maanantaina, tammikuuta 22, 2007

Viattomuuden loppu

Esikoisemme Elsa (2 v 5 kk) kokeili hiihtämistä ensimmäistä kertaa sunnuntaina. Lumisade teki maan valkoiseksi ja pitihän naapurilta lainattuja suksia kokeilla. Se meni ihmeen hyvin, Elsa älysi heti liikuttaa jalkojaan siten miten suksilla niitä liikutetaan. Totuuden nimissä, suksien pohjiin tarttui sen verran lunta, että hiihtäminen näytti enemmän tepastelulta. Siitä se treenaminen kohti 2020-luvun olympialaisia alkaa...

Katson tässä kirjoittaessani tv:stä leffaa Hurricane, vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta. Se tuo mieleeni kirjan kuolemantuomituista, joista kirjoitin aikaisemmmin. Kirjahan kertoi kuolemaantuomituista, jotka välttivät teloituksensa USA:n korkeimman oikeuden päätöksellä, kun korkein oikeus 1970-lun alkupuolella päätti, että kuolemaantuomio on perustuslain vastainen. Noin 300 kuolemaantuomittua sai elämälleen jatkoajan. Kuolemaantuomio palasi takaisin noin neljän vuoden kuluttua.

Kirjan kirjoittaja on toimittaja/juristi, joka oli avustanut kuolemaantuomittua Texasissa, loppuun saakka, seisten hänen vieressään teloituksessa. Hän päätti tutkia,miten kävi niille noin 300 henkilölle, jotka välttivät kuolemantuomion. Siellä oli monenlaisia kohtaloita, onnistumisia ja epäonnistumisia, mutta minuun kiinnitti eniten huomioita vapaalla päässeiden kovat ehdonalaistuomiot. Ne tuntuivat jatkuvan ikuisesti ja rangaistukset ehdonalaistuomioista olivat todella kovia. Kirjan henkilöistä eräskin jätti saapumatta ehdonalaisvalvojansa tapaamiseen (hyvin epäselvissä olosuhteissa) ja sai viisi vuotta vankeutta. Ehdonalaissäännöt tuntuivat ankarilta, näin maallikon silmissä.

Kirjan kautta tuli taas kerran selvästi esille se, että kuolemantuomio jakautuu aivan järkyttäjän epätasaisesti rotujen välillä. Värillisen tappamisesta ei saa helpolla kuolemantuomiota, mutta valkoisen tappamisesta todennäköisyys on todella paljon suurempi. Pitää joskus tsekata tarkemmin netistä löytyviä tietoja kuolemantuomiosta.

Suomessa ei mielestäni tehdä paljon kirjoja, jotka ovat kuin reportaaseja, toimittajien tekemiä. Ehkä täältä on vaikea löytää aiheita, pienestä maasta, ja markkinat ovat pienet.

Nyt takaisin elokuvan pariin.

Ei kommentteja: