torstaina, syyskuuta 20, 2012

Moraaliton markkinatalous


Olen pettynyt, tuohtunut, ja ärsyyntynyt moraalin tilasta. En kansalaisten seksuaalisesta käyttäytymisestä, päihteiden käytöstä tai verojen maksamatta jättämisestä. Moraalinen rappiomme kiteytyy tällä hetkellä markkinatalouteen ja erityisesti Metso Oy:n hallitukseen.

Viikko sitten Metson hallitus ehdotti, että tämän vuoden tilikaudelta jaetaan ylimääräisenä osinkona 0,50 euroa osakkeelta keväällä maksetun, varsinaisen yhtiökokouksen vahvistaman 1,70 euron osakekohtaisen osingon lisäksi. Hallituksen mukaan yhtiön vakaa taloudellinen asema mahdollistaa nyt osingon maksamisen.

Sama yhtiö tiedotti eilen 18.9 aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön vähentämisestä ja lomautuksista paperiteollisuutta koskevassa yksikössään. Arvion mukaan kenkää saa enintään noin 630 henkilöä.

Ymmärrän Metson ongelmat paperiteollisuutta palvelevassa liiketoiminnassa. Ylikapasiteetin, paperin kulutuksen vähenemisen ja markkinoiden painopisteen siirtyessä yhä enemmän Aasiaan Metso on yrityksenä varmasti kovassa paineessa. Yrityksen näyttää olevan pakko sopeuttaa toimintaansa pärjätäkseen kilpailussa.

Mutta en voi mitenkään ymmärtää Metson hallituksen esitystä yhtiökokoukselle ylimääräisen osingon maksamisesta. Se on minusta moraaliton päätös ja kuvastaa osaltaan markkinataloutemme ongelmia. Ensin päätetään ylimääräisestä osingosta, sitten samaan hengenvetoon irtisanomisista. Kyse on erillisistä asioista, toteaa yritys.
Eikö yritysten hallituseliitti ole oppinut mitään viimeaikaisesta yhteiskunnallisesta keskustelusta? Eivätkö hallitusten jäsenet tajua, että tavallisen kansalaisen näkökulmasta Metson päätös ylimääräisen osingon maksamisesta on käsittämätön ja sotii kaikkia eettisiä ja moraalisia käsityksiä vastaan.

Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA), jonka tehtävänä on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä, pysyttelee aina hiljaa, kun markkinataloudessa tapahtuu asioita, joita kansalaiset eivät voi ymmärtää. EVA:n arvotutkimuksen (2009) mukaan Suomessa ei olla markkinatalouden toimintaan yleisesti ottaen kovin tyytyväisiä. Miltei yhdeksän suomalaista kymmenestä on sitä mieltä, että markkinataloudessamme on liikaa ahneutta ja oman edun tavoittelua. Tutkimuksen mukaan suomalaiset toivovat markkinataloudelta lisää sosiaalisuutta ja yhteisvastuuta.

Kansalaiset toivovat markkinatalouden toimivan juuri päinvastoin kuin Metso Oy:n hallitus toimii. 

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Siis olisiko Metson pitänyt osingon maksamisen sijasta tehdä rahoilla paperikoneita, joita kukaan ei osta??

Antti Aarnio kirjoitti...

En kirjoittanut niin. Ymmärrän alan vaikeudet. Minusta on vain moraalitonta ehdottaa lisäpaikkoja ja aloittaa samalla mittavat yt:t. Täydellistä välinpitämättömyyttä.

Antti Aarnio kirjoitti...

Ja hoplaa, minä vaikutin ja Metso perui lisäosingot.

Anonyymi kirjoitti...

Mites kävi Metson pörssiarvolle, kun soudettiin ja huovattiin... Montako sataa miljoonaa tippui yrityksen arvo, kun omistajat ei saaneetkaan lisäosinkojaan... Kenenkähän etu pörssiarvon aleneminen mahtaa olla? Luoko yrityksen pörssiarvon aleneminen lisää työpaikkoja? Edistääkö yrityksen pörssiarvon aleneminen yrityksen kykyä jatkossa työllistää? Edistääkö pörssiarvon aleneminen yrityksen investointikykyä?