tiistaina, lokakuuta 28, 2008

Mikä meni vikaan?

Demarit kärsivät kovan tappion pääkaupunkiseudulla ja erityisesti kotikaupungissani Espoossa. Miksi?

Finanssikriisin toi ihmisten mieleen pelon ja epävarmuuden tulevaisuudesta. Siinä tilanteessa demareiden unelma-kampanja ei oikein iskenyt, vaan kokoomuksen toivon talkoot sopi tunnelmiin paremmin. Kyllä tästä talkoilla selvitään, yhdessä tekemällä, uskotteli kokoomus ja kansa uskoi. Vaikka ei tässä ihan talkoilla taideta selvitä.

Puheenjohtajamme Jutta makselee ehkä vielä hieman oppirahoja esiintymisissään, mikä on varsin luonnollista. Onhan se selvää, että kokemattomuus näkyy vielä toiminnassa. Vaikka demareiden puoluekokouksen jälkimainingeissa puhuttiin, että puolueen johto tulee näkymään useamman kasvon kautta, niin eipä näkynyt näissä kunnallisvaaleissa. Pääkaupunkiseudulla olisi tarvittu enemmän vetoapua puolueen puheenjohtajilta. Tosin kuka edes muistaa, ketkä ovat kokoomuksen varapuheenjohtajat? Kokoomuksen show on yhden Jyrkin show ja tulosta tulee.

Sitten Espooseen. En syytä ketään, sillä parhaamme yritimme ja ainakin ensikertalaisen silmissä henki oli hyvä. Mutta parannettavaa ja kehitettävää jäi.

Me hävisimme ääniä vihreille ja perussuomalaisille. Nämä vaalit olivat ensimmäiset ilmastonmuutosvaalit. Ilmastonmuutoksesta on puhuttu viime aikoina niin paljon, että se alkaa todella menemään ihmisten mieliin. Moni pienenkin ilmastoherätyksen kokenut päätti tehdä edes pienen hyvän teon ympäristöä kohtaan äänestämällä vihreitä. Meiden demareiden kaupunkipoliittisessa ohjelmassa oli hyviä tavoitteita ilmastonmuutos- ja ympäristöteemaan liittyen, mutta ne eivät näkyneet meidän mainoksissa tai puheissa. Nyt ilmastonmuutoksesta huolissaan olevat ihmiset äänestivät vihreitä demareiden sijasta, vaikka meidänkin tavoittemme ympäristön suhteen olivat lähes yhtä vihreitä. Siis punavihreään suuntaan tulevaisuudessa, Espoon toverit.

Perussuomalaisten kannatuksen nousu oli hurjaa. Vaikka perussuomalaisten sanoma ei kovin paljon eronnutkaan demareista, demareiden lässytykseen kyllästyneet äänestivät perussuomalaisia. Kun viestimme on vaaleista toiseen "peruspalvelut kuntoon", mutta mitään ei tavallisen äänestäjän silmissä näytä tapahtuneen, niin miksi äänestää aina valtapuoluetta? Silloin tyytymättömyys kohdistuu nimenomaan demareihin, koska me olemme olleet se hyvinvointipalvelupuolue. Eli juuri liikkuva äänestäjoukko kokee, että demarit ovat pettäneet heidän odotuksensa. Mikä ratkaisuksi? Meidän pitää joko kehua mainoksissamme saavutuksiamme tai sitten meidän pitää jotenkin konkretisoida viestiämme.

Meidän kaupunginpoliittinen ohjelmamme oli ihan hyvä, mutta se oli liian pitkä ja valmistui ehkä pikkuisen liian myöhään. Olisiko ehdokkaille pitänyt pitää erillinen tilaisuus, jossa ohjelmaa olisi käyty läpi ja esitelty meidän keskeiset yhteiset tavoitteet kaikille ehdokkaille samalla kertaa? Nyt emme saaneet näkyviin yhteisiä tavoitteitamme.

Viestintä:

Meillä ei ollut kotisivuja tai blogeja esimerkiksi samassa mittakaavassa kuin vihreillä. Kuinka hyvin ehdokkaamme vastasivat vaalikoneisiin? Minä luulen saaneeni valtaosan äänistä netin välityksellä, joko vaalikoneiden kautta tai blogini avulla. Muuta selitystä en ole keksinyt, vaikka hymyni onkin komea.

Kunnallisjärjestön kotisivut pitäisi nopeasti saattaa 2000-luvun tasolle. Ne eivät houkuttele ketään ulkopuolisia vierailijoita. Uudistamisesta on puhuttu monta vuotta, mutta nyt se pitäisi todella tehdä. Verratkaa kunnallisjärjestön sivustoa muiden puolueiden sivustoihin, niin huomaatte eron.

Vaalipäällikön olisi pitänyt olla sama henkilö keväästä syksyyn, nyt urakkaa jouduttiin vaihtamaan lennosta, eikä muutos ole aina hyväksi. Aarno teki kuitenkin ison urakan, kiitos siitä.

Ensi kerralla voisi miettiä sitä, että painotuotteiden ja mainosten suunnittelemisessa tehtäisiin enemmän yhteistyötä. Jos olisi tarjolla jokin ammattitaidolla suunniteltu pohjamalli, jota voisi halutessaan käyttää, vältyttäisiin ehdokkaiden epäonnistuneilta tekeleiltä. Ne joilla on varaa tai osaamista, voivat itse tehdä mainoksensa, mutta muille olisi apua tarjolla.

Espoossa on vedottu vaalitappioon osittain siksi, että kokeneita vaikuttajia jäi kerralla useampi pois. Olisivatko he voineet tukea uusia ehdokkaita jotenkin enemmän? Helsingissä ja Espoossa nuorten demareiden on erittäin vaikea nousta valtuustoon. Kokoomukselle se ei näytä olevan ongelma, varsinkin nuoria naisia nousee jatkuvasti valtuustoon. Vaikka me usein naureskelemme Benin tallille, pitäisikö meidän ottaa jotenkin oppia tästä kokoomuksen toiminnasta?

Soppatykit eivät vedä enää ihmisiä. Ainakin Espoon keskuksen alueella soppatykkitilaisuudet olivat fiaskoja, kävi oikein sääliksi soppatykkitalkoomiehiä. Mitä tilalle?

Keskustelu alkakoon.

4 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

En minä ainakaan havainnut Espoossa suurempaa vikaa. Päinvastoin ainakin viime eduskuntavaaleihin verrattuna havaitsin poikkeuksellisen työteliästä ja innokasta porukkaa vaalityössä (itselläkin vieläkin tuntuu jaloissa). Toki kampanjoinnin laadussa on paljon parannettavaa.

Nimekästä porukkaa jäi demareilta paljon pois ja muilla - erityisesti kokoomuksella ja perussuomalaisilla - sitä riitti. Demareille tuli vain Maria Junger, jolta olisin odottanut huomattavasti vahvempaa panosta ja suurempaa äänimäärää.
On aivan selvää, ettei pelkkä 1-2 kuukauden mittainen vaalikampanja riitä tekemään tarpeeksi tunnetuksi ehdokkaita jotka eivät aiemmin ole olleet äänestäjille tuttuja. Siksi nyt pitäisi nostaa kaikki ne vähät kohtuullisesti pärjänneet tyypit näkyville luottamuspaikoille, joiden voidaan ajatella olevan potentiaalisia läpimenijöitä vuonna 2011.
Ihmiset jotka ilmoittavat olevansa "vielä kerran" käytettävissä pitää tylysti raakata pois. Luottamustehtäviä ei tule jakaa palkinnoiksi kunniakkaasta urasta vaan ensisijassa puolueen tulevaisuutta miettien.

Pitää myös miettiä mitä lautakuntien puheenjohtajuuksia preferoidaan kun niistä puolueiden kesken neuvotellaan. Esim. liikuntalautakunta on budjetiltaan ns. kevyen luokan lautakunta mutta sen puheenjohtaja saa paljon näkyvyyttä espoolaisessa liikuntaseurakentässä jossa liikkuuu tuhansia ihmisiä.

Yksi huomio on, että niistä ehdokkaista jotka eivät satsanneet rahaa lehtimainontaan tai olleet muuten tunnettuja ihmisiä oli menestymisen mahdollisuuksia niillä jotka tekivät itseään tunnetuksi netissä (pitivät blogia, keskustelivat aktiivisesti eri palstoilla jne.). Nämä vaalit olivat jo selkeästi nettivaalit ja seuraavat ovat sitä vielä enemmän.

Antti Aarnio kirjoitti...

Otsikoksi olisi sopinut paremmin: missä jäi kehitettävää?

Porukka oli työteliästä ja innokasta, olen samaa mieltä, mutta se ei kuitenkaan kantanut. Vihreiden jalkautuminen liiveineen taisi onnistua paremmin.

Mutta minusta Espoossa tulisi miettiä erityisesti viestinnän onnistumista. Ovatko apinapäägalleria-mainokset enää tehokkaita? Pitäisikö yhteismainoksissa siirtyä kuvien esittelyn sijasta sanoman esittelyyn? Ja seuraavissa vaaleissa pitää mennä nettiviestinnässä askel eteenpäin.

Kohtuullisesti vaaleissa menestyneenä olen kanssasi samaa mieltä nostotarpeesta. Ei liene yllätys.

Jos en väärin muista, niin Jaana oli vanhoista läpimenijöistä ainoa, jonka kannatus kasvoi edellisiin vaaleihin verrattuna. Mistähän se johtui? (Unohdetaan Maria G., hän painii ihan eri sarjassa)

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Moi,

Onnea vielä. Katsoin kaupingin sivuilta, että saitkin 185 ääntä ja olet meillä neljäs vara. Edellä on Klar, Annina ja Vaara. Hienoa!

Ja vanhoista meillä nosti äänimäärää allekirjoittanut ja Fredri eli kh:n jäsenet, mikä on aika poikkeuksellista jos vertaa esim. kokoomuksen kh-jäsenten tulokseen.

jaana L.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Oli sitten pakko kirjoittaa omia ajatuksiani omaan blogiini. Vaalien jälkeen olen ollut aika väsynyt, eikä sitä helpota yhtään taustalla käytävä puukkohippa. Siksi en osaa olla niin rakentava kuin sinä.

Joka tapauksessa: äänestäjät alkoivat etsiä omaa ehdokastaan tänä syksynä. Se mitä me juuri ennen vaaleja teimme tai jätimme tekemättä, oli vaalien kannalta olennaista. Kampanjoinnin merkitys korostuu sitä enemmän mitä liikkuvampia äänestäjät ovat.