perjantaina, marraskuuta 20, 2015

Espoon liikunta- ja nuorisolautakunnan kokous marraskuussa 2015

Liikunta- ja nuorisolautakunta piti torstaina 19.11 kokouksen Solvallan urheiluopistossa, josta on viime vuosien aikana kasvanut hieno keskus. Uusi liikuntakeskus on vain muutaman vuoden vanha ja opiston alue tuntuu muutenkin kokeneen jonkinlaisen kasvojenkohotuksen parin vuoden aikana. Opetus on pääosin ruotsinkielistä, erilaisiin liikunta-alan koulutuksiin liittyvää (urheiluneuvoja, personal trainer etc. Opistolla on myös aloittanut jonkinlainen uusii englanninkielinen linja, jonka tarkoituksena on koulia nuorista futisammattilaisia (ilmeisesti tämä http://www.stahreacademy.net/).

Hyppäsin Espoon keskuksessa liikuntajohtaja Merran kyytiin ja hänen polkiessa kaasua menopeliin, pistin merkille, että Nuuksiontie on kehittynyt melkoisesti viime vuosina. Espoon kaupunki on rakentanut pyörätien varsinaisen tien viereen ja tien varrelle on rakennettu uusia parkkipaikkoja.  Kansallispuistoon johtava tie alkaa olla arvonsa mukainen.

Lautakunnan listalla oli muun muassa seurantaraporttia ja muutamia lausuntoja rakennushankkeisiin.  Liikunta- ja nuorisotoimen suunta on mielestäni hyvä, kohti suuria tavoitteita on menty koko ajan. Ihan kaikessa ei kuitenkaan ole onnistuttu. Erilaisissa kurssi-ilmoittautumisissa on siirrytty jo vuosi sitten sähköiseen järjestelmään, mutta järjestelmä ei toimi vieläkään oikein, vaan vaatii paljon ylimääräistä työtä kaupungin puolelta.  Vuosi sitten vanhempani muuten yrittivät varata paikkaa jumpasta järjestelmän kautta, mutta tekivätkin melkein venepaikkavarauksen. Paikka varattiin lopulta puhelimitse. Tänä vuonna ilmoittautuminen onnistui netin kautta, joten kehitystä lienee tapahtunut. Myös nuorisojärjestöjen avustushaku on siirtynyt täysin sähköiseksi ja aiheuttaa hieman hankaluuksia ainakin järjestöjen puolella.

Lautakunta hyväksyi myös muutoksen helmikuussa 2015 tekemäämme Meri-Matin koulun tarvesuunnitelmaan. Aiemman suunnitelman mukaan Matinkylään rakennettavaan uuteen kouluun oli tarkoitus tulla myös nuorisotila, mutta Espoon suomenkielinen opetuslautakunta päättikin toteuttaa koulun pelkästään lukiona.  Lukiokoulun yhteyteen ei kannata sijoittaa nuorisotilaa, vaan ennemmin yläkoulun yhteyteen. Lautakuntamme päätti siis luopua nuorisotilan suunnittelusta Meri-Matin uuden koulun yhteyteen. Tavoitteena on, että rakennettavaan kouluun tehdään riittävän iso liikuntasali yhdistettynä kulttuuritilalla, jotta käyttö saadaan riittävän laajaksi.

Ikuisuusaiheemme, Matinkylän uimahalli, keskustelutti merkittävästi kokouksessa. Annoimme lautakuntana lausunnon hankesuunnitelman tärkeillä huomioilla. Alkuperäisiin suunnitelmiin verrattuna allaspinta-ala on pienentynyt aika lailla. Vesipinta-alaa on n. 420 m2 vähemmän kuin tarveselvityksen mukaisessa tilaohjelmassa, esim. erillinen hyppy- vesijuoksuallas on jäänyt pois ja uimaratoja aiotaan rakentaa aiemmin suunniteltua vähemmän.  Nyt suunnitelma lähtee siitä, että pääaltaaseen tulee neljä täyspitkää 50m rataa sekä neljä 25m rataa (aiemmin oli tarkoitus, että tulisi 8 x 50 m rataa).

 Uimahallille tarkoitettu tontti asettaa rajoituksensa ja se heijastuu myös suunnitelmiin.  Joku voisi kuvitella, että eikö vähempikin riittäisi, mutta hei – ei tässä mitään Kihniön uimahallia rakenneta, vaan suuren espoolaisen aluekeskuksen uimahallia metroaseman viereen. Helsinkiläisetkin saattavat vielä kaiken lisäksi eksyä länteen uimaan. Lautakunta edellyttikin lausunnossaan, että toteuttamatta jäävät tilat saataisiin Espoonlahden uimahalliin, tulevan peruskorjauksen ja laajennuksen tapahtuessa.

Kuntalaiset kaipaavat usein autopaikkoja, mutta eivät taida tietää kuinka kalliita ne oikeasti ovat. Uimahallille on tarkoitus tulla yhteensä 48 autoparkkipaikkaa maanalaiseen autoparkkihalliin. Vuokra näistä 48 paikasta on liikunta- ja nuorisotoimelle yhteensä 256 000 € vuodessa. Siis yli 5 000 € paikka.  Ja se raha olisi pois jostain muualta. Uimahallin vuokra Espoon liikunta- ja nuorisotoimelle arvioidaan olevan noin 2,3 M€/vuosi ja lisäksi autopaikkojen vuokrakustannukseksi 265 000 €/vuosi. Aika moni lautakunnassa oli sitä mieltä, että autonkäyttäjät maksakoot itse vuokran parkkimaksuilla. Odotan mielenkiintoista keskustelua tulevina vuosina.

Olimme yhtä mieltä siitä, että nyt suunnitelma pitää saada nopeasti eteenpäin. Virkamiehet ounastelivat, että uimahallin rakentamispäätös rahoitusratkaisuuksineen etenisi mahdollisesti toukokuussa 2016 kaupunginvaltuustoon päätettäväksi.

Matinkylän uimahalli kyllä vielä rakennetaan, vaan vuodesta on epäselvyyttä. Leppävaaran uimahalli avataan peruskorjauksen jälkeen alkuvuodesta 2016. Lupasin eräälle virkanaiselle, että voin hypätä avajaisissa avaushyppynä kymmenestä metristä pää edellä. Otan vähän takaisin, ehkä sittenkin vain jalat edellä. 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Matinkylän uimahallin allaspinta-alan vähentäminen ihmetyttää. - Terveysliikunnan kannata tärkein allas on kuitenkin terapia-allas, missä tärkeät vesijumpparyhmät pidetään. - JOs vesijumpparyhmien väliin jää yleisölle vapaita aikoja - allas täyttyy vauvoista vaareihin - niin suosittuja ne ovat. Tämä kokemus on pääosin saatu Keski-Espoon uimahallista. Toivon myönteistä kehitystä Matinkylän uimahallille - vaikka rahaa lainaten Sähkörahastoista. Terveisin Martti Kaasinen matinkyläläinen vuodesta 1970.