Helsingissä poliittiset ryhmittymät päättävät suurista linjoista keskenään, Espoossa virkamiehet vaikuttavat käyttävän suurempaa valtaa kuin Helsingissä. Onko näin?
Havahduin pohtimaan tätä, kun luin Osmo Soininvaaran blogia, jossa hän otti kantaa Espoon jätevesipuhdistamoon
Soininvaara totesi, että kun Helsingissä päätettiin Viikinmäen puhdistamosta, puolueet päättivät
paikasta (vaihtoehtoja oli monia) ja sopivat samalla maankäyttöoikeudesta. Soininvaaran sanoin:” Aikanaan olin tekemässä Helsingissä ryhmien välistä sopimusta Viikin puhdistamosta. Sitouduimme siihen, että avopuhdistamoilta vapautuvat maat osoitetaan asuntotuotantoon ja koko hanke rahoitetaan sillä, kuten myös tapahtui.”
Espoossa sen sijaan virkamiehet vetävät prosessia. Vaihtoehtoja on kartoitettu ja niiden pohjalta teknisen toimen johtaja Louko esittelee viikoittain eri vaihtoehtoja päättäjille. Puolueet eivät näytä pystyvän sopimaan paikasta ja ilmoittamaan sitten virkamiehille, että puhdistamo tulee muuten paikkaan x ja tilalle rakennetaan sellaisia asuntoja, ja maat myydään ja rahat käytetään tarkoituksiin x +y.
Miksi Espoossa puolueet eivät sovi asioista Helsingin malliin? Päätös jätevedenpuhdistamosta on varmasti vaikea puolueille tehtäväksi, mutta ei se nyt niin vaikean luulisi olevan.
En nyt väitä, että Helsingin päätöksenteon malli olisi parempi kuin Espoon, mutta erilaiselta se ainakin vaikuttaa.
Kävin sunnuntaina pyörimässä Suomenojalla ja päädyin jätskille Suomenojan venesatamaan. Veden äärellä mietin, että Espoossa tehdään kyllä uskomattoman typerä päätös, jos vedenpuhdistamo jää Suomenojalle. Siitä alueesta voisi saada todellisen helmi-alueen, jos puhdistamo poistuisi. Nyt alue on ryteikköä, jossa kaiken lisäksi haisee paska.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti