keskiviikkona, joulukuuta 13, 2017

Isoja muutoksia joukkoliikenteessä- syytä huolestua?

Nyt tapahtuu ja paljon joukkoliikenteessä. Metro kulkee ja on jo lyhyessä ajassa osoittautunut ennakoitua suositummaksi.  Metron viivästyminen aiheutti kuitenkin sen, että vuoden sisälle kerääntyy isoja uudistuksia joukkoliikenteessä.

Suorat bussiyhteydet Helsinkiin lakkaavat ja liityntäbussiliikenne alkaa 3.1.2018,  lisäksi jossain kohtaa vuoden 2018 aikana tulee lippu-uudistus ja HSL-alueella siirrytään vyöhykemalliin. Sokerina pohjalle HSL:n Pohjois-Espoon ja Leppävaaran linjastosuunnitelman linjastoluonnos valmistui juuri ja se aiheuttaa keskustelua ja huolta.

Liityntäbussiliikenne johtaa kaaokseen - tuskin 


Kun ennen bussilla huristeltiin suoraan Helsingin keskustaan, tammikuussa suorien bussiyhteyksien sijasta matkustetaan ensin bussilla metroasemalle ja siirrytään siitä metron kyytiin.  Matinkylän metroaseman bussiterminaali tulee olemaan suurin vaihtopaikka, Tapiola toiseksi suurin. 

Muutos on tietenkin iso ja huolta aiheuttava. Kaikille ei varmasti ole vielä selvää, mihin bussiin tulee hypätä ja miten siirtyminen bussista metroon sujuu. Osaa asukkaista risoo se, että tuleva bussi-+metromatka on hitaampi kuin aiempi yhteys.

Poliitikot kuuntelevat tietenkin ihmisten huolia ja usein lähtevät mukaan ihmisten huolestumiseen. Ensin oman puolueeni yksi puolueosasto nosti ihmisten huolen julkisuuteen. Vähän myöhemmin Espoon vihretät tulivat myös haaskalle ja vaativat selvittämään suorien bussilinjojen osittaista säilyttämistä. Tällä viikolla Espoon kaupunginhallituksen konsernijaosto vielä kiinnitti asiaan huomioon. HS teki uutisen aiheesta

Itse HSL:n hallituksen jäsenenä uskon siihen, että mitään kaaosta ei ole luvassa. Luotan HSL:n liikennesuunnittelijoiden arvioon siitä, että riski siitä, että liityntäliikenne ei toimi, on pieni.

On tietenkin oltava varuillaan, sillä vaikka liikennevirrat on mallinnettu, käytännön kokemukset kertovat vasta jälkikäteen miten ihmiset oppivat uuden järjestelmän. Matinkylän bussiterminaali on rakennettu liityntäliikennettä varten, luotetaan nyt sen toimivuuteen. Tapiolan liityntäliikennettä hankaloittaa alueen rakennustyöt, siellä ihmisillä voi olla vaikeuksia ihmiset löytää bussipysäkille.  Tapiolassa lisätään opastusta liityntäliikenteen alkaessa.

Luultavasti helmikuun HSL:n hallituksen kokouksessa saamme raportin siitä, miten liityntäliikenne on toiminut. Onko ylikuormitusta ollut tietyillä linjoilla, missä aikataulut eivät pidä ja mikä ei ole toiminut suunnitelmallisesti?

Ensin siis seurataan miten uudistus toimii, sitten tehdään tarvittavia toimenpiteitä. Ei toisinpäin. Asia on myös niin, että jos rakennetaan miljardin euron metro, niin kyllä sitä on siirryttävä käyttämään. Ei ole taloudellisesti järkevää pitää yllä päällekkäisiä joukkoliikenneyhteyksiä.  Esimerkiksi nyt Kamppiin liikennöivien seutulinjojen (102-165) vuosikustannukset ovat yli 40 miljoonaa euroa vuodessa.

Joukkoliikenteen kustannukset eivät ole ihan mitättömiä. Vuonna 2016 Espoon joukkoliikenteen kustannukset olivat 119,3 miljooonaa euroa. Lipputulot olivat 67,1 miljoonaa ja valtion tuki miljoona euroa.  Nettokustannus Espoon kaupungille oli siis 51,1 miljoonaa euroa.


Vyöhykemalli tulee - siihen on tyytyminen


Ensi vuonna, jos Jumala suo, HSL:n alueella otetaan käyttöön vyöhykemallin, kun lippulaitteet ja matkakorti on vaihdettu uusiin ja HSL:n informaatiouudistus on valmis. Veikkaan, että ennen kesää tämä ei kuitenkaan tapahdu .

Olen tässä blogissasi kirjoittanut vyöhykemallista useaan otteeseen ja vaatinut sen muuttamista. Mutta nyt on tunnustettava tosiasiat ja myönnettävä, että sitä ei enää tässä vaiheessa muuteta, vaan vyöhykeuudistus tulee voimaan sellaisilla rajoilla kuin vuosia sitten päätettiin.  Lippujen hinnoista päätämme HSL:n hallituksessa keväällä.  Toivotaan, että virkamiesten valmistelussa oleva esitys on aikanaan sellainen, että lippuhinnat seutulippulaisille säilyvät lähellä nykyisiä hintoja. Isolle osalle espoolaisista uudistus tuo mukanaan selkeästi halvemman lippuhinnan.

Eli vyöhykemalli tulee, turha enää pulikoida vastaan.

Pohjois-Espoon ja Leppävaaran linjastoLUONNOS - aika ottaa kantaa


Kolmas keskustelua herättävä aihe on HSL:n laatima Pohjois-Espoon ja Leppävaaran linjastoluonnos, jonka tarkoituksena  selkeyttää linjastoa, tasata vuorovälejä ja tarjota sujuvia joukkoliikenneyhteyksiä. Linjastosuunnitelmassa alueen joukkoliikennetarjonta sovitetaan yhteen länsimetron liityntälinjaston ja Raide-Jokerin kanssa. Lisäksi suunnitelmassa kartoitetaan, mitkä alueen linjoista on mahdollista liikennöidä sähköbusseilla. 

Luonnos on nyt valmistunut ja se on esillä blogissa .

Sähköpostini alkoi heti paukkua luonnoksen valmistuttua ja varsinkin Nuuksion suunnan ihmiset ovat olleet aktiivisesti yhteydessä luonnoksen suunnitelmista.  HSL:n luonnoksessa esitetään linjan 238 (Leppävaara-Nupuri) lakkauttamista. Luonnoksen mukaan lopetettavan linjan tilalle esitetään tiheämpää vuoroväliä kahdelle linjalle (244 ja 245), jotka ajavat Espoon keskukseen. Asukkaiden mukaan ongelma on se, että Nuuksion suunnalta poistuu suora linja Leppävaaraan.  HSL:n tilalle tarjottu tiheämpi vuoroväli Espoon asemalle ei sovi kaikille.

Nuuksion seutu on ongelmallinen joukkoliikenteen kannalta . Asutusta on niin vähän, että hyvän joukkoliikennetason järjestäminen on liian kallista, mutta silti pitäisi pystyä järjestämään jonkinlainen joukkoliikenteen taso. Melkoista tasapainoilua. 

Nyt on asukkailla aika antaa palautetta luonnoksesta (suunnitelmassa on paljon muutakin kuin tämä yksi yksityiskohta, linja 238).  Luonnosta voi kommentoida joko HSL:n blogitekstin yhteyteen tai sähköpostilla osoitteeseen pohjoisespooleppavaara@hsl.fi

Alla vielä esimerkki siitä millaisia esityksiä luonnoksessa on bussien vuoroväleihin liittyen. 

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hiukan harkitsemattomana pitäisin lausettasi "Jos rakennetaan miljardin euron metro, kyllä sitä on siirryttävä käyttämään." Ei se niin ole, emme elä käsky-yhteiskunnassa vaan ihmiset tekevät vapaasti päätöksensä. Jos rakennetaan miljardin euron metro, se kannattaa tehdä mahdollisimman houkuttelevaksi. Mutta syystä tai toisesta asiassa on ollut kaikenlaista ongelmaa, esimerkiksi nyt Tapiolan liityntäliikenteen tilanne. Eikä kannata syyllistää ihmisiä, että eikö nyt muutamaa sataa metriä jakseta kävellä. Niin työmatkalaisille (läppäriä ja muuta mukana, puku yms päällä) kuin esim. pienten lasten kanssa liikkuville tai vaikkapa vanhuksille nykyinen tilanne voi olla turhan hankala varsinkin huonolla säällä. Kannattaisi ensin suunnitella hyvin ja sitten toteuttaa erinomaisesti, se on se juttu.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005488239.html

Antti Aarnio kirjoitti...

Hei, kiitos kommentista. Tapiolan tilanne on kieltämättä hankala, kuten HS.n uutisesta ilmenee. Siellä rakennushankkeet sotkevat tilannetta niin pahasti. En oikein tiedä, mitä Tapiolan kohdalla pitäisi tehdä toisin. Tapiolan tilannetta koskee seutubussien lisäksi myös Epoon sisäisiä linjoja. Hankalaa se varmasti on, seurataan tilannetta tarkasti. HSL:n virkamiehet ovat enemmän huolissaan Tapiolan kuin Matinkylän liityntäliikenteen sujumisesta.

Lause voi olla hiukan harkitsematon, mutta ehkä se oli pieni kiltti piikki niille ihmisille, jotka yhä toivovat suoria bussilinjoja Helsinkiin. Pahoittelut siitä. Mukavaa joulua!

Antti Aarnio

Anonyymi kirjoitti...

Olisin kysynyt. Et saanut viime kunnallisvaaleissa juurikaan ääniä. Satunnainen kadunmieskin saisi enemmän. Niin miksi olet harjoittamassa yksityisajatteluasi demareiden mandaatilla HSL:ssä. Näin esimerkiksi demareiden ymmärtääkseni kaupunginhallinnon pomonainen:
”Emme elä missään Neuvostoliitossa, missä huonosti toimivia asioita pitää vain sietää”, sanoo kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja Maria Guzenina (sd) Länsimetrosta.

Antti Aarnio kirjoitti...

Espoolaiset eivät anomyyni ostaneet sanomaani :). Tervetuloa anonyymi vain vaaleihin mittaamaan oma kannatuksesi.

Olen eri asemassa kuin Maria, istun HSL:n hallituksessa ja yritän sieltä käsin vaikuttaa tilanteen paranemiseen.