torstaina, toukokuuta 03, 2012

Alkoholi tappaa

Olen vanhemmiten tullut yhä konservatiivisemmaksi alkoholin käytön suhteen. Yletön ryyppääminen on junttimaista ja sivistymätöntä puuhastelua, jossa ei ole mitään hienoa. Enpä ymmärrä oikein enää edes humalahakuisuutta.  Mikä siinä nyt niin siistiä on? Minusta tämä Rosa Meriläisen kolumni Helsingin sanomissa oli itsekäs ja vastuuton.

En ole absolutisti ja tuskin alankaan. Pari bisseä silloin tällöin tekee hyvää, uskon kohtuullisuuden voimaan. Ääripäät asiassa kuin asiassa ovat vaarallisia.  Alkoholinkäyttöä on turha kieltää, sillä päihteet eivät kieltämällä maailmasta katoa. Ja jokin kai niissä ihmisiä houkuttaa kun alkoholia hankittiin asukasta kohden vuoden aikana 819 eurolla.

Mutta mitkä kustannukset ja haitat alkoholi aiheuttaakaan! Vuonna 2009 alkoholin käyttö aiheutti 0,8-1,0 miljardin euron välittömät kustannukset. Välilliset kustannukset ovat 3,2-5,9 miljardia euroa. 
Terveydenhuollossa hoidetaan vuosittain yli 15 000 ihmistä alkoholin aiheuttamien sairauksien tai tapaturmien vuoksi. Hoitopäiviä kertyy yhteensä yli 200 000.  Alkoholin ylikäytöstä kärsivät erityisesti lapset, huostaanotoissa vanhempien runsas päihteidenkäyttö on ollut yhtenä syynä 30-50 prosentissa huostaanotoista. 
Jatketaan listaa, tällä vuosikymmenellä noin 70 prosenttia pahoinpitelyrikoksiin syyllisiksi epäillystä on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena.  Alkoholiperäiset taudit tai tapaturmainen alkoholinmyrkytys ovat työikäisten miesten ja naisten yleisin kuolinsyy Suomessa.  Siis liika dokaus. Lonkalta heittäen alkoholiin perustuvia työkyvyttömyyseläkkeitä on kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä vähintään 10 prosenttia.

Ongelmana on, että vaikka yhteiskunta tarjoaa apua päihdekierteen katkaisemiseksi, aika harva taitaa raitistua. Se on soronoo ja menolippu taivaaseen.  Onnistumisprosentit ovat  valitettavan pienet.  Se ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö päihdehuoltoon pidä panostaa, mutta erityisesti pitäisi panostaa ennaltaehkäisevään toimintaan.

Kun aikuiset on menetetty jo alkoholille, jäljelle jäävät lapset. Miksi se on niin vaikeaa kieltää alkoholin mielikuvamainonta lapsille? 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ai kenet? Katsopa Keski-
Euroopan tilastoja...

Vertaa keski-ikää,
kuolleisuuta ja
alkoholitilastoja.

Suomalaiset juovat
vielä vain vähän,
mutta humalahakuisesti.

Anonymous

Anonyymi kirjoitti...

Anonymous said...

Ai kenet? Katsopa Keski-
Euroopan tilastoja...

Vertaa keski-ikää,
kuolleisuuta ja
alkoholitilastoja.

Suomalaiset juovat
vielä vain vähän,
mutta humalahakuisesti.

Anonymous