Siirry pääsisältöön

Kirja käteen ja lukemaan

Blogi jää kesätauolle, mutta tässä kolme vinkkiä kesälukemiseksi:1. PAAVO LIPPONEN Järki voittaa Otava 2008, 240 s.:Luettuani kirjan olin hieman hämmentynyt. Oliko tämä nyt huono vai hyvä kirja? Kallistuin hyvän puolelle. Pidin sivistystä käsitelleistä osioista, mutta historia-osioissa, varsinkin Suomen jatkosodan historiaa, koskevissa osioissa olin vähän pettynyt. Onko Lipponenkin mennyt mukaan jatkosodan torjuntavoittoylistykseen, jota nuoremman polven tutkijat ovat tarkastelleen vähän kriittisemmin? En myöskään ole samaa mieltä Lipposen kanssa siitä, että DDR-yhteyksien selvittäminen on politisoitunut oikeisto-vasemmisto kysymykseksi. (Meniköhän se noin? En voi tarkistaa sitä kirjasta, kun se oli lainakirja). Enkä myöskään pitänyt siitä, että Lipponen väheksyy Erkki Tuomiojan kirjoja. Häivähdys punaista oli hyvin kirjoitettu, arkistolähteisiin perustuva teos.

Mutta lukekaa itse. On se toista luokkaa kuin politiikkojen vaalikirjat.2. Timo Vihavainen (toim.): Opas venäläisyyteen. Otava 2007. 352 s.,Tässä on erinomaisesti kirjoitettu kirja venäläisyydestä. Kirjassa on eri kirjoittajien artikkeleita Venäjän kulttuurista, historiasta, kielestä ja jne. Mielenkiintoinen kirja mielenkiintoisesta maasta. Suosittelen.3. Ville Kopra ja Heidi Lehikoinen (toim.): Parempaa sosiaaliturvaa - 40 ensimmäistä esitystä. Kalevi Sorsa -säätiön julkaisuja 2/2008Lopuksi vielä täysin erilainen teos edellisiin verrattuna. Kävin innolla kimppuun, mutta teos kyllä uuvutti minut. Olisin kaivannut hieman tiivistämistä ja rohkeutta jättää osan asioista pois kirjasta. Olisiko esitystapa ollut virkistävämpi, jos ensiksi olisi esitetty esitys ja sitten perusteltu? Nyt ehdotukset hukkuvat tekstin sisään. Minua vähän kiusasi se, että en tiennyt kuka raportin on kirjoittanut, kuinka paljon oli toimittajien tekstiä, entä muiden.

Pitäisi tietenkin kommentoida itse esityksiä, mutta kun ei jaksa.

Mutta täytyy nostaa hattua Ville Kopralle ja Heidi Lehikoiselle, kun ovat saaneet julkaisun kasattua.

Hyvää kesää!

Kommentit

Hyvää kesää myös teille!

Itselleni jäi sekä Lipposesta että Korasta &kump. patrempi fiilis. Jälkimmäistä olisi kai pitänyt kommentoidakin, mutta se jäi jotenkin. Listassasi olevaan kolmanteen - siihen jota en ole vielä lukenut - en aio kajota.

Omaan kesälukemistooni kuuluu Linblom (politiikka karkuteillä), Iivari (eduskuntaryhmän historia) ja Waltari, kun on hänen juhlavuotensa.

Ehkä näillä eväillä jaksaa uusin voimin syksyyn ;)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Tosi Vihreä

Innokkaat blogilukijani kommentoivat taannoin, että kirjoita välillä niistä remonttiprojekteista, kun polittisia juttuja ei jaksa lukea. Mitä? Eikö kaikkia ihmisiä kiinnosta mitä Espoon sos. ja terveyslautakunta päättää? Ymmärrän yskän ja pyrin parantamaan tapani. Olen päättänyt, että yritän jotenkin raportoida mitä lautakunnassa tapahtuu, että jokin innokas kuntalainen voisi halutessaan lukea lautakunnan asioista tai ottaa yhteyttä. En aio sitä lopettaa, vaan jatkan katkeraan (?) loppuun saakka. Yritän omalta osaltani vaikuttaa siihen, että politiikka olisi avointa. Kaunopuheisuus sivuun ja asiaan. Remonttiasioista on tosiaan tullut kirjoitettua aiottua vähemmän. Se ei meinaa sitä, etten olisi mitään tehnyt, sillä pientä projektia on totta kai ollut meneillään. Toukokuussa kyllästyin pienen vajaan 20 neliön nurmikkoon takapihallamme. Olin sitä kolme vuotta yrittänyt kasvattaa, aika huonolla menestyksellä. Kärsimättömyyttäni en aikoinaan tehnyt tarpeeksi huolellista työtä. Kuulostane