Siirry pääsisältöön

Kuntapalveluihin laatua ja köyhiä valtuustoon

Torstaisin käyn lasteni kanssa uimassa Keski-Espoon uimahallissa ja joka kerran jälkeen ihmettelen tilojen ahtautta. Pukuhuonetilat ovat liian pienet, vessoja on liian vähän ja ovetkin aukevat hankaliin suuntiin. Pukuhuoneen yhteydessä on invavessa, muut kaksi vessaa ovat pesuhuoneen puolella erittäin ahtaassa paikassa. Miksi ihmeessä tilat on suunniteltu ja rakennettu noin ahtaaksi? Onko kyse siitä, että uimahalli on ppp- hanke (public private partnership), jossa yksityinen yritys rakentaa tilat ja kaupunki tulee vuokralaiseksi tiloihin pitkäaikaisella sopimuksella. Eikö kaupunki päässyt vaikuttamaan suunnitelmiin riittävästi, kun uimahallia rakennettiin?

Keski-Espoon uimahalliin olen muuten tyytyväinen. Se on kohtuu siisti ja tilat näyttävät vielä uusilta, mutta se on liian pieni Keski-Espoon kasvavalle väestölle. Miksi uimahallia ei rakennettu suuremmaksi, vaikka tontilla on tilaa. Eikö rakennusoikeutta ollut enää jäljellä?

***********

Kuntalaisten on saatava virkamiehiltä vastaukset kysymyksiinsä. Minua jurppii se, että olen lähes kaksi kuukautta sitten tiedustellut Espoon kaupungin virkamieheltä, miten he ennustavat päivähoitopaikkojen määrää? Onko käytössä jokin laskentamalli, jonka avulla päivähoitopaikkojen tarvetta arvioidaan? Epäilen pahasti, ettei ole.

En saanut mitään vastausta viestiini kuukauteen, jonka jälkeen lähestyin uudelleen virkamiestä. Sain vastauksen, että viestini on siirretty toiselle henkilölle. Olen nyt odottanut lähes toisen kuukauden, mutta yhä turhaan. Uskomatonta.

Olen tehnyt ammattijärjestössä työtä ja palvellut jäseniä, ja tiedän että kyselyjä saattaa tulla paljon. Mutta kysyjälle pitää pystyä vastaamaan jotain ja kertoa edes, milloin vastaus tulee. Minua, kuntapalveluiden ystävää, tämä Espoon toiminta jurppii todella paljon. Asiakaslähtöisyydessä on kuntapalveluissa paljon tekemistä.

*****

Olen viimeistellyt vaalimainoksiani tällä viikolla. Kaverini Ilkka on auttanut minua, siitä hänelle suurkiitos. Sanoman kiteyttäminen muutamaksi virkkeeksi on yllättävän hankalaa, kun sanottavaa ja ajatuksia on paljon. Pieneen mainoslappuseen ei nimittäin mahdu kovin paljon. Samalla pitäisi erottua jotenkin.

Valtuustoon ei köyhillä ole asiaa, edes Espoossa. Mainostaminen on kallista, painaminen maksaa ja muu vaalikrääsä samoin. Oma budjettini on noin 500 €, josta muuta kuin omaa rahaa on 100 €. Kiitos tuesta Karille ja Raijalle! Minun budjetillani pystyy vain tuottamaan A5-kokoisia mainoksi muutamia tuhansia. Onhan sekin jotain.

Demokratian kannalta on surullista, että vähävaraisten - johon minä en kuitenkaan kuulu - on vaikea löytää edes tuota 500 euroa. Meidän yhdistyksemme vaalibudjettien joukossa oma budjettini on suurimpien joukossa, osa ei tietoisesti sijoita vaaleihin paljon rahaa, mutta osalla ei varmasti ole ylimääräistä rahaa sijoitettavaksi vaaleihin. Rahalla saa ja hevosella pääsee, mutta kovin eriarvoistava on meidän vaalijärjestelmämme. Mikä sitten ratkaisuksi? Listavaalit? Vaalibudjettien katto?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v