Siirry pääsisältöön

Espoon liikunta- ja nuorisolautakunnan kokous marraskuussa 2015

Liikunta- ja nuorisolautakunta piti torstaina 19.11 kokouksen Solvallan urheiluopistossa, josta on viime vuosien aikana kasvanut hieno keskus. Uusi liikuntakeskus on vain muutaman vuoden vanha ja opiston alue tuntuu muutenkin kokeneen jonkinlaisen kasvojenkohotuksen parin vuoden aikana. Opetus on pääosin ruotsinkielistä, erilaisiin liikunta-alan koulutuksiin liittyvää (urheiluneuvoja, personal trainer etc. Opistolla on myös aloittanut jonkinlainen uusii englanninkielinen linja, jonka tarkoituksena on koulia nuorista futisammattilaisia (ilmeisesti tämä http://www.stahreacademy.net/).

Hyppäsin Espoon keskuksessa liikuntajohtaja Merran kyytiin ja hänen polkiessa kaasua menopeliin, pistin merkille, että Nuuksiontie on kehittynyt melkoisesti viime vuosina. Espoon kaupunki on rakentanut pyörätien varsinaisen tien viereen ja tien varrelle on rakennettu uusia parkkipaikkoja.  Kansallispuistoon johtava tie alkaa olla arvonsa mukainen.

Lautakunnan listalla oli muun muassa seurantaraporttia ja muutamia lausuntoja rakennushankkeisiin.  Liikunta- ja nuorisotoimen suunta on mielestäni hyvä, kohti suuria tavoitteita on menty koko ajan. Ihan kaikessa ei kuitenkaan ole onnistuttu. Erilaisissa kurssi-ilmoittautumisissa on siirrytty jo vuosi sitten sähköiseen järjestelmään, mutta järjestelmä ei toimi vieläkään oikein, vaan vaatii paljon ylimääräistä työtä kaupungin puolelta.  Vuosi sitten vanhempani muuten yrittivät varata paikkaa jumpasta järjestelmän kautta, mutta tekivätkin melkein venepaikkavarauksen. Paikka varattiin lopulta puhelimitse. Tänä vuonna ilmoittautuminen onnistui netin kautta, joten kehitystä lienee tapahtunut. Myös nuorisojärjestöjen avustushaku on siirtynyt täysin sähköiseksi ja aiheuttaa hieman hankaluuksia ainakin järjestöjen puolella.

Lautakunta hyväksyi myös muutoksen helmikuussa 2015 tekemäämme Meri-Matin koulun tarvesuunnitelmaan. Aiemman suunnitelman mukaan Matinkylään rakennettavaan uuteen kouluun oli tarkoitus tulla myös nuorisotila, mutta Espoon suomenkielinen opetuslautakunta päättikin toteuttaa koulun pelkästään lukiona.  Lukiokoulun yhteyteen ei kannata sijoittaa nuorisotilaa, vaan ennemmin yläkoulun yhteyteen. Lautakuntamme päätti siis luopua nuorisotilan suunnittelusta Meri-Matin uuden koulun yhteyteen. Tavoitteena on, että rakennettavaan kouluun tehdään riittävän iso liikuntasali yhdistettynä kulttuuritilalla, jotta käyttö saadaan riittävän laajaksi.

Ikuisuusaiheemme, Matinkylän uimahalli, keskustelutti merkittävästi kokouksessa. Annoimme lautakuntana lausunnon hankesuunnitelman tärkeillä huomioilla. Alkuperäisiin suunnitelmiin verrattuna allaspinta-ala on pienentynyt aika lailla. Vesipinta-alaa on n. 420 m2 vähemmän kuin tarveselvityksen mukaisessa tilaohjelmassa, esim. erillinen hyppy- vesijuoksuallas on jäänyt pois ja uimaratoja aiotaan rakentaa aiemmin suunniteltua vähemmän.  Nyt suunnitelma lähtee siitä, että pääaltaaseen tulee neljä täyspitkää 50m rataa sekä neljä 25m rataa (aiemmin oli tarkoitus, että tulisi 8 x 50 m rataa).

 Uimahallille tarkoitettu tontti asettaa rajoituksensa ja se heijastuu myös suunnitelmiin.  Joku voisi kuvitella, että eikö vähempikin riittäisi, mutta hei – ei tässä mitään Kihniön uimahallia rakenneta, vaan suuren espoolaisen aluekeskuksen uimahallia metroaseman viereen. Helsinkiläisetkin saattavat vielä kaiken lisäksi eksyä länteen uimaan. Lautakunta edellyttikin lausunnossaan, että toteuttamatta jäävät tilat saataisiin Espoonlahden uimahalliin, tulevan peruskorjauksen ja laajennuksen tapahtuessa.

Kuntalaiset kaipaavat usein autopaikkoja, mutta eivät taida tietää kuinka kalliita ne oikeasti ovat. Uimahallille on tarkoitus tulla yhteensä 48 autoparkkipaikkaa maanalaiseen autoparkkihalliin. Vuokra näistä 48 paikasta on liikunta- ja nuorisotoimelle yhteensä 256 000 € vuodessa. Siis yli 5 000 € paikka.  Ja se raha olisi pois jostain muualta. Uimahallin vuokra Espoon liikunta- ja nuorisotoimelle arvioidaan olevan noin 2,3 M€/vuosi ja lisäksi autopaikkojen vuokrakustannukseksi 265 000 €/vuosi. Aika moni lautakunnassa oli sitä mieltä, että autonkäyttäjät maksakoot itse vuokran parkkimaksuilla. Odotan mielenkiintoista keskustelua tulevina vuosina.

Olimme yhtä mieltä siitä, että nyt suunnitelma pitää saada nopeasti eteenpäin. Virkamiehet ounastelivat, että uimahallin rakentamispäätös rahoitusratkaisuuksineen etenisi mahdollisesti toukokuussa 2016 kaupunginvaltuustoon päätettäväksi.

Matinkylän uimahalli kyllä vielä rakennetaan, vaan vuodesta on epäselvyyttä. Leppävaaran uimahalli avataan peruskorjauksen jälkeen alkuvuodesta 2016. Lupasin eräälle virkanaiselle, että voin hypätä avajaisissa avaushyppynä kymmenestä metristä pää edellä. Otan vähän takaisin, ehkä sittenkin vain jalat edellä. 

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Matinkylän uimahallin allaspinta-alan vähentäminen ihmetyttää. - Terveysliikunnan kannata tärkein allas on kuitenkin terapia-allas, missä tärkeät vesijumpparyhmät pidetään. - JOs vesijumpparyhmien väliin jää yleisölle vapaita aikoja - allas täyttyy vauvoista vaareihin - niin suosittuja ne ovat. Tämä kokemus on pääosin saatu Keski-Espoon uimahallista. Toivon myönteistä kehitystä Matinkylän uimahallille - vaikka rahaa lainaten Sähkörahastoista. Terveisin Martti Kaasinen matinkyläläinen vuodesta 1970.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v