Siirry pääsisältöön

Alkoholi tappaa

Olen vanhemmiten tullut yhä konservatiivisemmaksi alkoholin käytön suhteen. Yletön ryyppääminen on junttimaista ja sivistymätöntä puuhastelua, jossa ei ole mitään hienoa. Enpä ymmärrä oikein enää edes humalahakuisuutta.  Mikä siinä nyt niin siistiä on? Minusta tämä Rosa Meriläisen kolumni Helsingin sanomissa oli itsekäs ja vastuuton.

En ole absolutisti ja tuskin alankaan. Pari bisseä silloin tällöin tekee hyvää, uskon kohtuullisuuden voimaan. Ääripäät asiassa kuin asiassa ovat vaarallisia.  Alkoholinkäyttöä on turha kieltää, sillä päihteet eivät kieltämällä maailmasta katoa. Ja jokin kai niissä ihmisiä houkuttaa kun alkoholia hankittiin asukasta kohden vuoden aikana 819 eurolla.

Mutta mitkä kustannukset ja haitat alkoholi aiheuttaakaan! Vuonna 2009 alkoholin käyttö aiheutti 0,8-1,0 miljardin euron välittömät kustannukset. Välilliset kustannukset ovat 3,2-5,9 miljardia euroa. 
Terveydenhuollossa hoidetaan vuosittain yli 15 000 ihmistä alkoholin aiheuttamien sairauksien tai tapaturmien vuoksi. Hoitopäiviä kertyy yhteensä yli 200 000.  Alkoholin ylikäytöstä kärsivät erityisesti lapset, huostaanotoissa vanhempien runsas päihteidenkäyttö on ollut yhtenä syynä 30-50 prosentissa huostaanotoista. 
Jatketaan listaa, tällä vuosikymmenellä noin 70 prosenttia pahoinpitelyrikoksiin syyllisiksi epäillystä on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena.  Alkoholiperäiset taudit tai tapaturmainen alkoholinmyrkytys ovat työikäisten miesten ja naisten yleisin kuolinsyy Suomessa.  Siis liika dokaus. Lonkalta heittäen alkoholiin perustuvia työkyvyttömyyseläkkeitä on kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä vähintään 10 prosenttia.

Ongelmana on, että vaikka yhteiskunta tarjoaa apua päihdekierteen katkaisemiseksi, aika harva taitaa raitistua. Se on soronoo ja menolippu taivaaseen.  Onnistumisprosentit ovat  valitettavan pienet.  Se ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö päihdehuoltoon pidä panostaa, mutta erityisesti pitäisi panostaa ennaltaehkäisevään toimintaan.

Kun aikuiset on menetetty jo alkoholille, jäljelle jäävät lapset. Miksi se on niin vaikeaa kieltää alkoholin mielikuvamainonta lapsille? 

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Ai kenet? Katsopa Keski-
Euroopan tilastoja...

Vertaa keski-ikää,
kuolleisuuta ja
alkoholitilastoja.

Suomalaiset juovat
vielä vain vähän,
mutta humalahakuisesti.

Anonymous
Anonyymi sanoi…
Anonymous said...

Ai kenet? Katsopa Keski-
Euroopan tilastoja...

Vertaa keski-ikää,
kuolleisuuta ja
alkoholitilastoja.

Suomalaiset juovat
vielä vain vähän,
mutta humalahakuisesti.

Anonymous

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v