Siirry pääsisältöön

Taas lähtee

Nyt pitää taas ryhdistäytyä ja jatkaa kirjoittamista. Sain remontin jo 1,5 viikkoa sitten valmiiksi, mutta illat ovat menneet henkeä vedellessä.

Vaalit meni ja hallitus muodostettiin. Ei niistä sen enempää. On mielenkiintoista seurata, toteutuvatko hallituksen pyrkimykset yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelujen osuuden kasvattamisesta. Tai millä laajuudella ne toteutuvat. Lisää palveluitahan tarvitaan, siis myös yksityisiä, mutta tapahtuuko tietyissä palveluissa suurikin murros? Aika näyttää.

Nyt kun näyttää siltä, että tupoa ei tule (Lauri-setä kyllä totesi televisiossa ainakin viisi kertaa, että "yritetttäisin vielä selvittää tupomahdollisuuksia..), niin työrintamallakin tapahtunee vähän muutoksia. Aika näyttää silläkin rintamalla.

EK:n Prima-lehdessä haastateltiin Saksan työnantajajärjestön pääekonomistia ja oli aika hauska lukea jotain hänen lausuntojansa palkansaajien oikeudesta palkankorotuksiin. Ulkomuistinini mukaan hän totesi, että palkansaajillakin on oikeus saada osansa yritysten menestyksestä, kun he ovat viime vuodet raataneet. Totta, mutta hauska pointti on siinä, että oletko kuullut suomalaisten työnantajapomojen puhuvan yhtä helliä? En minä ainakaan. Täällä vaan korostetaan malttia ja kilpailua.

Viikon itkijäpalkinto menee Kuntaliitolle. Kuntien alustavat tilinpäätöstiedot viime vuodelta julkaistiin viime viikolla ja kunnilla oli ollut erittäin hyvä taloudellinen vuosi. Vuosikatteet ja muut mittarit olivat todella hyvällä tasolla. Parannusta edelliseen vuoteen oli tullut melkoisesti, erityisesti suurissa kaupungeissa. Ja silti kuntaliiton nokkamiehet aina jaksavat valittaa, etteivät raha riitä mihinkään. Joka vuosi sama itkuvirsi, olivavat tilinpäätöstiedot mitä tahansa. Alkaa mennä jo uskottavuus. Olen kummastellut sitä miksi kunnat aina valittavat, että tulorahoituksella (verotulot+myyntitulot)pitäisi pystyä rahoittamaan investoinnit. Eiväthän kotitaloudet tai yrityksetkään rahoita investointejaan tulorahoitutksella, vaan useinmiten velkarahalla. Miksi kuntien pitäisi toimia toisin? Mikä velassa pelottaa?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v