aiheuttanut Espoon sivistystoimen organisaatiouudistus johon perehtymiseen olen käyttänyt paljon aikaa tällä viikolla ja joka aiheuttaa paljon tunteita.  Ei tällaisissa viikoissa ole mitään järkeä perheelliselle ja työsäkäyville ihmisille. Taakka tuntuu, mutta onnneksi kyseessä on sentään poikkeusviikko.

SOTE (sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta) on yhtenä aiheena täällä Järvenpään tapaamisessa. Sote-uudistuksen jälkilöylyt jatkuvat vielä voimakkaana, vaikka hallitus päättikin omista linjauksistaan. Metropolialueen asema jäi uudistuksessa epäselväksi. Hallitus päätti, että metropolialueella toteutettavista sote-palveluista päätetään erikseen. Linjauksien ei pitäisi koskea metropolialuetta eikä HUS:n aluetta.

Metropolialueella tarvitaan sekä kuntarakenteen muutoksia eikä metropolihallintoa, parhaillaan on käynnissä kuntien lausuntokierros metropoliratkaisun liittyvästä esiselvityksestä. On siis täysin epäselvää, milaiseen kuntarakenteeseen tai hallitntoratkaisuun metropolialueella tullaan päätymään. Tämän lisäksi pitäisi siis pystyä päättämään miten sosiaali- ja terveyspalvelut metropolialueella ratkaistaan.

Vaikeaa tulee olemaan. Koko kuntauudistus ja sote-uudistus on niin iso ja kompleksinen kokonaisuus, että yhteisen tahtotilan löäytäminen jopa demarien sisällä on vaikeaa. Pienet kunnat haluavat säilyttää omat palvelunsa, itsenäisyytensä ja päätösvaltansa. Ilman valtioneuvoston tiukkoja linjauksia on erittäin vaikea liikkua eteenpäin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiti (HUS) pelkää oman asemansa puolesta ja sairaanhoitopiirin hajoamista. Vaikka hallitus päätti, että metropolialueen ratkaisu tehdään erikseen, HUS:n pelon ymmärtää. Vaarana on, että myös Uudenmaan alueella alkaa kilpavarustelu, muodostuu liian pieniä sote-alueita ja nyt hyvin toimiva erikoissairaanhoito hajoaa.

Itse tuumin, että ei ole mitään järkeä lähteä pilkkomaan HUS:sia, vaan tulisi pyrkiä säilyttämään vähintään yhtä isona kuin nyt.  Minusta HUS:sta pitäisi tehdä alueen SOTE-alue, joka ottaisi hoitaakseen niin sosiaali- ja terveysasiat. Mutta tämä ajatukseni ei ole realistinen, kuntien päättäjät eivät siihen suostu. Lennellään välillä kuitenkin pilvissä!

Hallintomallit ja organisaatiouudistukset ovat olleet tämän viikon agendaa, ensi viikolla ehkä jotain muutakin.

Kommentit

Antti Aarnio sanoi…
Kiitos Martti. Kehuin sinua Nurmijärven valtuustoryhmän pj:lle, hän suunnittelee nettilehden perustamista. Kerroin, että se ollut sinun aktiivituutesi ansiota.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v