keskiviikkona, kesäkuuta 18, 2008

On onni asua Espoossa

Espoon kaupungilla menee taloudellisesti hyvin, suorastaan loistavasti. Olen lukenut Espoon kaupungin vuosikertomusta viime vuodelta ja melkein tekee mieli lonksutella henkseleitä.
Kaupungin verotulot kasvoivat 9,3 % enemmän vuonna 2007 edelliseen vuoteen verrattuna. Hyvä työllisyyskehitys yhdistettynä yritysten hyvään tuloskuntoon näkyy Espoon verotulojen kasvussa.

Mutta kulujakin on, toimintakulut (kulut jotka siis menevät kunnan toimintojen pyörittämiseen) kasvoivat 8,9 % ja henkilöstömenot 7.7 %. Espoo eroaa siinä suhteessa monesta kaupungista, että sen toimintakuluista yli kolmasosa menee palvelujen ostoihin. Pienissä kaupungeissa henkilöstömenot ovat yleensä 80 % toimintakuluista.

Espoolla pyyhki siinäkin mielessä hyvin, että se (tai oikeastaan me) pystyimme rahoittamaan investointimme omalla tulorahoituksellamme. Eli uusia kouluja tai päiväkoteja varten ei tarvinnut ottaa lainaa. Lainaa kaupungilla on muuten 121 miljoonaa euroa. Se ei ole mitään, vain 508 € asukasta kohden.

Ylipäätänsä kun tarkastelee kaupungin taloudellisia tunnuslukuja, niin täytyy todeta, että hyvältä näyttää. Vertailin nopeasti toisen menestyjäkaupungin Oulun tunnuslukuja ja nopealla vilkaisuilla Oulu jää tässä vertailussa kakkoseksi.

Tulevaisuuden Espoota on rakennettava niin, että meillä on myös jatkossa hyvässä taloudellisessa tilanteessa oleva kaupunki. Vaurautta tulee kuitenkin jakaa kaupunkilaisten hyväksi. Minä priorisoisin Espoossa vanhustenhuoltopalveluita ja opetuspalveluita. Vanhukset tarvitsevat inhimilliset palvelunsa ja lapsiin sijoitetut eurot saadaan kyllä korkojen kanssa takaisin.

On muuten sääli, että kuntalaiset eivät seuraa kotikuntansa taloudellista tilannetta. Kuinka moni muistaa edes, mikä on Espoon veroprosentti.

2 kommenttia:

Ville Kopra kirjoitti...

Heh, omaankin kesälomalukemistooni kuuluu helsingin vuosikertomus, mutta en väitä että pelkän yleissivistyksen takia... Syksy edellyttää tietojen päivittämistä.

Antti Aarnio kirjoitti...

Helsingin vuosikertomut oli ainakin ennen TODELLA paksu, joten lukemista riittää. Espoon kaupunki viettää 550-vuotisjuhlia ja sen kunniaksi kaupunki lähetti meille töihin vuosikertomuksen ja henkilöstökertomuksen. Ihan mielenkiintoisia tekeleitä.