Siirry pääsisältöön

Asutetaan asunnottomat - jonnekin muualle!


Espoossa on noussut jonkinsorttinen meteli Kuninkaankallion asumispalveluyksikön avaamisesta. Kehä III:n läheisyyteen, Kuninkaantien varrelle, peruskorjattiin pitkäaikaisasunnottomille 108 asunnon asumispalveluyksikkö, jonka hoidosta vastaa Helsingin Diakonissalaitos.  Hanke on osa valtakunnallista pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa, jonka tavoitteena on puolittaa pitkäaikaisasunnottomuus vuoteen 2011 mennessä ja luoda 1250 asuntoa tai tukiasuntopaikkaa pääkaupunkiseudulle. Espoon osuus tästä on 125 asuntoa.

Joidenkin alueen asukkaiden mielestä yksikön avaaminen on lisännyt häiriökäyttäytymistä alueelle, jossa on pääsääntöisesti pientaloasutusta, mutta jossa on ollut jo aiemmin pienimuotoisempaa asuntolatoimintaa. Päihteidenkäyttäytyminen on alueella asukkaiden mukaan lisääntynyt ja sitä mukaan häiriökäyttäytyminen. Kaupungin virkamiehet ovat ainakin omien sanojensa mukaan tehneet kovasti töitä Kuninkaankallion asukkaiden, Helsingin diakonissalaitoksen ja alueen asukkaiden kanssa ratkoakseen ongelmia. Muutamia asukasvaihtoja on jo ilmeisesti tehty.

On täysin ymmärrettävää, että asukkaat reagoivat ja suhtautuvat vähän negatiivisesti uuteen yksikköön. En minäkään ilosta hyppäisi, jos bussipysäkilläni jatkuvasti olisi sammuneita kanssaihmisiä.  Tosin en tiedä onko niitä Kuninkaankallion ympäristössäkään.  En myöskään ilahdu törmätessäni erilaisiin juopporemmeihin siellä sun täällä. Tosin minulle ne lähinnä aiheuttavat säälinsekaista pohdintaa, miksi alkoholi tai muut päihteet saa ihmisen niin koukkuun, että elämä näyttää valuvan täysin kurkusta alas. Harvoin alkoholisteja täytyy pelätä.
Politiikon tehtävä on kuitenkin vastustaa NIMBY-ilmiötä. Ei minun takapihalleni ajattelua. Asunnottomille on aina erittäin vaikea löytää sopivia asumispaikkoja. Vanhat asukkaat pelkäävät häiriöitä, eivätkä halua asuntoloja omiin naapureihinsa. Hyvin monessa paikassa asuntolat onkin sijoitettu jonnekin teollisuusalueelle, syrjäiseen nurkkaan. Poissa näkyvistä, poissa mielestä.  Se ei vain ole inhimillisesti oikein, sillä ihmisarvo se on päihderiippuvaisellakin.

Nyt on vain jatkettava yhteistyötä kaupungin, HDL:n ja alueen asukkaiden välillä. Muuta tietä ei ole. Poliisin tehtävä on valvoa alueiden järjestystä. Joissain poliisin raporteissa on mainittu, että Kuninkaallion alueella ei ole ollut havaittavissa mitään normaalista poikkeavaa. Poliisit ovat olleet erityisen tyytyväisiä Kuninkaallion toimintaan ja toiminnan aloittaminen on poliisin näkökulmasta lisännyt turvallisuutta Espoon alueella.
Ihmisen raadollisuudesta kertoo myös se, että poliisille on tullut yksittäisiä huolestuneita yhteydenottoja siitä että asukkaat pelkäävät tonttien arvon tippuvan. 


Kommentit

Nimetön sanoi…
Hei,

kannattaisi todellakin tutustua konseptiin.
Ensinnäkin kyseessä ei ole pelkästään alkoholinkäyttäjät vaan sekakäyttäjät, eli alkoholin lisäksi lääkkeet ja huumeet. Toisekseen näitä sammuneita/päihdeporukoita on bussipysäkin lisäksi myös pitkin lähimetsiä jopa leikkipuistossa, joissa lapset ovat aiemmin pystyneet leikkimään ja kulkemaan pelkäämättä. Nämä asunnottomat ovat joutuneet ulos edellisestä asunnosta mm. päihteidenkäytön ja häiriökäyttäytymisen vuoksi. Jokainen aikuinen tietää, että päihteidenkäyttä aiheuttaa arvaamattomuutta, aikuiset ehkä voivatkin säälien pohtia viressä oleilevaa päihtynyttä, mutta lasten ei tähän tilanteeseen pitäisi joutua. Laittaisitko itse lapsesi samalle bussipysäkille, koulu- ja harrastusmatkat kulkevat saman pysäkin kautta jossa päihderiippuvaiset oleilevat?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Tosi Vihreä

Innokkaat blogilukijani kommentoivat taannoin, että kirjoita välillä niistä remonttiprojekteista, kun polittisia juttuja ei jaksa lukea. Mitä? Eikö kaikkia ihmisiä kiinnosta mitä Espoon sos. ja terveyslautakunta päättää? Ymmärrän yskän ja pyrin parantamaan tapani. Olen päättänyt, että yritän jotenkin raportoida mitä lautakunnassa tapahtuu, että jokin innokas kuntalainen voisi halutessaan lukea lautakunnan asioista tai ottaa yhteyttä. En aio sitä lopettaa, vaan jatkan katkeraan (?) loppuun saakka. Yritän omalta osaltani vaikuttaa siihen, että politiikka olisi avointa. Kaunopuheisuus sivuun ja asiaan. Remonttiasioista on tosiaan tullut kirjoitettua aiottua vähemmän. Se ei meinaa sitä, etten olisi mitään tehnyt, sillä pientä projektia on totta kai ollut meneillään. Toukokuussa kyllästyin pienen vajaan 20 neliön nurmikkoon takapihallamme. Olin sitä kolme vuotta yrittänyt kasvattaa, aika huonolla menestyksellä. Kärsimättömyyttäni en aikoinaan tehnyt tarpeeksi huolellista työtä. Kuulostane