torstaina, kesäkuuta 26, 2008

Kirja käteen ja lukemaan

Blogi jää kesätauolle, mutta tässä kolme vinkkiä kesälukemiseksi:1. PAAVO LIPPONEN Järki voittaa Otava 2008, 240 s.:Luettuani kirjan olin hieman hämmentynyt. Oliko tämä nyt huono vai hyvä kirja? Kallistuin hyvän puolelle. Pidin sivistystä käsitelleistä osioista, mutta historia-osioissa, varsinkin Suomen jatkosodan historiaa, koskevissa osioissa olin vähän pettynyt. Onko Lipponenkin mennyt mukaan jatkosodan torjuntavoittoylistykseen, jota nuoremman polven tutkijat ovat tarkastelleen vähän kriittisemmin? En myöskään ole samaa mieltä Lipposen kanssa siitä, että DDR-yhteyksien selvittäminen on politisoitunut oikeisto-vasemmisto kysymykseksi. (Meniköhän se noin? En voi tarkistaa sitä kirjasta, kun se oli lainakirja). Enkä myöskään pitänyt siitä, että Lipponen väheksyy Erkki Tuomiojan kirjoja. Häivähdys punaista oli hyvin kirjoitettu, arkistolähteisiin perustuva teos.

Mutta lukekaa itse. On se toista luokkaa kuin politiikkojen vaalikirjat.2. Timo Vihavainen (toim.): Opas venäläisyyteen. Otava 2007. 352 s.,Tässä on erinomaisesti kirjoitettu kirja venäläisyydestä. Kirjassa on eri kirjoittajien artikkeleita Venäjän kulttuurista, historiasta, kielestä ja jne. Mielenkiintoinen kirja mielenkiintoisesta maasta. Suosittelen.3. Ville Kopra ja Heidi Lehikoinen (toim.): Parempaa sosiaaliturvaa - 40 ensimmäistä esitystä. Kalevi Sorsa -säätiön julkaisuja 2/2008Lopuksi vielä täysin erilainen teos edellisiin verrattuna. Kävin innolla kimppuun, mutta teos kyllä uuvutti minut. Olisin kaivannut hieman tiivistämistä ja rohkeutta jättää osan asioista pois kirjasta. Olisiko esitystapa ollut virkistävämpi, jos ensiksi olisi esitetty esitys ja sitten perusteltu? Nyt ehdotukset hukkuvat tekstin sisään. Minua vähän kiusasi se, että en tiennyt kuka raportin on kirjoittanut, kuinka paljon oli toimittajien tekstiä, entä muiden.

Pitäisi tietenkin kommentoida itse esityksiä, mutta kun ei jaksa.

Mutta täytyy nostaa hattua Ville Kopralle ja Heidi Lehikoiselle, kun ovat saaneet julkaisun kasattua.

Hyvää kesää!

1 kommentti:

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Hyvää kesää myös teille!

Itselleni jäi sekä Lipposesta että Korasta &kump. patrempi fiilis. Jälkimmäistä olisi kai pitänyt kommentoidakin, mutta se jäi jotenkin. Listassasi olevaan kolmanteen - siihen jota en ole vielä lukenut - en aio kajota.

Omaan kesälukemistooni kuuluu Linblom (politiikka karkuteillä), Iivari (eduskuntaryhmän historia) ja Waltari, kun on hänen juhlavuotensa.

Ehkä näillä eväillä jaksaa uusin voimin syksyyn ;)