tiistaina, huhtikuuta 07, 2009

Kaikkeen sitä joutuukin

Maanantaina 6.4 istuin jälleen Espoon valtuustossa, ja koko kokouspalkkion ( 245 €) edestä. Kokous alkoi klo 17.30 ja loppui 00.45. Itse tulin kokoukseen noin klo 18.15. Puhetta ja tunnelmaa riitti. Yömyöhällä tuli mietittyä, että kaikkeen sitä ryhtyykin kun kuunteli valtuutettujen puhetta. Ehkä vähempikin keskustelu piisaisi ja asiassa tulisi sentään pysyä. Nyt kuulimme puhujapöntöstä sadun, pohdintaa kaupunginjohtaja Kokkosen palkasta ja asuinpaikasta ja monta muuta tarinaa.

Valtuuston keskustelu ensi vuoden säästöistä oli vilkasta. Espoon porvarit syyttivät vasemmistoa vastuuttomuudesta, heidän mukaansa vasemmisto ei ymmärrä taloustilannetta ja pakenee vastuuta. Vasemmisto, etenkin me demarit, puolustimme itseämme toteamalla, että myös me olimme valmiit säästötoimenpiteisiin, mutta emme suostuneet yhtä suuriin säästöihin kuin porvaripuolueet ja vihreät.

Kyse oli kuluvan vuoden talousarvion avaamisesta. Valtuusto hyväksyi nyt lähes 35 milj.€:n säästöt käyttötalouteen ja investointeihin. Meille demareille, vasemmistoliitolle, kristillisille ja perussuomalaisille olisi riittänyt noin 20 milj.euroa pienemmät säästöt. Me olisimme tehneet leikkauksia selkeästi vähemmän kuluvan vuoden budjettiin, sillä emme halua palvelutason heikkenevän merkittävästi tänä vuonna. Valtuusto hyväksyi kuitenkin enemmistön päätöksellä kaupunginhallituksen esittämät säästöt. Näillä pohjilla mennään siis lautakuntiin kurjuutta jakamaan.

Toiseksi eniten keskustelua käytiin Espoonkruunun tilanteesta. Asian tiimoilta käytiin sen tsiljoona äänestystä. Äänestin muutamassa kohdassa tyhjää – vastoin periaatteitani – sillä en esimerkiksi koe, että valtuuston tulisi määrittää, mitä hyvän asiakaspalvelun tasoon kuuluu.

Omasta mielestäni ehkä listain tärkein kohta oli tuottavuusohjelman hyväksyminen neljäksi vuodeksi. Valtuuston neuvotteluryhmä oli asiasta neuvotellut jo valmiin sopimusluonnoksen, mutta valtuusto siunasi tehdyn sopimusluonnoksen. Tavoitteena on parantaa tuottavuutta Espoossa 10 % vuosina 2009-2012, tämä tarkoittaa euroissa150 milj.€. Kipusin asian tiimoilta ensi kertaa puhujapönttöön ja yritin väsyneenä tuoda muutaman asian esille. Ensinnäkin tuottavuusohjelma on hyvä asia. Taloustilanne on niin huono, että Espoossakin on pakko lähteä kehittämään tuottavuuden parantamista voimakkaasti, jotta vältymme isoilta säästöiltä tulevina vuosina. Mutta on huomioitava, että 10 %:n tuottavuuden parantaminen on äärettömän kova tavoite, varsinkin kun valmiita mittareita ei ole olemassa. Jos Espoossa onnistutaan kehittämään tuottavuusmittarit, niin ne käyvät vaikka vientituotteiksi. Kello oli muuten tuohon aikaan noin 0.30, joten voi olettaa, että kovin montaa paikallaolijaa ei valtuutettu Aarnion höpinät kiinnostaneet.

1 kommentti:

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Mä kyllä raportoin siitä sun puheestasi ryhmän puheenjohtajalle, kun hän oli jo siinä vaiheessa lähtenyt ja eilen kysyi tapahtuiko kokouksessa vielä jotain.

Ei me muuten edellisistäkään tuottavuus ja tulopohja-hankkeista lopulta mitään raporttia saatu.

Sitä hommaa tehtiin silloin konsulttien avulla, nyt haastetaan oma väki tekemään järkevämmin. Jo se yksistään vaikuttaa taatusti tuottavuuteen!