Siirry pääsisältöön

Politiikan rappio vai tappio?

Puolueeni sai uuden puheenjohtajan. Näin noin vuoden jäsenenä olleena, on vaikea sanoa, mikä muuttuu ja miten. Puheenjohtajan ja puoluesihteerin kontrasti edeltäjiin on kyllä melkoinen. Puheenjohtajaksi valittiin nuori, koulutettu nainen, jonka kaulassa loisti risti. Puoluesihteeriksi taas fiksun ja kiltin näköinen fyysikko. Eihän siellä vihreiden puoluekokousta pitänyt olla? Puoluekokousedustajienhan piti olla niitä vanhoja "kunnon" demareita, jotka eivät hevillä hae muutosta. Nyt tuli muutosta sitten kerralla.

Odotan kuitenkin mielenkiinnolla, millainen uuden SDP:n linja tulee olemaan. Unelmia pitää olla, mutta mistä rahat otetaan? Tähään palaan vielä.

Sen verran mielenkiintoiselta tapahtumalta puoluekokous vaikutti, että seuraavalla kerralla pitää yrittää päästä itsekin paikalle, vaikka vain seuraamaan.

Otsikkoni viitaa vaalirahoitusjupakkaan. Voittajia tässä jupakassa ei tule olemaan, vaikka oppositio kernaasti voittajan viittaa kaipaakin. Surullisinta koko roskassa on se, että politiikan arvostus kansan silmissä pienenee taas. Ei siinä auta oletko demari, kepulainen vai rkp:läinen, samaa huijarisakkia koko porukka, tuumii moni tavallinen tallaaja. Siinä, että yritykset tukevat ehdokkaita, ei minusta ole mitään pahaa - tuen saajan vain pitäisi ilmoittaa se avoimesti. Toki jos summat kasvavat liian suuriksi, ongelmia syntyy.

Uskoakseni suurin osa puolueitten paikallisosastoista on aika lailla vähävaraisia, jotka eivät pysty tukemaan omia ehdokkaitaan juuri millään lailla. Oma yhdistykseni Keski-Espoon demarit on ainakin varoiltaan vähäinen, mutta ideoiltaan rikas (mikä kielikuva!). Tämä ruohonjuuritason toiminta - minkä takia minäkin liityin puolueeseen - on vaarassa joutu leimatuksi samaksi politiikkojen suhmuroinniksi. Toivottavasti olen väärässä, kunnallisvaaleissa ja niiden äänestysprosenteissa se nähdään.

Mutta sotku tuo karmaisevasti esille sen, kuinka paljon rahaa vaalityö vaatii ja kuinka sinisilmäisesti ehdokkaat ovat haalineet rahaa mistä vain. Mahdollisista kytköksistä välittämättä.

Sen verran sotku on itseenikin on vaikuttanut, että omissa tulevissa (yhdessä tai useammassa) kampanioissani aion julkaista sentilleen saamani rahat. Toivottavasti on joskus jotakin julkaistavaa. Moraalini mitataan , jos joku mummo sattuisi lahjoittamaan minulle 500 € ehdolla, etten julkista hänen nimeänsä. Sitten on pakko sanoa: kiitos ei, mutta olisi taidetta myynnissä....

Kommentit

Arto J. Virtanen sanoi…
Olen aivan samaa mielä vaalirahoituksesta. Soppa syö kaikkien uskottavuutta ja nyt rohkea puolue keskittyisikin rauhallisesti esittämään avauksia muista asioista. SDP:n päivähoitoavaus taitaa olla kesän toistaiseksi kovin ja puhutuin avaus, ja hyvä niin.

Ari taitaa muuten olla valmistunut kemiasta.

Mukavaa juhannusta!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v