Siirry pääsisältöön

On onni asua Espoossa

Espoon kaupungilla menee taloudellisesti hyvin, suorastaan loistavasti. Olen lukenut Espoon kaupungin vuosikertomusta viime vuodelta ja melkein tekee mieli lonksutella henkseleitä.
Kaupungin verotulot kasvoivat 9,3 % enemmän vuonna 2007 edelliseen vuoteen verrattuna. Hyvä työllisyyskehitys yhdistettynä yritysten hyvään tuloskuntoon näkyy Espoon verotulojen kasvussa.

Mutta kulujakin on, toimintakulut (kulut jotka siis menevät kunnan toimintojen pyörittämiseen) kasvoivat 8,9 % ja henkilöstömenot 7.7 %. Espoo eroaa siinä suhteessa monesta kaupungista, että sen toimintakuluista yli kolmasosa menee palvelujen ostoihin. Pienissä kaupungeissa henkilöstömenot ovat yleensä 80 % toimintakuluista.

Espoolla pyyhki siinäkin mielessä hyvin, että se (tai oikeastaan me) pystyimme rahoittamaan investointimme omalla tulorahoituksellamme. Eli uusia kouluja tai päiväkoteja varten ei tarvinnut ottaa lainaa. Lainaa kaupungilla on muuten 121 miljoonaa euroa. Se ei ole mitään, vain 508 € asukasta kohden.

Ylipäätänsä kun tarkastelee kaupungin taloudellisia tunnuslukuja, niin täytyy todeta, että hyvältä näyttää. Vertailin nopeasti toisen menestyjäkaupungin Oulun tunnuslukuja ja nopealla vilkaisuilla Oulu jää tässä vertailussa kakkoseksi.

Tulevaisuuden Espoota on rakennettava niin, että meillä on myös jatkossa hyvässä taloudellisessa tilanteessa oleva kaupunki. Vaurautta tulee kuitenkin jakaa kaupunkilaisten hyväksi. Minä priorisoisin Espoossa vanhustenhuoltopalveluita ja opetuspalveluita. Vanhukset tarvitsevat inhimilliset palvelunsa ja lapsiin sijoitetut eurot saadaan kyllä korkojen kanssa takaisin.

On muuten sääli, että kuntalaiset eivät seuraa kotikuntansa taloudellista tilannetta. Kuinka moni muistaa edes, mikä on Espoon veroprosentti.

Kommentit

Ville Kopra sanoi…
Heh, omaankin kesälomalukemistooni kuuluu helsingin vuosikertomus, mutta en väitä että pelkän yleissivistyksen takia... Syksy edellyttää tietojen päivittämistä.
Antti Aarnio sanoi…
Helsingin vuosikertomut oli ainakin ennen TODELLA paksu, joten lukemista riittää. Espoon kaupunki viettää 550-vuotisjuhlia ja sen kunniaksi kaupunki lähetti meille töihin vuosikertomuksen ja henkilöstökertomuksen. Ihan mielenkiintoisia tekeleitä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Tosi Vihreä

Innokkaat blogilukijani kommentoivat taannoin, että kirjoita välillä niistä remonttiprojekteista, kun polittisia juttuja ei jaksa lukea. Mitä? Eikö kaikkia ihmisiä kiinnosta mitä Espoon sos. ja terveyslautakunta päättää? Ymmärrän yskän ja pyrin parantamaan tapani. Olen päättänyt, että yritän jotenkin raportoida mitä lautakunnassa tapahtuu, että jokin innokas kuntalainen voisi halutessaan lukea lautakunnan asioista tai ottaa yhteyttä. En aio sitä lopettaa, vaan jatkan katkeraan (?) loppuun saakka. Yritän omalta osaltani vaikuttaa siihen, että politiikka olisi avointa. Kaunopuheisuus sivuun ja asiaan. Remonttiasioista on tosiaan tullut kirjoitettua aiottua vähemmän. Se ei meinaa sitä, etten olisi mitään tehnyt, sillä pientä projektia on totta kai ollut meneillään. Toukokuussa kyllästyin pienen vajaan 20 neliön nurmikkoon takapihallamme. Olin sitä kolme vuotta yrittänyt kasvattaa, aika huonolla menestyksellä. Kärsimättömyyttäni en aikoinaan tehnyt tarpeeksi huolellista työtä. Kuulostane