Siirry pääsisältöön

Kaikkeen sitä joutuukin

Maanantaina 6.4 istuin jälleen Espoon valtuustossa, ja koko kokouspalkkion ( 245 €) edestä. Kokous alkoi klo 17.30 ja loppui 00.45. Itse tulin kokoukseen noin klo 18.15. Puhetta ja tunnelmaa riitti. Yömyöhällä tuli mietittyä, että kaikkeen sitä ryhtyykin kun kuunteli valtuutettujen puhetta. Ehkä vähempikin keskustelu piisaisi ja asiassa tulisi sentään pysyä. Nyt kuulimme puhujapöntöstä sadun, pohdintaa kaupunginjohtaja Kokkosen palkasta ja asuinpaikasta ja monta muuta tarinaa.

Valtuuston keskustelu ensi vuoden säästöistä oli vilkasta. Espoon porvarit syyttivät vasemmistoa vastuuttomuudesta, heidän mukaansa vasemmisto ei ymmärrä taloustilannetta ja pakenee vastuuta. Vasemmisto, etenkin me demarit, puolustimme itseämme toteamalla, että myös me olimme valmiit säästötoimenpiteisiin, mutta emme suostuneet yhtä suuriin säästöihin kuin porvaripuolueet ja vihreät.

Kyse oli kuluvan vuoden talousarvion avaamisesta. Valtuusto hyväksyi nyt lähes 35 milj.€:n säästöt käyttötalouteen ja investointeihin. Meille demareille, vasemmistoliitolle, kristillisille ja perussuomalaisille olisi riittänyt noin 20 milj.euroa pienemmät säästöt. Me olisimme tehneet leikkauksia selkeästi vähemmän kuluvan vuoden budjettiin, sillä emme halua palvelutason heikkenevän merkittävästi tänä vuonna. Valtuusto hyväksyi kuitenkin enemmistön päätöksellä kaupunginhallituksen esittämät säästöt. Näillä pohjilla mennään siis lautakuntiin kurjuutta jakamaan.

Toiseksi eniten keskustelua käytiin Espoonkruunun tilanteesta. Asian tiimoilta käytiin sen tsiljoona äänestystä. Äänestin muutamassa kohdassa tyhjää – vastoin periaatteitani – sillä en esimerkiksi koe, että valtuuston tulisi määrittää, mitä hyvän asiakaspalvelun tasoon kuuluu.

Omasta mielestäni ehkä listain tärkein kohta oli tuottavuusohjelman hyväksyminen neljäksi vuodeksi. Valtuuston neuvotteluryhmä oli asiasta neuvotellut jo valmiin sopimusluonnoksen, mutta valtuusto siunasi tehdyn sopimusluonnoksen. Tavoitteena on parantaa tuottavuutta Espoossa 10 % vuosina 2009-2012, tämä tarkoittaa euroissa150 milj.€. Kipusin asian tiimoilta ensi kertaa puhujapönttöön ja yritin väsyneenä tuoda muutaman asian esille. Ensinnäkin tuottavuusohjelma on hyvä asia. Taloustilanne on niin huono, että Espoossakin on pakko lähteä kehittämään tuottavuuden parantamista voimakkaasti, jotta vältymme isoilta säästöiltä tulevina vuosina. Mutta on huomioitava, että 10 %:n tuottavuuden parantaminen on äärettömän kova tavoite, varsinkin kun valmiita mittareita ei ole olemassa. Jos Espoossa onnistutaan kehittämään tuottavuusmittarit, niin ne käyvät vaikka vientituotteiksi. Kello oli muuten tuohon aikaan noin 0.30, joten voi olettaa, että kovin montaa paikallaolijaa ei valtuutettu Aarnion höpinät kiinnostaneet.

Kommentit

Mä kyllä raportoin siitä sun puheestasi ryhmän puheenjohtajalle, kun hän oli jo siinä vaiheessa lähtenyt ja eilen kysyi tapahtuiko kokouksessa vielä jotain.

Ei me muuten edellisistäkään tuottavuus ja tulopohja-hankkeista lopulta mitään raporttia saatu.

Sitä hommaa tehtiin silloin konsulttien avulla, nyt haastetaan oma väki tekemään järkevämmin. Jo se yksistään vaikuttaa taatusti tuottavuuteen!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v