perjantaina, marraskuuta 02, 2007

Älä huku

Kuluttajavirasto uutisoi äskettäin, että kylpylöiden ja kuntoutuslaitosten uinninvalvonnassa on puutteita. "Asiakasturvallisuus oli kunnossa vain noin kolmasosassa kylpylöistä ja kuntoutuslaitoksista. Kolmasosa oli järjestänyt uinninvalvonnan puutteellisesti."
Tämä on lempiaiheitani. Olen ollut jo pitkään sitä mieltä, että Suomessa kylpylöiden uinninvalvonta on surkeaa. Yleensä valvojat eivät seuraa altaita tarpeeksi tarkasti ja valvojia on liian vähän. Suomessa on sattunut muutamia hukkumistapauksia, ja läheltä piti tapauksia on ollut useita.
Olen ollut yhden kesän töissä USA:ssa vesipuiston uimavalvojana ja kirjoitan sen kokemuksen perusteella. Sen puiston kävijämäärät olivat huikeita, osa asiakkaista ei osannut uida, mutta turvallisuus oli huippuluokkaa. Valvojia oli paljon, kaikkia koulutettiin kunnolla ja pelastamista treenattiin päivittäin. Valvojia testattiin yllätyskäynneillä ja rikkeistä (muualle katselemisesta) saattoi menettää bonukset. Kuri oli kovaa, treenaukset suoritettiin työajan jälkeen ja meno oli muutenkin aika lailla erilaista kuin Suomessa. Mutta sen kesän jälkeen olen ollut järkyttynyt suomalaisen uimavalvonnan tasosta.
Yksityisen firman on pakko huolehtia turvallisuudesta erittäin huolella, koska onnettomuuden sattuessa korvausvaatimukset ovat jenkeissä kovat. Näin meillä Suomessa "Lainsäädännön mukaan kuluttajille tarjottavien palveluiden turvallisuudesta vastaa palvelun tarjoaja. Valvontaviranomaiset ovat kehottaneet kylpylä- ja kuntoutuslaitoksia poistamaan tarkastuksissa havaitut turvallisuuspuutteet. Jos puutteita ei korjata, viranomaiset voivat tarvittaessa ottaa käyttöön hallinnolliset pakkokeinot. Viime kädessä vaarallinen palvelu voidaan kieltää."
Jo riittää kehotukset, uhkasakkoja kehiin.

Päivän politiikka-osio:
Espoon kokoomus mainostaa massiivisella kampanjalla Länsiväylässä järjestämiään asukastilaisuuksia eri Espoon alueilla. Missä ovat Espoon demarien vastaavat tilaisuudet? Rahasta ja kannatuksesta se saattaa riippua, mutta jotain soisi tapahtuvan demarienkin taholta. Nyt ei saa suuttua, mutta demarien tilaisuudet ovat usein niin samperin aatteellisia: keskustellaan hyvinvointivaltiosta, tasa-arvosta ja niin edelleen. Tärkeitä asioita, mutta kuntalaisia kiinnostavat erityisesti oman alueensa asiat.

2 kommenttia:

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Voi että sä oot niin oikeassa!

Demareiden syksyn tilaisuudet koskevat työelämää ja jaksamista sekä pätkätöitä. Näistä saat lisätietoa Susanna Rahkosen blogista. Tärkeitä aiheita, mutta eivät kosketa kuntalaisia, jotka pohtivat oman alueensa päivähoitotilannetta tai teiden kuntoa. *huoh*

Politiikka on vaikea laji, mutta periksi ei saa antaa. Vai kuinka?

Antti Aarnio kirjoitti...

No, juuri niihin tilaisuuksiin vähän viittasinkin. Varsinkin minulle, joka on työssäni olen koko ajan noiden asioiden kanssa tekemisessä, olisi mielenkiintoisempaa puhua vapaa-ajalla vähän muustakin.

Kun ollaan menossa kohti kunnallisvaaleja, niin pitäisi puhua kunta-asioista.