Maanantain valtuustoryhmän kokouksessa jouduin inkvisiton eteen. Jo toisen kerran. Ensimmäisen kerran jouduin selittelemään tätä kirjoitusta, enkä oikein vieläkään ymmärrä miksi.
Tällä kertaa kokouksessa otettiin esille äänestyskäyttäytymiseni tässä asiassa
Kokouksessa sosiaali- ja terveyslautakunta päätti sosiaali- ja terveyspaveluiden palvelumallista ja -verkosta vuosille 2010-2020. Suunnitelmia oli valmisteltu vuoden verran. Terveysasemia koskevassa asiakohdassa nelj,ä lautakunta päätti suuntaviivoista. Yhtenä kohtana lautakunta päätti, että Espoossa tulee olemaan viisi HUSLAB:n laboratoriopistettä nykyisen yhdeksän sijasta. Yhtenä lakkautettavana laboratoriopisteenä tulee olemaan Matinkylän terveysaseman laboratoriopiste. Tästä on - ymmärrettävästi - noussut meteli Matinkylässä.
Olen nyt saanut moitteita, koska äänestin toisin kuin lautakunnan demaripuheenjohtaja Johanna Värmälä.
Lautakunnassa käytiin pitkä ja perusteellinen keskustelu labroista. Luotin virkamiesten esittämiin seikkoihin sen puolesta, että laboratoriopisteiden supistaminen voidaan toteuttaa ilman merkittäviä vaikutuksia kuntalaisten palveluiden saantiin. Isompien yksiköiden avulla aukioloaikoja voidaan pidentää, mikä ei välttämättä onnistuisi pienissä yksiköissä. Täytyy muistaa, että HUSLAB:ia on piinannut pula osaavasta henkilöstöstö jo vuosia, ja jokainen ymmärtää, ettei henkilöstöpulaan ole tulossa helpotusta tulevina vuosina.
Kokouksessa äänestettiin. Jukka Karhula (vas) teki ehdotuksen, jonka mukaan laboratoriopalvelut tulee olla kaikille terveysasemilla, ja että isojen terveysasemien kohdalla tulee tavoitella ajanvarausaikoja kello 20 saakka. Lisäksi hän ehdotti, että terveysasematoiminta jatketaan kaupungin omana toimintana niin, että ne kaikki tarjoavat lääkäripalveluja. Ostopalveluja käytetään vain täydentämään kaupungin palveluja silloin, kun oman toiminnan avulla ei pystytä vastaamaan palvelujen tarpeeseen.
En voinut tätä kannattaa, koska en ymmärrä miksi labrapalvelut pitäisi olla kaikilla terveysasemilla. Lisäksi aukioloaikojen suhteessa on järkevämpi tavoitella alkuperäisen suunnitelman (klo 20) sijasta klo 18 saakka olevia palveluja, jo henkilökuntapulasta johtuen. Ostopalveluiden kohdalla olen periaatteessa Jukan kanssa samaa mieltä, mutta jos valtuusto on päättänyt, että tulevaisuudessa käytetään kaikkia mahdollisia tapoja toteuttaa palveluita, niin lause on turha. Päädyin siis kannattamaan esittelijän ehdotusta.
Tuntui, että osa valtuustoryhmästä haki syyllistä ikäviin päätöksiin ja vyörytti sitä minun päälleni. Jäi suoraan sanottuna paska maku. Tovereiden soisi muistavan sen, että he ovat itse olleet päättämässä valtuustossa yksimielisesti palvelujen järjestämisen sekä palveluverkon uudistamisen ja tilojen hallinnan tehostamisen periaatteista. Jos silloin ei ole tajunnut, että periaatteiden hyväksymisen seurauksena edessä on myös ikäviä päätöksiä, ei ole kyllä kovinkaan perillä asioista.
Meillä on yhä suuria ongelmia terveyspalveluiden järjestämisessä kuntalaisille. Erityisesti lääkärille pääsy kangertelee pahasti ja ihmiset ovat erilaisessa asemassa asuinpaikkansa suhteen. Tilanne ei tästä parane, jollei ole valmis tekemään mitään muutoksia. Siksi olen kannattanut palveluverkkosuunnitelmaa.
Vaikka Tony Blair ei ole kovassa huudossa nykyisin, olen tässä asiassa hänen kanssaan täsmälleen samaa mieltä: "Edistyksellisten politiikkojen tulisi Blairin mukaan olla yhtä ylpeitä julkisen sektorin tehostamisesta kuin perinteisestä oikeudenmukaisuuspolitiikasta". (HS Anssi Miettinen, 5.9.2010).
Tällä linjalla minä aion jatkaa.
5 kommenttia:
Oikein, jatka ihmeessä tuolla linjalla!
Nyt jäi kyllä minuakin askarruttamaan mitä pahaa tuossa Espoonkruunukirjoituksessa oli.
Otan vähän takaisin tuohduksissa kirjoitettua tekstiä. Espoonkruunu-asiassa inkvisitio oli lievä :). Perustui varmaan väärinkäsityksiin, joista päästäisin eroon jos keskusteltaisiin kasvokkain, eikä vietäisi ryhmän eteen keskusteluun epäselviä asioita.
Olen vähän pohtinut tätä demareiden roolia julkisen palveluiden tehostamiseen ja palaan siihen kunhan kerkiän...
No, netissä voi aina kirjoittaa
kärkeviäkin juttuja. Mutta
sanoisitko asiat juuri noin
kasvotusten.
Silloin voi myös ymmärtää
muitakin seikkoja.
Äänestäjät ratkaisevat.
TErv. Puh. joht.
Äänestäjät ratkaisevat, juuri näin. Mutta meidän päättäjien on myös uskallettava tehdä vaikeita ratkaisuja ja perusteltava niitä ihmisille. Minä ainakin uskon, että ihmiset ymmärtävät kunhan asioita selvittää heille.
Eihän kukaan halua heikentää palveluja tai tehdä leikkauksia! Kyllä lahjoja on mukavampi jakaa kuin ottaa niitä pois. Mutta aina ei voi tehdä niin, sen tietää puheenjohtajakin.
Hyvä vastaus Antilta
Lähetä kommentti