Siirry pääsisältöön

Ei hätiköidä Espoon sähkörahaston kanssa

Maailmanlaajuinen pörssikurssien sukellus näkyy Espoon sähkörahaston tuotossa. Kuten Hesari uutisoi, kurssilasku on syönyt miljoonia. Melkoisia fakiireita pitäisi salkunhoitajien olla, että tänä vuonna olisi päästy plussalle.

Espoon sähkön myynti oli jälkikäteen katsottuna täydellistä typeryyttä, mutta tehty mikä tehty. Nyt ei pidä kuitenkaan hätääntyä rahaston puolentoista vuoden kokemuksista ja muuttaa sijoitusstrategiaa. Jokainen piensijoittaja tietää, että kurssit menevät ylös ja alas. Malttia siis.

En pidä järkevänä Espoon demareiden kunnallisjärjestön ehdotusta, että rahastojen varat tulisi ohjattava korkosijoituksiin, raakamaan hankintaan sekä pääomatukena vuokra-asuntojen rakentamiseen. Vuonna 2012 asioita tarkastellaan uudelleen ja silloin rahastojen varojen uudelleen allokointia pitää tarkastella uudelleen, mutta ei nyt.

Jos kansalaiset haluavat pistää päättäjät poliittiseen vastuuseen, se on helppoa: äänestätte uudet valtuutetut tilalle. Tässä on yksi uusi ehdokas tarjolla.

Kommentit

Aiheesta käydään keskustelua myös Hesarin sivuilla. Kävin sielläkin kirjoittamassa, että suurin möhläys tehtiin silloin, kun myytiin osa E.ON:lle uskoen kumppanuuteen. Itse olin silloinkin valtuustossa ja ryhmässä, joka tuota ratkaisua vastusti. Valta ei vain riittänyt estämään virhettä.

Vuodenvaihteessa 2005/2006 saimme selville, että E.ON oli pettänyt meidät ja tehtynyt diilin Fortumin kanssa. Jos emme olisi silloin myyneet, olisimme olleet kimurantissa oikeusprosessissa. Ehkä se olisi pitänyt katsoa, ehkä ei. Jäkikäteen päätöksiä on helpompi tehdä.

Kiitos muuten toimenpidearviosta tähän hetkeen. Rahastojen tilasta keskustellaan KH:ssa piakkoin.
Antti Aarnio sanoi…
Huomasin päivällä, että Hesarin blogiin ilmestyi toimittajan kirjoitus ja ajattelin, että kohta tulee paljon kommentteja.

Luin huvikseni Espoon kaupunginvaltuuston pöytäkirjoista, siitä alkuperäisesta myyntipäätöksestä vuodelta 2002 (vai oliko se 2003). Aika monimutkainen juttu, kaikkine vaihtoehtoineen. Kun kaiken lisäksi E.ON kusetti Espoota, niin sotku oli melkoinen. Muistaakseni siitä, että yritys kusetti kaupunkia, ei noussut mediassa edes suurta haloota. Voin toki muistaa väärin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v