Siirry pääsisältöön

Älä huku

Kuluttajavirasto uutisoi äskettäin, että kylpylöiden ja kuntoutuslaitosten uinninvalvonnassa on puutteita. "Asiakasturvallisuus oli kunnossa vain noin kolmasosassa kylpylöistä ja kuntoutuslaitoksista. Kolmasosa oli järjestänyt uinninvalvonnan puutteellisesti."
Tämä on lempiaiheitani. Olen ollut jo pitkään sitä mieltä, että Suomessa kylpylöiden uinninvalvonta on surkeaa. Yleensä valvojat eivät seuraa altaita tarpeeksi tarkasti ja valvojia on liian vähän. Suomessa on sattunut muutamia hukkumistapauksia, ja läheltä piti tapauksia on ollut useita.
Olen ollut yhden kesän töissä USA:ssa vesipuiston uimavalvojana ja kirjoitan sen kokemuksen perusteella. Sen puiston kävijämäärät olivat huikeita, osa asiakkaista ei osannut uida, mutta turvallisuus oli huippuluokkaa. Valvojia oli paljon, kaikkia koulutettiin kunnolla ja pelastamista treenattiin päivittäin. Valvojia testattiin yllätyskäynneillä ja rikkeistä (muualle katselemisesta) saattoi menettää bonukset. Kuri oli kovaa, treenaukset suoritettiin työajan jälkeen ja meno oli muutenkin aika lailla erilaista kuin Suomessa. Mutta sen kesän jälkeen olen ollut järkyttynyt suomalaisen uimavalvonnan tasosta.
Yksityisen firman on pakko huolehtia turvallisuudesta erittäin huolella, koska onnettomuuden sattuessa korvausvaatimukset ovat jenkeissä kovat. Näin meillä Suomessa "Lainsäädännön mukaan kuluttajille tarjottavien palveluiden turvallisuudesta vastaa palvelun tarjoaja. Valvontaviranomaiset ovat kehottaneet kylpylä- ja kuntoutuslaitoksia poistamaan tarkastuksissa havaitut turvallisuuspuutteet. Jos puutteita ei korjata, viranomaiset voivat tarvittaessa ottaa käyttöön hallinnolliset pakkokeinot. Viime kädessä vaarallinen palvelu voidaan kieltää."
Jo riittää kehotukset, uhkasakkoja kehiin.

Päivän politiikka-osio:
Espoon kokoomus mainostaa massiivisella kampanjalla Länsiväylässä järjestämiään asukastilaisuuksia eri Espoon alueilla. Missä ovat Espoon demarien vastaavat tilaisuudet? Rahasta ja kannatuksesta se saattaa riippua, mutta jotain soisi tapahtuvan demarienkin taholta. Nyt ei saa suuttua, mutta demarien tilaisuudet ovat usein niin samperin aatteellisia: keskustellaan hyvinvointivaltiosta, tasa-arvosta ja niin edelleen. Tärkeitä asioita, mutta kuntalaisia kiinnostavat erityisesti oman alueensa asiat.

Kommentit

Voi että sä oot niin oikeassa!

Demareiden syksyn tilaisuudet koskevat työelämää ja jaksamista sekä pätkätöitä. Näistä saat lisätietoa Susanna Rahkosen blogista. Tärkeitä aiheita, mutta eivät kosketa kuntalaisia, jotka pohtivat oman alueensa päivähoitotilannetta tai teiden kuntoa. *huoh*

Politiikka on vaikea laji, mutta periksi ei saa antaa. Vai kuinka?
Antti Aarnio sanoi…
No, juuri niihin tilaisuuksiin vähän viittasinkin. Varsinkin minulle, joka on työssäni olen koko ajan noiden asioiden kanssa tekemisessä, olisi mielenkiintoisempaa puhua vapaa-ajalla vähän muustakin.

Kun ollaan menossa kohti kunnallisvaaleja, niin pitäisi puhua kunta-asioista.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v